Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

claudiu.cristea's blog

Invitație la dezbatere „Mișcarea Arădeană — 5 ani”

17.03.2014 · claudiu.cristea

Invitație

Dezbatere „Mișcarea Arădeană — 5 ani”

Dragi colegi, dragi voluntari și prieteni ai Mișcării Arădene

Din 2009 am început ca și organizație non-guvernamentală având ca scop protejarea, respectarea și promovarea Aradului și a valorile sale. De atunci Mișcarea Arădeană a devenit un profil clar în peisajul public arădean.

Simțim, totuși, nevoia primenirii și clarificării obiectivelor. Nu uităm că în 2012 am susținut o listă a societății civile la alegerile locale — acest lucru lăsând în urmă și semne de întrebare. Am continuat proiectele noastre majore (Academia Arădeană de Lideri, Serile Mișcării Arădene, Arad, dragostea mea) dar a sosit vremea să rediscutăm liniile de forță ale organizației.

Vă invit, sâmbătă, 22 martie 2014, ora 9, la sediul nostru din strada Andrei Șaguna 10, la dezbaterea „Mișcarea Arădeană, 5 ani” cu următoarea agendă: mai departe »

Miloș Cristea (1931-2003)

26.08.2013 · claudiu.cristea
Miloș Cristea — autoportret. Sursa: Asociația „Miloș Cristea”
Miloș Cristea — autoportret. Sursa: Asociația „Miloș Cristea”

Arhitect ■ Om de cultură ■ Cadru universitar ■ Distins de 4 ori cu Premiul Uniunii Arhitecților ■ Cetățean de Onoare al Aradului

Miloș Constantin Cristea s-a născut la 1 mai 1931, la Arad din părinții Olga și Constantin. Clasele primare le-a urmat la Școala Sârbească (în curtea Bisericii Sârbești din Pârneava). A absolvit ulterior Liceul Moise Nicoară, unde a fost îndrumat de cei mai prestigioși dascăli ai Aradului acelor vremuri.

A urmat cursurile de desen ale Școlii Populare de Artă din Arad, având o vocație de neegalat pentru desen. A fost din start adeptul artelor clasice. Pentru a-și putea susține financiar cursurile de desen, în perioada grea de după război, a lucrat ca lăcătuș mecanic la Uzina de Vagoane din Arad.

În 1957 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectură Ion Mincu din București beneficiind de instrucția unor mari personalități ale arhitecturii românești interbelice. A fost foarte apreciat de dascăli și colegi pentru talentul și capacitatea de muncă pe care a dovedit-o în timpul studiilor. mai departe »

Acțiune de ajutorare a clubului UTA

18.02.2012 · claudiu.cristea
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Astăzi, Suporter Club UTA și Mișcarea Arădeană au dat o mână de ajutor clubului fanion. Voluntarii au luat la lopată zăpada care amenință gazonul "Bătrânei Doamne".

Salvare pentru SMURD

12.01.2012 · claudiu.cristea

Mișcarea Arădeană susține campania Salvare pentru SMURD.

Pentru a fi alături de noi nu e nevoie decât de like-ul tău la pagina campaniei: www.facebook.com/SalvarepentruSMURD.

Mesaj adresat colegilor și prietenilor Mișcării Arădene la intrarea în 2012

31.12.2011 · claudiu.cristea
in
Mesaj adresat colegilor și prietenilor Mișcării Arădene la intrarea în 2012

Dragi colegi, simpatizanți, voluntari și parteneri ai Mișcării Arădene,

Vă mulțumesc pentru momentele bune pe care le-am avut împreună în 2011 și vă doresc tuturor un An Nou Fericit și La Mulți Ani!

Așa cum obișnuiesc, folosesc acest prilej și pentru a împărtăși câteva gânduri despre organizația noastră și misiunea ei.

De ce suntem împreună?

Ne-am adunat în jurul unor principii și valori și ne-am asumat împreună o misiune. Știm că Aradul poate deveni un loc mai bun și avem proiecte concrete pe care suntem deciși să le împărtășim comunității și puterii locale. Relațiile interne au un rol important pentru noi și se desfășoară în baza Codului de Conduită al organizației. mai departe »

Către un plan integrat pentru revitalizarea zonei istorice

18.11.2011 · claudiu.cristea
Către un plan integrat pentru revitalizarea zonei istorice

Astăzi, 18 noiembrie 2011, am participat la Conferința: „Plan integrat de revitalizare a zonei protejate în municipiul Arad”. Am fost acolo ca și consilier municipal, secretar al comisiei de Urbanism dar și ca reprezentant al societății civile – din partea Mișcării Arădene.

Conferința a avut ca obiect inițierea unui proiect cu finanțare majoritar UE, în cadrul programului VITO, pentru crearea acestei strategii care să redea cu adevărat arădenilor moștenirea istorică a Aradului. Prin zonă protejată, în Arad, se înțelege: Zona Centrală, Aradul Vechi (P-ța Avram Iancu – Pod Traian – Fabrica de Zahăr), Cetatea și Aradul Nou.

