Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mişcarea Arădeană în presă: ştiri, articole, comentarii, interviuri...

Arădenii, cetățeni activi

ARAD. Mişcarea Arădeană invită toţi cetăţenii Aradului să se implice activ în unul din cele zece „Grupuri de Lucru” pentru a formula cât mai eficient politicile publice pentru oraş.

Arădenii, cetățeni activi

Domeniile pe care vor lucra grupurile sunt foarte diversificate precum: cultură, economie, educație, lifestyle, mediu, sănătate, servicii publice, societatea informațională, urbanism și democrație locală. Grupurile au fost compuse în cadrul programului de formare „Dialog social și advocacy”, finanțat prin Fondul Social European (POSDRU). „Pe parcursul anilor, societatea civilă din Arad și-a făcut cunoscute pozițiile față de un domeniu sau altul: spațiile verzi, fiscalitate și mediul de afaceri local, monumentele arhitecturale, sănătatea locuitorilor. Implicarea cetățeanului în procesul de luare a deciziilor publice care îl afectează este necesară pentru a avea o democrație participativă funcțională și nu doar declarativă”, a declarat Claudiu Cristea, liderul Mișcării Arădene. Arădenii care au competențe și doresc să ajute în creionarea unei viziuni pe oricare din aceste domenii pot găsi mai multe informații la adresa www.miscarea-aradeana.ro.

Petitie pentru caldura si pe 6 Vanatori

ARAD. Mişcarea arădeană a continuat seria întrunirilor cetăţeneşti dedicate iniţiativei de a reduce preţul şocant pe care arădenii îl plăteasc pentru căldura din apartamente. Joi, Mişcarea a derulat o altă acţiune de participare civică de această dată pentru zona 6 Vânători, voluntarii organizaţiei prezentând proiectul aleşilor Cristea şi Răsunoiu celor prezenţi la întâlnire.

Petitie pentru caldura si pe 6 Vanatori

„În continuare, Mișcarea arădeană este singura organizație care întreprinde acțiuni concrete pentru a ușura situația arădenilor conectați la sistemul centralizat de termoficare. În timp ce pe această problemă unii din zona politică doar emit declarații, în această joi, voluntari ai Mișcării Arădene s-au deplasat în zona 6 Vânători pentru a prezenta cetățenilor proiectul de hotărâre care va reduce prețul Gigacaloriei plătit de populație”, se arată în comunicatul remis de organizație.

Se strâng semnături

Consilierul Claudiu Cristea a prezentat pe scurt ce presupune demersul legislativ, iar, potrivit reprezentanților organizației, „a primit susținere din partea cetățenilor care au semnat Petiția și care au promis că vor intensifica procesul de strângere a semnăturilor, pentru a arăta administrației că problema ridicată necesită rezolvare imediată”.

Cu prilejul întâlnirii cetățenești, arădenii au ținut să împărtășească din problemele administrative cu care se confruntă în zona în care trăiesc. mai departe »

Societatea civilă nu e de vânzare

08.03.2012 · arpress
Societatea civilă nu e de vânzare

Claudiu Cristea, liderul Mișcării Arădene a publicat pe site-ul personal un răspuns față de proiectul primarului Gheorghe Falcă care a anunțat că va oferi 3 locuri pe listele electorale ale PDL societății civile. ”În fapt, e doar un demers pre-electoral, caracteristic modului în care actualul primar al Aradului încearcă mereu să își cumpere susținerea și să păcălească electoratul. Societatea civilă nu are nevoie de locuri pe listele de partid ale politicianului Falcă! În cei 8 ani de mandat ai actualului primar, societatea civilă a invitat constant administrația la dialog, deschidere și susținere a proiectelor cetățenilor. Politicianul Falcă a disprețuit inițiativele civice și a încercat să discrediteze și să desființeze mișcarea societății civile. Sfidarea a mers până acolo încât nu a participat nici măcar la dezbaterile proiectelor de hotârâre în care chiar el era inițiator și la care societatea civilă a fost întotdeauna prezentă cu soluții. mai departe »

Consilierii, piramida şi Luvru

ARAD. Aleşii locali s-au contrat pe proiectul privind reamenajarea pieţei Avram Iancu.

