Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

patrimoniu

Către un plan integrat pentru revitalizarea zonei istorice

18.11.2011 · claudiu.cristea
Către un plan integrat pentru revitalizarea zonei istorice

Astăzi, 18 noiembrie 2011, am participat la Conferința: „Plan integrat de revitalizare a zonei protejate în municipiul Arad”. Am fost acolo ca și consilier municipal, secretar al comisiei de Urbanism dar și ca reprezentant al societății civile – din partea Mișcării Arădene.

Conferința a avut ca obiect inițierea unui proiect cu finanțare majoritar UE, în cadrul programului VITO, pentru crearea acestei strategii care să redea cu adevărat arădenilor moștenirea istorică a Aradului. Prin zonă protejată, în Arad, se înțelege: Zona Centrală, Aradul Vechi (P-ța Avram Iancu – Pod Traian – Fabrica de Zahăr), Cetatea și Aradul Nou.

Conceptul de „plan integrat” se referă la faptul că zonele istorice au nevoie nu doar de rezolvarea problemelor fațadelor ci mai mult: este nevoie de remediarea tuturor aspectelor sociale, culturale și urbane. Îmbunătățirea „modului de locuire”, refacerea vieții sociale, asigurarea unui transport și trafic nepoluant și eficient, refacerea și conservarea patrimoniului cultural imobil, stimularea turismului cultural urban, etc.. mai departe »

O lovitură împotriva abuzurilor: Podul Traian intră sub lupa UE

O lovitură împotriva abuzurilor: Podul Traian intră sub lupa UE

Mișcarea Arădeană, încă de la înființarea ei, a militat pentru o viață civică activă. Aceasta presupune și supravegherea neregulilor efectuate de autorități fie din ignoranță sau incompetență. Ne bucură să vedem că eforturile noastre au rezultate concrete!

În anul 2009 Aradul a beneficiat de o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013, în vederea reabilitării centrului istoric vechi al municipiului. Pe parcursul anului 2010, am asistat cu toții la deturnarea publică a scopului fondurilor în cazul Podului Traian. mai departe »

Locuri pe lângă care trecem – Palatul Tribunei

21.11.2010 · claudiu.cristea

Când treci pe strada Eminescu, vis à vis de Episcopia Ortodoxă, ridică privirea. Vei descoperi, la numărul 37, o clădire echilibrată, cu decoruri geometrice elegant proporționate, cu frumoase decorațiuni din fier forjat „à la 1900”. Este Palatul Tribunei.

„Palatul” nu domină prin dimensiuni ci mai degrabă prin frumusețea proporțiilor și senzația de echilibru care o degajă. Și totuși clădirea „te apasă” mai ales când îi cunoști viața și menirea. Aici, între 1909 și 1912, a ființat ziarul „Tribuna” – un adevărat centru politic și cultural al românilor din Banat și Ardeal. mai departe »

Petiție pentru salvarea monumentului istoric "Podul Traian"

04.10.2010 11:00 - 12:00 · claudiu.cristea
Petiție pentru salvarea monumentului istoric "Podul Traian"

Mișcarea Arădeană și Asociația Pro Urbe au susținut o conferință de presă, având ca temă lucrările legate de reabilitarea podului Traian. Tema a fost susţinută de Alexandru Nagy Vizitiu, preşedinte al asociaţiei Pro Urbe şi Claudiu Cristea preşedinte al asociaţiei Mişcarea Arădeană. Din parte presei au participat: Lucian Cozma - Observator, Simona Butaru - Jurnalul Arădean, Monica Tulcan - Glasul Aradului, Claudia Untaru - Adevărul de Seară, Giuliano Junc - West TV, Florin Coita - TV Arad şi Diana Mariş - InfoTV.

Claudiu Cristea preşedinte al MA a precizat: "În anul 2009 Aradul, a devenit beneficiar al unei finanțări europene din partea FEDR/ERDF, prin POR 2007-2013 (Axa 5, Domeniul 5.1) în vederea implementării proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”.
 mai departe »

IMG_AR062010.JPG - Fotografie & Desen

22.06.2010 18:00 · claudiu.cristea
IMG_AR062010.JPG - Fotografie & Desen

Marți, 22 iunie 2010 orele 18, la Muzeul de Artă, str. Gheorghe Popa de Teiuș, nr 2-4 etaj II, sala "Ovidiu Maitec", va avea loc vernisajul expoziției de fotografie și desen IMG_AR062010.JPG organizată de Liceul de Artă Sabin Dragoi în cadrul ediției a doua - Curți interioare - a tematicii Patrimoniul arhitectural al Aradului - incotro?