Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Și statuile au suflete, nu-i așa?

24.11.2012 · florica.sarca
Serile Miscarii Aradene
Serile Miscarii Aradene

În această săptămână, la Serile Mișcării Arădene, am vorbit despre monumente. "Ce înseamnă monumentele pentru un oraș? În primul rând, simbolul unei amintiri sacre", citeam deunăzi în volumul "Arad, dragostea mea – Dialoguri cu arhitectul Miloș Cristea" scrisă de Ovidiu Balint. 

Împreună cu niște oameni excepționali, cu multă pasiune și generozitate pentru oraș și cu un public avid de a cunoaște am 'călătorit prin Arad' și am restituit statuilor atenția cuvenită. Căci 'cel mai frumos cadou pe care îl poți oferi constă în puritatea atenției tale.' (Richard Moss). În neliniștea zilelor noastre, urmând drumul cel mai scurt al lui Euclid, cu privirea fixată în stopurile mașinii din față sau aplecați de gânduri, ratăm să vedem de fiecare dată, fără perspectivă, mărturiile sacre pe care istoria le-a lăsat moștenire posterității prin monumente. 

Și dacă 'Aradul este un oraș unic în Europa, fiindcă oriunde pe acest continent nu mai există un oraș cu atât de puține monumente', am descoperit azi că orașul nostru are, totuși, peste 150 de monumente – după socoteala domnului Horia Truță

Am reușit să 'vizităm' pe îndelete Statuia Sfântului Ioan de Nepomuk în compania lui Mihai Takacs, care a realizat dumnezeiește copia fidelă a celei mai vechi opere de artă din Arad în 2002. Mai apoi, cele două Coloane ale Ciumei, Parcul Reconcilierii, Monumentul celor 13 Generali, Crucea Martirilor, am rememorat monumente care nu mai sunt și am deslușit poveștile știute, neștiute sau controversate din spatele lor, cu sprijinul valoros al domnilor Horia Truță și Ujj Janos.

Peste două săptămâni ne-am gândit să organizăm o seară "de suflet" cum se cade înainte de Sărbători, în care să punem cap la cap ce am reușit să facem în acest an, dar mai ales ce planuri și proiecte avem pentru anul care vine.  

Până atunci, cei pe care timpul și pasiunea pentru Arad îi favorizează, sunt invitați la primul eveniment din seria "Clubul de Istorie și Artă" organizat de Galeriile Turnul de Apă și Arhivele Naționale-Serviciul județean Arad, cu tema 'Opinii controversate în spațiul Arădean', vineri, 30.11.2012, ora 17:00, la Turnul de Apă, Str. Ceaikovschi nr. 9A.

 

 

 

Comentarii

Feedback Mihai Takacs: 'm-am simțit ca într-o familie de oameni valoroși. Prin filmulețul despre Nepomuk mulți au aflat cum se naște o statuie, dar și despre mine. '