FOTO: A.P.
FOTO: A.P.

Piramida din Avram Iancu a transformat ultima ședință a Consiliului Local Municipal din acest an într-un adevărat spectacol. Pe de o parte opoziția, reprezentantă de Claudiu Cristea, Gheorghe Săplăcan, Ionel Ciupe și Tiberiu Dekany, a venit cu întrebări și dezvăluiri privind modul în care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar pe de altă parte puterea și reprezentanta firmei de proiectare au încercat să explice oportunitatea investiției.

În timp ce Claudiu Cristea a ridicat problema legalității studiului de fezabilitate, Ionel Ciupe a întrebat cine va asigura finanțarea unei investiții de asemenea amploare, iar Tiberiu Dekany a dorit să știe cine va răspunde pentru greșelile din studiul de fezabilitate.

În cele din urmă consilierii au aprobat studiul de fezabilitate al proiectului ce presupune realizarea unei parcări subterane de peste 500 de locuri. Rămâne de văzut dacă administrația va decide să continue și cu eventuala construcție a unei piramide în piața Avram Iancu, idee ce apare în proiect, însă a fost catalogată ca fiind o simplă variantă de reamenajare. mai departe »

Miscarea, in actiune caritabila pentru aradeni

ARAD. Sfintele Sărbători din acest an vor fi cu siguranță puțin mai fericite pentru nu mai puțin de 3oo de copii din Arad.

foto: aradon.ro
foto: aradon.ro

În cadrul acțiunii inițiate de Mișcarea Arădeană, au fost colectați peste 53 de saci cu haine pentru adulți și copii deopotrivă, dar și trei cutii mari cu jucării. Acestea vor fi distribuite în patru locații din oraș. Reprezentanții Mișcării Arădene se vor afla vineri, în prima locație la Școala Generală nr. 3, unde, începând cu ora 14:00, copiii vor primi daruri. Tot astăzi până la ora 17:00, cei care vor să doneze haine și jucării sunt așteptați la centrul de colectare de pe strada George Coșbuc, nr. 12 A.

Cei care sunt dispuși să se ofere voluntari în organizarea acțiuni de distribuire a cadourilor sunt așteptați la „Serile Mișcării Arădene”, vineri, de la ora 18:30, în incinta Boeme Cafe (strada Mărășești colț cu Episcopiei). Mai multe informații depsre această acțiune caritabilă pot fi obținute accesând site-ul www.miscareaaradeana.ro.

Transpiratii din cauza irigatiilor

ARAD. Sistemul de irigaţii a spaţiilor verzi din Arad, încă un subiect de dispute aprinse între primarul Falcă şi alesul Cristea.

Foto: aradon.ro
Foto: aradon.ro

Consilierul local Claudiu Cristea consideră că cele peste două milioane de euro pe care Primăria Arad are de gând să le investească într-un sistem de irigaţii destinat spaţiilor verzi din Arad, asemeni celui de pe Bulevardul Revoluţiei, nu este oportun. Primăria Arad, prin vocea primarului Gheorghe Falcă, consideră că e necesar. Dialogul în contradictoriu a fost purtat în cadrul ultimei şedinţe de consiliu, la momentul la care aleşii municipali au aprobat cu 16 voturi „pentru” şi şase „împotrivă” studiul de fezabilitate care face referire la acest sistem de irigaţii.

„Parcă am luat-o razna”

„Într-un oraş în care în ultimii ani sistematic s-au desfiinţat spaţiile verzi şi nu se creează altele, oportunitatea nu este de a băga 2,5 milioane de euro într-un sistem de irigaţii. Sincer, parcă am luat-o razna. Consider că nu este oportună o asemenea investiţie. Avem nevoie de mai multe spaţii verzi – dublu, triplu mai multe spaţii şi pe asta ar trebui să ne axăm”, a precizat Claudiu Cristea la momentul la care s-a adus în dezbatere acest proiect. mai departe »

Lehet tiltakozni a városháza előtt

26.05.2011 · Solya Emilia · Nyugati Jelen
Lehet tiltakozni a városháza előtt

„Győzött a demokrácia” szlogennel várták ma büszkén a sajtót a Városháza előtti platón az Aradi Mozgalom vezetői, akik szerint a Temesvári Táblabíróság május 25-i, 885. sz. végleges döntésével érvénytelenítették Gheorghe Falcă polgármester 2008/2475. rendelkezését, melyben korlátozták a nyilvános tiltakozásokat a Városháza előtt.

