Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

florica.sarca's blog

Arad, orașul baronului Francisc Neuman de Vegvar

03.03.2014 · florica.sarca
Arad, orașul baronului Francisc Neuman de Vegvar
Arad, orașul baronului Francisc Neuman de Vegvar

Alături de unii dintre cei mai rafinați istorici ai orașului, domnul Peter Puskel, domnul Dionisie Piros, domnul Buda Bujor, la ediția de vineri a „Serilor Mișcării Arădene” am readus la lumină istoria de 100 de ani a imperiului industrial clădit de Frații Neuman și, în mod special, de Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997). Excelența sa, Charles Neuman de Vegvar, nepotul baronului Francisc Neuman ne-a onorat prin participarea sa.

„Este o mare bucurie să vă fiu alături la celebrarea istoriei familiei mele și a bunicului meu. Sunt născut în Los Angeles, înstrăinat într-un fel de rădăcinile mele din România. Bunicul meu, Francisc Neuman, mi-a vorbit întotdeauna cu mare considerație despre Arad și despre oamenii lui, iar venirea mea aici reprezintă o experiență care m-a îmbogățit într-adevăr. Având posibilitatea de a petrece ceva timp în Arad, mi-am putut da seama de motivele pentru care bunicul meu a apreciat atât de mult orașul și oamenii care locuiesc aici: aveți atât de multe lucruri de care să fiți mândri. mai departe »

Misterele dezlegate ale catedralelor

16.02.2014 · florica.sarca
Misterele Catedralelor Gotice
Misterele Catedralelor Gotice

”Nu le vom ști niciodată pe toate, important este să învățăm ceva din viața asta.” - așa se încheie o emisiune TV favorită. În acest spirit, am considerat util să profităm de disponibilitatea Noii Acropole de a susține în cadrul „Serilor Mișcării Arădene” o prelegere filosofică depre minunata şi misterioasa lume a simbolurilor Catedralelor Gotice. Chiar dacă tematica de vineri a ieșit din tiparul nostru obișnuit, acela al rememorării evenimentelor și personalităților locale marcante și a operelor lor, credem că ne-am însușit pentru cultura noastră generală câteva repere importante despre o epocă îndepărtată și puțin cunoscută a istoriei și a spiritualității civilizației. mai departe »

Milan Tabaković - unul dintre cei mai prolifici arhitecți ai stilului secession

01.12.2013 · florica.sarca
Milan Tabaković
Milan Tabaković

V-ați întrebat vreodată, parcurgând la pas Aradul, ce arhitect se face ”vinovat” de splendoarea Catedralei Romano-Catolice? Sau cine ne-a lăsat în dar Palatul Neuman, Palatul Liceului Economic, Palatul Sârbesc, Templul Masonic sau Palatele ce adăpostesc azi Spitalul de Pediatrie, Spitalul ORL sau Spitalul TBC? Ei bine, e vorba de același arhitect, Milan Tabaković, care, la începutul secolului trecut, în ”competiție” cu Ludovic Szántay, dăruiau Aradului palat după palat, construindu-i fața de astăzi. 

Cu viața și opera lui Tabaković, istoricii arădeni n-au fost prea darnici, nu ne-au dăruit nici o carte, astfel că știm mult prea puțin. De aceea, vineri, la Serile Mișcării Arădene, i-am redescoperit povestea, avându-l ca invitat special pe domnul ing. Bojidar Panici, într-un cadru deosebit, Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova”, pentru care avem a mulțumi Parohiei Romano-Catolice Arad-Centru și prea-cucernicului părinte Blénessy Robert. mai departe »

Manifest pentru salvarea Săgeții Verzi

10.11.2013 · florica.sarca
Săgeata Verde
Săgeata Verde

Anul acesta, în aprilie, ar fi împlinit 100 de ani. A urbanizat podgoria Aradului. Datorită lui locuitorii satelor din împrejurimi au avut vreme de aproape un secol acces zilnic la servicii, școli și urbanitate, iar orășenii au avut piețele ticsite de bunătăți proaspete din podgorie. Era un trenuleț de vis cu platforme exterioare, cu bănci de lemn, sobe canadiene și coș de fum.

