Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Primarul propune: taxe la maxim

21.11.2011 11:00 - 11:35 · Mihnea Iuga
Primarul propune: taxe la maxim

Populația, tot mai sărăcită și mediul de afaceri tot mai fragil trebuie să suporte un nou șoc în 2012: taxe locale la nivelul maxim prevăzut de lege

2012 sub semnul adâncirii crizei

O administrație responsabilă atrage investiții și generează prosperitate pentru cetățenii săi. Aradul, altădată un oraș prosper, a ajuns să fie ocolit de investitori. Multe din investițiile deja prezente au migrat spre alte orașe ducând la o scădere a locurilor de muncă.

Taxe la valoare maximă pentru arădeni

Impozitul pe clădiri

Persoane fizice

  • Primarul actual a decis aplicarea coeficientului maxim de 20% asupra valorilor prevăzute de lege. Se puteau menține acele valori sau aplica o majorare ponderată.
  • Bonificația pentru plata anticipata a impozitului (pana la 31 martie) este 5% la Arad, față de până la 10% conform Codului Fiscal

Persoane juridice

  • Codul Fiscal: "Cota de impozit [...] poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50%" . Domnul Falcă a hotărât 1,50%, adică maximum.
  • Comparație cu alte localități sau țări:
    • Timișoara este 0,75%
    • Germania este max 1,22%
    • Italia: între 0,4 - 0,7%
    • Elveția: 0,3 - 0,5%
  • La societățile care nu și-au reevaluat imobilele în ultimii 3 sau 5 ani se prevede în Codul Fiscal: “În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/între:
    • 10 şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, (faţă de 5 şi 10%).
    • 30 şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă.”

La Arad, domnul Falcă a decis din nou pe MAXIM:

  • 20% - nereevaluate la 3 ani
  • 40% - nereevaluate la 5 ani

În concluzie, dacă ai un imobil și ai uitat să-l reevaluezi în ultimii 5 ani, vei plăti în 2 ani succesivi un impozit de 80% din valoarea imobilului: adica domnul Falcă iți ia în 2 ani ca impozit cât valorează proprietatea ta cu totul = ABERANT.

Termene nerespectate

Art. 288, Cod Fiscal: “Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor în termen de 45 de zile lucrătoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 292. (Este vorba de HG care stabileste anumite indexari si care cf Legii se adopta pana cel tarziu la 30 aprilie).

De ce avem taxe locale la valoari maxime în Arad?

  • Grad foarte mare de îndatorare la Arad; Primăria s-a îndatorat fără nici o gândire de perspectivă și acum instituie biruri la valori maxime.
  • Management financiar prost: anul trecut au fost majorate taxele dar bugetul a înregistrat excedent.
  • Urmează campania electorala si primarul are nevoie de fonduri suplimentare pentru companiile clientelare care prestează servicii publice foarte proaste și extrem de scumpe și care în acest an vor trebui să își genereze venituri suplimentare pentru a finanța campania electorală.

Mișcarea Arădeană acționează

  • Dezbatere publică la solicitarea Mișcării Arădene și societății civile.
  • Vom informa cetățenii că primarul avea posibilitatea legală să propună taxe mai mici.
  • Solicităm CLM să nu adopte propunerea primarului și să țină cont de suportabilitatea acestor taxe de către cetățeni.
Primarul propune: taxe la maxim
Primarul propune: taxe la maxim

Comentarii

Stimabile domn gigi contra ....Italia si Spania tocmai maresc taxele si introduc imp pe cladiri....daca nu stiai mai informeaza-te...asta pe de o parte, pe de alta parte, datorita "investitiilor" in oras facute de-a lungul anilor adica 0 acum s-au facut credite si s-au investit mult, si trebuie platit de undeva asta, daca se facea in fiecare mandat cate ceva si nu se aruncau banii pe fereastra de catre toti primarii din 90 pana la Falca, acum era altceva......si legat de investitii...sigur ca nu mai vin investitori in Arad, ca nu mai vin in Romania, si nici in Europa de est , multi se muta in Asia sau se retrag in tarile de origine in vremurile astea, de ce ar veni in Arad tocmai??!! nu este o situatie aparte in Arad ci una aparte in Toata Europa, dar cand nu ai mari lucruri de spus incepi sa inventezi probleme...asta e stilul lui Basescu....el creaza conflicte si daca nu sunt, vad ca il huliti pe Basescu, dar procedati ca el, bravos mister Cristea, chiar as inclina sa cred ca ptr aceste practici ai si beneficii materiale....caci nu esti tu vreun sfant intre diavoli.....Sunt curios dfaca si apare acest coment!! :))

Stimate anonim, de ce vorbiti de Italia si Spania? Aradul nu e nici in Italia, nici in Spania. Taxele din Arad sunt la nivelul maxim din Romania. Pe cand in ultimii 2 ani, cand acelasi nivel maxim era aplicat aradenilor in Arad, in unele orase din Italia, acestea erau la nivelul dat de Miscare ca exemplu in articol.

Cat de investitii, se pare ca doriti sa dezinformati, generalizand cazul Aradului la intreaga EUROPA DE EST. Ceea ce este fals si pe care o mica cautare in stirile acestui an ar putea sa v-o infirme.

Numai bine !

Bravos......nu aveti replica si atunci stergeti comenturile.....nu ati facut nimic altceva decat sa-mi intariti convingerea ca sunteti ipocriti si fara continut, oportunisti si corupti

Claudiu Cristea

Dragă Adrian... ne cunoaștem. Nu e frumos ce faci, zău! Spune-le să trimită pe altcineva la "munci" de astea ;) Bam-bam!

faptul ca ti-am dat o adresa din burta de mail nu inseamna ca sunt aceeasi persoana.....doar nu e greu sa dai o cautare pe facebook sa vezi a cui e adresa :))) nu ne cunoastem draga, insa bam-bam-ul asta nu e comandat e doar o parere....ai sters o postare care deranjeaza, nu am vrut decat sa demonstrez ca sunteti toti o apa si un pamant....stai relax ca n-ai de unde ma depista cine sunt si nici n-ai sa o poti face....nici ip-ul nu e cel care ar trebui sa fie, sa nu fim copii claudiu :)))

Dragă vizitator, nu mai dezinformați vă rog. Nu v-a șters nimeni comentariul pentru că nu ați trimis niciun comentariu. Dacă doriți să spuneți ceva cu adevărat și să ieșiți din sarcina de partid pentru a denigra această organizație, vă invităm să o faceți. O zi bună !