Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Documente

11 ani de monolog în Arad. O dezbatere care evită dezbatarea

11 ani de monolog în Arad. O dezbatere care evită dezbatarea

Aflăm, cu nedumerire, că dezbaterea pe tema podurilor Aradului, anunțată pe data de 25 iunie 2015, a fost devansată pe data de 24 iunie. Presa a fost înștiințată despre această modificare cu doar o zi înainte, în după amiaza zilei de 23 iunie. De altfel pe site-ul primăriei apare tardiv un anunț ante-datat 22 iunie.

Cum este posibil ca o dezbatare de o asemenea însemnătate să fie anunțată la o dată, iar apoi data să fie modificată cu o zi înainte? Chiar dacă nu ar fi existat anunțul inițial, cum este posibilă convocarea unei dezbateri publice cu doar 1-2 zile înainte ca ea să aibă loc?

Suntem la 11 ani de când subiectele importante ale administrație nu se mai dezbat în mod real. 11 de monolog în care edilul șef apare singur la televiziuni, neacceptând interlocutori cu păreri diferite. 11 ani de dezbateri publice măsluite, în care se aude o singură voce, eventual acompaniată de corul yesmenilor din clientela de partid.

Dezbatarea de astăzi nu are nici o valoare, nici juridică, nici civică, întrucât cu premeditare a eliminat de la dezbatare părerile opuse sau complementare. mai departe »

Sâmbătă —­ din nou Roșia Montană. Protestele continuă!

Sâmbătă —­ din nou Roșia Montană. Protestele continuă!

Alături de alte organizații civice vă chemăm sâmbătă, 14 septembrie 2013, ora 17, în piața Avram Iancu să participați la acțiunile de protest îndreptate împotriva proiectului de exploatare cu cianuri din Munții Apuseni. Acțiunile se desfășoară după următorul program:

  • ora 17: Marșul bicicliștilor arădenei pentru prezervarea naturii Roșiei Montane și a județului Arad. Traseu: Piața Avram Iancu - Bd. Revoluției - Podgoria - Str. Iuliu Maniu - Str. Nicolae Titulescu - Pod Subcetate - Str. Eugeniu Popa - Pod Decebal - Str. Nicolae Bălcescu - Piața Avram Iancu.
  • ora 18: Miting de protest.
  • ora 19: Concert THE WEIR

Dosarul Roșia Montană nu este închis. Declarațiile premierului Ponta sunt deocamdată simple declarații politice menite să înșele opinia publică. Solicităm întregii clase politice dar mai ales susținătorilor acestui proiect, domnii Ponta și Băsescu, să întreprindă toate măsurile pentru: mai departe »

Coabitare cu gust de cianură

Coabitare cu gust de cianură

Ne alăturăm campaniei Salvați Roșia Montană, campanie determinată de cel mai distructiv proiect industrial din România: deschiderea, la Roșia Montană, a celei mai mari exploatări a aurului cu cianuri din Europa. Problema „Roșia Montană″ nu este doar o problemă locală, ci este, în egală măsură, o problemă regională, națională și europeană, o problemă care ne afectează pe toți.

Vom participa la toate acțiunile de protest autorizate sau nu, organizate sau spontane, de amploare sau mai discrete. Clasa politică se dovedește capabilă de coabitare, gata să treacă peste toate conflictele și diferențele ideologice, unită în promovarea acestei ticăloșii naționale. E momentul ca societatea civilă să arate o putere de coagulare și reacție pe măsură iar noi vom contribui la aceast lucru.

Atragem atenția asupra pericolului ca această mișcare să fie confiscată de actuala opoziție așa cum opoziția de acum 2 ani o folosea ca să lovească în regimul Băsescu. De data aceasta lucrurile trebuie să fie clare: protestul trebuie să vizeze întrega clasă politică dar mai cu seamă și în egală măsură pe cei doi promotori: Ponta și Băsescu. mai departe »

Mai puțină demagogie, s'il vous plaît!

Mai puțină demagogie, s'il vous plaît!

Am luat la cunoștință cu surprindere și indignare declarația d-lui consilier local Ionel Ciupe (PNL), prin care îi insultă pe inițiatorii proiectului "Salvăm Teatrul Hirshl", colegii noștri din cadrul Academiei Arădene de Lideri (un proiect al Mișcării Arădene).

Domnul consilier susține că inițiativa de salvare a Teatrului Vechi îi aparține, respectiv aceasta a fost însușită de colegii noștri prin "furt și dezinformare".

În calitate de coordonator al Academiei Arădene de Lideri vreau să-l informez pe domnul consilier că nu ne intimidează acest gen de practici, de altfel generalizate la nivelul clasei politice din România. De asemenea îi oferim câteva informații utile: mai departe »

Bilanț proiect "Câtă bucurie încape într-o cutie"

17.01.2013
Foto: Roland Unterweger
Foto: Roland Unterweger

Prin acest proiect am dorit să demonstrăm că se poate și în Romania. Ideea de a pregăti la clasă cu profesorii, sau acasă, pachete cu cadouri, de către copii pentru copii, este una des întâlnită în străinătate. Astfel, ne bucură mai mult succesul componentei educative, decât cea caritabila, a acestui proiect.

În cadrul proiectului Câtă bucurie se află într-o cutie, încheiat în ultima săptămână din anul 2012, au fost distribuite un număr de aproximativ 700 de cadouri. Au pregatit cadouri: Colegiul Moise Nicoara, Liceul Pedagogic Dimitrie Țichindeal, Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan, Liceul Teoretic Vasile Goldiș, Școala de dans Ballroom Dance, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și multe alte persoane fizice, cărora le mulțumim pe această cale.

