Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Lehet tiltakozni a városháza előtt

26.05.2011 · Solya Emilia · Nyugati Jelen
Lehet tiltakozni a városháza előtt

„Győzött a demokrácia” szlogennel várták ma büszkén a sajtót a Városháza előtti platón az Aradi Mozgalom vezetői, akik szerint a Temesvári Táblabíróság május 25-i, 885. sz. végleges döntésével érvénytelenítették Gheorghe Falcă polgármester 2008/2475. rendelkezését, melyben korlátozták a nyilvános tiltakozásokat a Városháza előtt.

Az ominózus – többek által diktatórikusnak nevezett – rendelkezés nagy port vert fel a városban, különösen a szakszervezetisek körében, akiknek az aradi polgármester megtiltotta, hogy a Városháza előtt adjanak hangot elégedetlenségüknek. Az Aradi Törvényszék tavaly novemberben részben érvénytelennek nyilvánította a köztéri gyülekezetek betiltására vonatkozó rendelkezést. A törvényszék végzését akkor a polgármester megtámadta, a Temesvári Táblabíróság azonban elutasította kérelmét.

Cătălin Mihalache ügyvéd, az Aradi Mozgalom jogtanácsosa szerint a polgármester négy évvel ezelőtti rendelkezésével Románia Alkotmányának a gyülekezési szabadságot garantáló 39. cikkelyét szegte meg. Claudiu Cristea városi tanácsos, a civilszervezet elnöke a hír kapcsán elmondta: nem fogják engedni, hogy azon a helyen, ahol egykor az aradiak vérüket ontották a szabadságért, valaki vagy valakik korlátozzák a polgárok demokratikus szabadságjogait. „A bírók megértették, hogyan kell tiszteletben tartani az emberi jogokat és méltó büntetést róttak az aradi vezetőkre. A demokrácia tekintetében Gheorghe Falcănak és pártjának még sok tanulnivalója van!” – jegyezte meg az ellenzéki tanácsos.