Conceptul de „plan integrat” se referă la faptul că zonele istorice au nevoie nu doar de rezolvarea problemelor fațadelor ci mai mult: este nevoie de remediarea tuturor aspectelor sociale, culturale și urbane. Îmbunătățirea „modului de locuire”, refacerea vieții sociale, asigurarea unui transport și trafic nepoluant și eficient, refacerea și conservarea patrimoniului cultural imobil, stimularea turismului cultural urban, etc.. mai departe »

Societatea moartă

17.11.2011 · claudiu.cristea
Societatea moartă

În Aradul zilelor noastre tot ce mișcă, mișcă pentru că de la „cabinetul 1” s-a dispus să miște. Toate deciziile, toate proiectele, toate investițiile importante și grave pentru orașul Arad se iau la „cabinetul 1”. Nimic nu se mai face dacă nu a fost dispus de primar. Nimic din ceea ce primarul dispune nu mai suferă dezbatere, completare, negare, amendare.

Nu se dezbate cu societatea civilă, nici cu asociațiile profesionale sau sindicale. Nu mai există demult „ceartă de idei” în Consiliul Local. Nici măcar în PDL nu se discută nimic de proiectele Aradului. În Arad, se ia la cunoștință. Pedeliștii iau la cunoștință. Consilierii iau la cunoștință. Arădenii iau la cunoștință. mai departe »

Claudiu Cristea

26.10.2011 · claudiu.cristea
Claudiu Cristea

Despre mine

Sunt născut în Arad la 3 august 1966. Sunt căsătorit cu Adela și împreună avem 2 copii: Ligia și Vladimir. Am absolvit Relații Internaționale la Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" și Facultatea de Mecanică la Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timișoara. Cu toate acestea profesez în industria software fiind partener și conducând două companii de profil.

Mișcarea Arădeană nu este singura organizație civică în care sunt implicat. Sunt președinte al Asociației Drupal România, membru al asociațiilor arădene Miloș Cristea și Suporter Club UTA. Am avut onoarea să slujesc Aradul ca și consilier județean (1996-2000), vicepreședinte al județului (2000-2004) și consilier municipal din 2008 până în prezent.

Îmi plac istoria, relațiile internaționale și muzica (bună).

De ce candidez, de ce Mișcarea Arădeană?

Mulți mi-au spus să renunț. "Nu are rost, nu merită, nu mai e nimic de făcut" mi-au șoptit cunoscuții și chiar unii prieteni. Eu am mers mai departe și alături de alți colegi inimoși am fondat Mișcarea Arădeană. mai departe »

Frumoasa poveste de dragoste dintre automobil și Arad

31.03.2011 · claudiu.cristea
Frumoasa poveste de dragoste dintre automobil și Arad

Aradul deține un record inedit: în 1908, aici ia ființă prima fabrică de automobile din Ungaria dar și din România. Înființarea companiei din Arad se face în urma nevoii pentru autobuze exprimate de autorităților arădene. Westinghouse din Le Havre (filiala franceză a concernului american cu același nume) se oferă să construiască o fabrică pe terenul pus la dispoziție de primăria Arad. Un an mai târziu, în 1909 se finalizează construcția clădirilor și instalarea utilajelor iar nou înființata firmă Marta (Magyar Automobil Részvény Társaság Arad) – sucursală a firmei-mamă – își începe producția.

Începând cu 1910, pe lângă autobuze cu sau fără etaj, camioane sau motoarele pentru tracțiune feroviară, încep să se fabrice autoturisme cu diferite tipuri de caroserii (Dublu-Featon, Landolet, Limuzină) cu motoare în patru cilindrii de 20, 30 sau 40 CP, toate sub licență Westinghouse. mai departe »

De ce susținem protestele împotriva noului Cod al Muncii?

09.03.2011 · claudiu.cristea
De ce susținem protestele împotriva noului Cod al Muncii?

Mișcarea Arădeană a decis participarea la acțiunile pe protest ale confederațiilor sindicale din Arad cauzate de modificarea Codului Muncii. Am fost întrebați de mai multe ori zilele acestea de ce ne-am alăturat protestelor, ce ne deranjează la noul cod al muncii? Considerăm necesar atât pentru noi cât și pentru opinia publică să venim cu anumite clarificări.

Primul motiv care ne-a făcut să ne alăturăm protestelor a fost modul total nedemocratic prin care Puterea a înțeles să impună acest act normativ, prin ignorarea totală a partenerilor sociali: patronate și sindicate. Este o practică cu care nu putem fi de acord nici măcar în situația în care actele normative ar fi perfecte din punct de vedere tehnic.

Solidaritatea cu organizațiile sindicale și patronale arădene care protestează este cel de-al doilea motiv pentru care ne alăturăm acestei acțiuni. Mișcarea Arădeană luptă pentru o comunitatea arădeană unită, căreia îi pasă și care este solidară. mai departe »