Despre ce este vorba? Desigur despre «Săgeata Verde», al cărei centenar l-am marcat împreună cu prietenii noștri la Serile Mișcării Arădene, alături de ing. Petru Cuvineanu și  Pro-Urbe Urbe Arad vinerea trecută. Nu de dragul trecutului, ci pentru un altfel de viitor. 

În 11 noiembrie 1906 avea loc deschiderea oficială a Căii Ferate Arad-Podgoria cu tracţiune benzo-electrică la iniţiativa privată a unor oameni de afaceri locali în scopul valorificării nevoilor economice ale podgoriei Aradului. Dar beneficiile economice și exigențele secolului care avea să fie unul al vitezei, au impus la doar șapte ani mai târziu, electrificarea şi modernizarea traseului la nivelul de vârf al comunicaţiilor din acea perioadă. mai departe »

La mormântul lui Ludovic Szántay

31.10.2013 · florica.sarca
La mormântul lui Ludovic Szántay

Simțim astăzi mai ușoară povara ignoranței și a culpabilei uitări pe care noi, comunitatea arădeană, le-am lăsat să se aștearnă peste numele arhitectului Ludovic Szántay vreme de 52 de ani. 

La apelul lansat pentru 25/10/2013, de Mișcarea Arădeană și Pro-Urbe Arad - două organizații arădene dedicate promovării valorilor autentice ale orașului - mulți arădeni profund impresionați de povestea tulburătoare a marelui arhitect, ne-am îndreptat în tăcere pe cărările cimitirului Eternitatea spre mormântul  lui Ludovic Szántay, fiecare având câte o floare în mână. mai departe »

Să-i acoperim mormântul cu flori!

20.10.2013 · florica.sarca
Lajos Szántay
Lajos Szántay

În semn de respect și considerație, cu prilejul centenarului Palatului Cultural, Serile Mișcării Arădene au găzduit vineri, 18 octombrie 2013, un eveniment comemorativ dedicat vieții și operei arhitectului Ludovic Szántay (1872 – 1961). Evenimentul a avut loc sub auspiciile a două organizații care veghează la conservarea și restituirea valorilor identitare ale orașului, Mișcarea Arădeană și  Pro-Urbe Arad, într-o locație aleasă cu semnificație - Biserica Evanghelică Luterană (Biserica Roșie) - pentru care îi mulțumim preacucernicului părinte Jakab Istvan.

Ludovic Karoly Szántay, născut la Arad, în 20 februarie 1872, într-o familie înstărită, cu grijă pentru educație, a urmat cursurile Școlii Elementare și ale Gimnaziului Maghiar din Arad, apoi ale liceului în Budapesta și, vreme de 3 ani, Politehnica din Zürich.

A lucrat mai întâi pe șantierele unor antreprenori arădeni; apoi, vreme 40 de ani, 1897 – 1937, a realizat planurile de arhitectură sau a fost antreprenorul în construcții al unui mare număr de clădiri – de la case familiare, la edificii economice, tehnice, culturale și religioase de mare anvergură. mai departe »

Pentru Arad, cu dragoste

07.10.2013 · florica.sarca
Personalitățile Aradului
Arh. Miloș Cristea

Vineri, 4 octombrie, am început un nou sezon al Serilor Mișcării Aradene, cu un eveniment dedicat arhitectului Miloș Cristea (1931-2003), una dintre personalitățile iconice ale Aradului, de o autoritate morală și profesională deosebite. Miloș Cristea a fost primul arhitect arădean valoros din pleiada de arhitecți iluștri pe care l-a dat intelectualitatea romanească de după război. 