Az ominózus – többek által diktatórikusnak nevezett – rendelkezés nagy port vert fel a városban, különösen a szakszervezetisek körében, akiknek az aradi polgármester megtiltotta, hogy a Városháza előtt adjanak hangot elégedetlenségüknek. Az Aradi Törvényszék tavaly novemberben részben érvénytelennek nyilvánította a köztéri gyülekezetek betiltására vonatkozó rendelkezést. A törvényszék végzését akkor a polgármester megtámadta, a Temesvári Táblabíróság azonban elutasította kérelmét. mai departe »

Vor o duzină de parcuri noi în municipiu

in

ARAD. Alianţa Verde cere Primăriei Arad să ofere parcuri arădenilor, ca alternativă la plimbările prin cimitir.

Vor o duzină de parcuri noi în municipiu

Plimbările prin cimitir ale celor care locuiesc de exemplu în cartierul Vlaicu, doar pentru că acolo mai găsesc verdeaţă, a fost unul dintre exemplele concludente a două ONG-uri din Arad care au promovat o solicitare de înfiinţare a 12 parcuri în municipiu. Luni, Claudiu Cristea - preşedintele Mişcării Arădene şi Eugen Băndean - preşedintele organizaţiei Respiră Verde au semnat un protocol de colaborare. Astfel, s-a constituit Alianţa Verde. mai departe »

Proiect pentru istoria Aradului

Mişcarea Arădeană a iniţiat un proiect de Hotărâre CLM pentru introducerea „Istoriei Aradului” ca materie în şcoli

Foto: www.aradon.ro
Foto: www.aradon.ro

Mişcarea Arădeană vine cu o propunere curajoasă: de întocmire a unui manual de Istorie a Aradului, materie care să fie predată în şcoli. Claudia Moga, purtătorul de cuvânt al Mişcării Arădene, şi consilierul Claudiu Cristea au prezentat proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

„În anul 2010, Mișcarea Arădeană a propus și derulat cu succes un proiect care să aducă în prim plan identitatea orașului și valorile sale – „Arad, dragostea mea”. În același spirit, reluând o idee mai veche a noastră, propunem CLM Arad înființarea unei materii de studiu opționale mergând tocmai pe prevederile noii Legi a Educației Naționale”, a subliniat Cristea. Principalul motiv care stă la baza acestei iniţiative este faptul că „un oraş care se dezvoltă doar ca infrastructură nu este un oraş complet”. mai departe »

Liderul Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonică: „Orice primar mai repede desfiinţează o instituţie decât să lovească în colegii de partid”

Reprezentanţii Primăriei spun că se analizează şi alte variante decât desfiinţarea corului Filarmonicii

Liderul Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonică: „Orice primar mai repede desfiinţează o instituţie decât să lovească în colegii de partid”

Liderii celor două sindicate ale artiştilor din Filarmonică s-au alăturat unor asociaţii civice din Arad pentru a protesta faţă de restructurarea activităţii culturale din interiorul Palatului Cultural, operată de Primăria Municipiului. După ce vineri Alternativa Civică Arădeană a luat atitudine, ieri au fost abordate mai multe subiecte legate de activitatea din ultimii ani din cadrul Palatului Cultural, şi de către asociaţia „Mişcarea Arădeană”, dar şi de către ceilalţi participanţi, amintind de „întâmplări” precum: demontarea scaunelor din sala mare de concerte şi reducerea implicită a numărului de locuri, transformarea sălii de repetiţii în casă de căsătorii, aprobarea funcţionării unui local de noapte în incinta clădirii-emblemă din punct de vedere cultural pentru oraş, respectiv vehiculata desfiinţare a corului Filarmonicii. Astfel, eforturile societăţii civile arădene de a protesta faţă de intenţia administraţiei locale de a desfiinţa corul Filarmonicii se coagulează, existând deja poziţii publice exprimate de Alternativa Civică, Mişcarea Arădeană sau sindicatele artiştilor din Filarmonică. mai departe »