Pachetele au fost distribuite la: Școala Generala nr.3, Școala de Ambliopi, Centrul Felice, Fundația Raza de Soare, Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor, Centrul de primire minori, Școala specială pentru învățământul inclusiv, precum și familii din municipiul și judetul Arad. mai departe »

Sprijin pentru Institutul Cultural Român

08.01.2013
Sprijin pentru Institutul Cultural Român

Salutăm alegerea Aradului ca sediu al regiunii Banat-Crișana în structura Institutului Cultural Român și oferim acestuia un spațiu pentru desfășurarea activităților.

Mișcarea Arădeană îl felicită pe domnul Gheorghe Schwartz pentru desemnarea sa ca director al filialei Banat-Crișana a Institutului Cultural Român. Avem convingerea că prin această decizie vom remedia numeroasele regrese pe care viața culturală le-a înregistrat în ultimul deceniu - cel puțin în Arad.

Pentru a veni în sprijinul ICR și implicit a vieții culturale arădene, Mișcarea Arădeană face un pas concret în acest sens și lansează o invitație publică domnului Schwartz, de a folosi, pentru activitățile Institutului Cultural Român, spațiul organizației noastre de pe strada Andrei Șaguna, nr. 10, cu titlu gratuit. mai departe »

Taxe NEtransparente în Arad

27.12.2012
Foto: Mihnea Iuga
Foto: Mihnea Iuga

Proiectul Primăriei privind nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2013 nu respectă legislația în vigoare, documentul fiind ținut ascuns de ochii arădenilor.

Primăria se face vinovată de nerespectarea Legii 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică. Articolul 6 al acestei legi prevede ca un proiect de hotărâre, mai ales unul ce implică taxe și impozite, să fie supus atenției publice timp de 30 de zile, pentru ca o asemenea politică să fie durabilă și să nu fie schimbată odată ce bate adierea electorală.

Mișcarea Arădeană a depus o sesizare (nr.9385/27.12.2012) Prefecturii Arad prin care informăm această instituție de nerespectarea literei și spiritului Legii 52. În cazul în care proiectul de hotărâre este aprobat, acesta poate fi anulat în instanță tocmai din cauza încălcării legislației în vigoare.

Asistăm de fapt la aceleași practici netransparente de impunere a unor proiecte politice, fără consultarea cetățenilor sau a celor afectați de măsurile fiscale și economice (antreprenori, asociații de proprietari, agricultori, IMM-uri) gândite în pripă și în ascuns în birourile Primăriei.

Arad, dragostea mea! - editia a patra - a început la Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal"

22.11.2012 · Mişcarea Arădeană
Copiii clasei pregătitoare C
Copiii clasei pregătitoare C

Între evenimentele ocazionate de sărbătorirea a două secole de existență a Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” s-au ragăsit primele prezentări din cadrul celei de-a patra ediții a proiectului dezvoltat de Mișcarea Arădeană „Arad, dragostea mea”.
Copii din nu mai puțin de 15 clase ale ciclului primar au ascultat povestea orașului Arad și a prietenilor acestuia, râul Mureș, parcurile, cetatea, clădirile istorice. Au aflat despre lucruri care s-au întâmplat pentru prima oară în orașul în care ei trăiesc, au învățat să prețuiască și să apere valorile sale.
O pagină distinctă a fost dedicată școlii unde ei învață, care acum 200 de ani era înființată de către preotul și cărturarul Dimitrie Țichindeal, sub numele „Preparandia Română”, prima școală pentru dascăli din Romania.
La proiect au participat cadrele didactice: Alexandra Cociuban, Anda Mocan, Geta Pascu, Gabriela Iancic, Daciana Olariu, Lavinia Farcaș, Mihaela Bonca, Dana Pașca, Rodica Popa, Maria David, Cornelia Demian, Olivia Suciu, Ana-Maria Popa, Mariana Crișan. mai departe »

Copierea proiectelor noastre nu se încadrează la plagiat

Copierea proiectelor noastre nu se încadrează la plagiat

Presiunea alegerilor și nu problemele celor racordați la termoficare l-a făcut pe Gheorghe Falcă, primarul PDL al Aradului, să adopte, cu greu, proiectul Mișcării Arădeane de acum aproape un an de zile: Căldură la preț corect.

Observăm că și alte proiecte ale Mișcării Arădene au fost supuse unui proces de copy+paste de către primar. Amintim: mai departe »

  1. Plata parcării prin SMS.
  2. Construcția de noi parcuri pentru arădeni (zona Europa).
  3. Adoptarea Istoriei/parimoniului Aradului ca și obiect de studiu în școli.
  4. Reglementări urbanistice pentru stoparea construcției de blocuri în zonele de case.

Festivitate de premiere la ”Arad,dragostea mea”

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Ediția din 2012 a concursului "Arad, dragostea mea" a luat sfârșit. Spectacolul organizat cu acest prilej la Teatrul de Marionete a încântat spectatorii, copii și părinți deopotrivă. Nu au lipsit premiile pentru cei care au dovedit prin lucrările artistice, eseurile sau chiar documentarele realizate, că țin cu adevărat la orașul nostru și doresc să îl prețuiască și pe viitor.

Urmăriți pe facebook povestea în imagini a evenimentului.

Vedeți mai jos câștigătorii acestei ediții. mai departe »