Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

rcs&rds

Serile Mișcării Arădene: pentru o presă liberă în Arad

17.02.2012 19:00 - 20:30 · Mihnea Iuga
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

O nouă ediție a Serilor Mișcării Arădene a reunit la Boeme Cafe arădenii interesați de o presă liberă și independentă în comunitatea lor. Invitatul din această vineri, Lazăr Faur (redactor-șef la InfoTV), a început prin a prezenta succint cum funcționează o instituție de presă.

Au fost menționate apoi presiunile dinspre mediul decizional politic, în principala lor formă economice și comerciale, care au existat de-a lungul anilor asupra organizațiilor media din Arad. Este interesant însă cum există asemenea presiune chiar dacă nu au fost dezvăluiri și anchete care să ducă la acest comportament deplasat de la cursul normal al lucrurilor. Lazăr Faur încearcă un răspuns la ascest paradox: se păstrează presiunea economic-comercială la cote mari, tocmai pentru a împiedica apariția unei astfel de atitudini jurnalistice. mai departe »

A venit rândul InfoTV

A venit rândul InfoTV

Aradul este din nou supus atacurilor privind libertatea presei, victima de data aceasta fiind postul local de televiziune InfoTV.

Dacă la sfârșitul anului 2011, RCS-RDS a scos din grila de programe postul de televiziune West TV, iată că practica abuzurilor este continuată cu Info TV, care începând de astăzi nu mai emite pe frecvența locală.

Observăm, în ultimul an, o practică îngrijorătoare: televiziunile locale sunt eliminate de la transmisia prin cablu, prin rotație, pentru a deveni docile sau chiar aservite puterii politice.

Mișcarea Arădeană, ca promotor al respectării drepturilor și libertăților, sprijinim eforturile InfoTV de a restabili starea de normalitate.

Aceste acte de cenzură privesc întreaga comunitate. Amintim arădenilor că dacă nu sancționăm derapajele de la democrație, abuzurile vor deveni o caracteristică a Aradului, așa cum au început să fie în ultimii ani: mai departe »

Petiție pentru libertatea presei: Reintroducerea WEST TV în grila RCS&RDS

Petiție pentru libertatea presei: Reintroducerea WEST TV în grila RCS&RDS

În după-amiaza zilei de miercuri, 7 decembrie, RCS&RDS a scos din grila sa de programe postul local de televiziune West TV. Această acțiune îngrijorează Mișcarea Arădeană, care luptă, de la înființarea sa, pentru o societate transparentă și libertatea presei. Gestul petrecut săptămâna aceasta se încadrează într-o serie de întâmplări care devin caracteristice Aradului ultimilor ani: mai departe »

Atentat fără precedent la libertatea presei în Arad

Comunicatul Televiziunii Arad
Comunicatul Televiziunii Arad

Recent, RCS-RDS a scos Televiziunea Arad de pe grila de programe din rețeaua de cablu oferită arădenilor. Mișcarea Arădeană a decis să răspundă pozitiv apelului Televiziunii Arad transmis printr-un comunicat de presă. Televiziunea Arad s-a născut în 1990 odată cu Revoluția marcând recâștigarea libertății de informare și opinie. Deși este o entitate privată ea este un "bun public" al arădenilor.

Lupta redacției Televiziunii Arad împotriva acestui act de cenzură privește întreaga comunitate arădeană. De aceea Mișcarea Arădeană se alătură necondiționat oricărei inițiative de protejare a libertății de exprimare și a dreptului la informație.

O piesă dintr-un puzzle

Nu ne aflăm în fața unui caz izolat. În spatele acestei acțiuni se citește foarte clar o tendință îngrijorătoare. Îngrădirea libertății de exprimare este deja o caracteristică a Aradului ultimilor ani: mai departe »