Pasiunea sa pentru arhitectură l-a purtat dincolo de desenarea unor clădiri care să  înfrumusețeze străzi și orașe, sau de concepții de urbanism raţionale şi echilibrate care să îmbine armonios necesităţile funcţionale ale polis-ului cu viaţa spirituală și culturală a omului. Marele Arhitect al Universului i-a dăruit talentul, iscusința și cultul lucrului bine făcut. Și dacă n-ar fi trăit în vremurile comunismului, care au deteriorat temelia percepției pentru dimensiunea valorii umane, numele său ar fi ajuns foarte departe. Dar 'nici o energie morală nu se pierde zadarnic în univers'. mai departe »

E vremea vacanței

23.07.2013 · florica.sarca
E vremea vacanței

Dragi prieteni ai Serilor Mișcării Arădene,

În acest sezon am petrecut împreună câteva seri minunate în compania unor oameni de valoare autentică pe care Aradul ni i-a dat și care ne-au vorbit cu generozitate despre semnificația sacră a patrimoniului de cultură și istorie a orașului.Și, pentru echitate, am să-i numesc în ordinea cronologică a participării lor la evenimentele noastre: Dorin Frandeș, Mihai Takacs, Buda Bujor, Horia Truță, Paraschiva Peloc, Reinhardt West, Ujj Janos, Ioana Țugulea, Călin Lucaci, Mircea Boran, Dionisie Piroș, Petru Puskel, Jürgen Schunn, Dan Demșea, Dorel Gureanu, Ovidiu Cismaș. mai departe »

Spectacolul naturii

09.06.2013 · florica.sarca
Potențialul turistic al județului Arad
Potențialul turistic al județului Arad

“Călătoria restabilește armonia originală dintre om și univers.” Anatole France 

Credem că întâlnirea de vineri seara ne-a dat suficiente argumente și destinații atractive pentru a ne lua rucsacul în spinare, buna dispoziție și plăcerea de a explora locuri noi, necunoscute, și a pleca la drum în fiecare weekend. Căci spectacolul naturii – un spectacol în imagini al județului Arad, oferit cu generozitate de către prof. dr. Dorel Gureanu și Ovidiu Cismaș – ne-a oferit o colecţie impresionantă de alternative pentru drumeție.

Dacă vă place muntele și vreți să respirați un aer curat, departe de zgomotul și poluarea orașului, 'go east'!  Munţii Zărand, Munţii Codru-Moma şi Masivul Găina vă așteaptă cu înălțimi molcome și dealuri acoperite cu vii de șevalet, cu păduri de gorun, cu păşuni verzi, cu locuri încărcate de taină și tradiții populare care vin să completeze frumusețea peisajului natural.  mai departe »

Sfântul Florian

26.05.2013 · florica.sarca
Sfântul Florian

Proiectele Mișcării Arădene devin tot mai vizibile în spațiul cultural arădean. O mărturie în acest sens și filmul documentar dedicat Statuii Sfântul Florian din Arad, prezentat la evenimentul de vineri, 24 mai 2013, al Serilor Mișcării Arădene.

Florina Păsculescu, membru al Academiei Arădene de Lideri și, în viața de toate zilele, profesor la Liceul „Dimitrie Țichindeal”, a realizat acest documentar cu sprijinul unei echipe de excepție: Radu Bădoiu - operator imagine, Alex Obrad-montaj, prof. Dan Demșea-documentare. 

De ce Sfântul Florian? Pentru că de la vârsta de șase ani, Florina a rămas impresionată de statuia colorată din Aradul Nou, luată recent în derâdere la Cronica Cârcotașilor. Așa se face că la modulul dedicat arhitecturii locale din cadrul programului Academia Arădeană de Lideri, Florina și-a ales pentru documentare Statuia Sfântul Florian.

Statuia Sf. Florian este situată pe strada A. M. Guttenbrunn colț cu strada Zimbrului în Aradul Nou - un cartier unde în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea locuiau etnici majoritar germani.  mai departe »