Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Dacă cetăţenii nu se implică, democraţia nu mai există

09.07.2011 11:00 - 13:00 · Mihnea Iuga
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Întâlnirea matinală de sâmbătă, de la Oldart Gallery, a atras arădenii interesaţi de viitorul democraţiei în România

Seth Cropsey, formator al Academiei Arădene de Lideri, dar şi reputat specialist în administraţia americană, a fost plăcut impresionat de calitatea întrebărilor puse de audienţă.

Alături de invitatul Mişcării Arădene au fost dezbătute subiecte importante pentru democraţie cum ar fi echilibrul oferit într-o societate de către think-tank-uri veritabile. Importanţa finanţării (mai degrabă a reducerii de taxe) a acestor institute de cercetare, care oferă soluţii dar nu participă activ la creeare politicilor, a fost recunoscută de specialistul american. România însă duce lipsuri în multe din domeniile discutate în cadrul "Întâlnirii informale". Probleme au fost identificate în lipsa profesionalismului şi al experienţei în domeniul în care activează consilierii executivului şi legislativului: aceştia sunt incompatibili cu sfaturile pe care ar trebui să le dea.

S-au atins şi teme internaţionale: rolul SUA în NATO, intervenţionismul SUA în toate zonele mapamondului, puternicul şi crescândul sentiment anti-american dar, în acelaşi timp, pro-democratic.

Cele mai intense discuţii s-au învârtit însă în jurul a două idei: responsabilitatea şi implicarea.

Necesitatea unei educaţii civice de la o vârstă înaintată (8-9 ani) aduce mari beneficii unei societăţii, ne spune dl.Cropsey. Implicarea în treburile comunităţii, în viaţa publică şi politică, în încercarea de a crea politici publice funcţionale în sprijinul cetăţenilor, activităţi ca cele ale Mişcării Arădene, sunt toate semne ale unei democraţii ce încearcă să funcţioneze, a continuat Seth.

Iar implicarea e importantă într-o societate ca România, unde politicul e corupt, iar toate instituţiile sunt politizate şi trecute în domeniul corupţiei. Deoarece politicienii care se adresează unui electorat needucat, care nu are cultură politică conturată de la o vârstă şcolară, neinformat sau dezinformat, pe care îl corupe prin diferite metode, îşi asigură mereu realegerea, mascând autocraţia într-o democraţie.

Dacă Educaţia Civică e insă o invetiţie pe termen lung, un impact imediat îl are presa, câinele de pază a democraţiei. O presă corectă îţi oferă echilibrul. Ea nu reprezintă soluţia la problemă, dar este un factor care ajută la rezolvarea problemei. Iar responsabilitatea cetăţenilor este cea de a susţine jurnaliştii care sunt echidistanţi; să-i promoveze pentru că au coloană vertebrală, şi să îi penalizeze pe ceilalţi care fac contrariul.

În concluzie, Seth Cropsey a recunoscut că unele politici ale administraţiei în care a lucrat şi dumnealui pentru o perioadă, nu au fost cele mai bune. Însă America a continuat să meargă pe drumul democraţiei indiferent, pentru că are un sistem de valori însuşit de toţi cetăţenii. Asemenea ar trebui să facă şi Arădenii dacă îşi doresc o democraţie: să îşi găsească valorile reale din societate.

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Dacă cetăţenii nu se implică, democraţia nu mai există

Comentarii

Sa inteleg ca cei prezenti in sala au fost alesi pentru a face parte din programul AAL? Ma asteptam la o lista nominala sau chiar la o prezentare cu imagine pentru fiecare beneficiar al acestui curs de formare. Cam putine fotografii...

Cristian , sa inteleg ca faci un recensamant cu aradenii care fac cursuri ? Sau esti doar un tip curios din fire ? Aceste 2 intrebari au fost exact in nota intrebarii tale....intelegi tu ce doresti din acest comentariu al meu ...iar cu privire la ”amprentarea” scriptica si vizuala a celor care au fost selectati pt programul AAL...ma intreb din nou...pe cine intereseaza asta ?...si mai ales de ce...? ...
Este si a fost un proces de selectie public , transparent si corect...care va continua si in anii urmatori ...
Daca te intereseaza f bine , aplica si daca corespunzi criteriilor de selectie esti f bine venit ...iar daca nu te intereseaza sa aplici...si esti doar curios...ai putintica rabdare , va sosi si vremea in care iti va fi rasplatita curiozitatea cu informatii legate de acest proiect , la momentul potrivit...pt ca nimic nu este tinut secret..dimpotriva...doar ca oamenii inteligenti fac printre altele , majoritatea lucrurilor la timpul potrivit...

Ați înțeles greșit. Era deschis tuturor. Pentru ce ați avea nevoie de ”o prezentare cu imagine a fiecărui beneficiar” ?!