Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Petiție pentru salvarea monumentului istoric "Podul Traian"

04.10.2010 11:00 - 12:00 · claudiu.cristea
Petiție pentru salvarea monumentului istoric "Podul Traian"

Mișcarea Arădeană și Asociația Pro Urbe au susținut o conferință de presă, având ca temă lucrările legate de reabilitarea podului Traian. Tema a fost susţinută de Alexandru Nagy Vizitiu, preşedinte al asociaţiei Pro Urbe şi Claudiu Cristea preşedinte al asociaţiei Mişcarea Arădeană. Din parte presei au participat: Lucian Cozma - Observator, Simona Butaru - Jurnalul Arădean, Monica Tulcan - Glasul Aradului, Claudia Untaru - Adevărul de Seară, Giuliano Junc - West TV, Florin Coita - TV Arad şi Diana Mariş - InfoTV.

Claudiu Cristea preşedinte al MA a precizat: "În anul 2009 Aradul, a devenit beneficiar al unei finanțări europene din partea FEDR/ERDF, prin POR 2007-2013 (Axa 5, Domeniul 5.1) în vederea implementării proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”.

Cu toate că obiectivul acestei finanțări este reabilitarea, în decursul anului 2010 Primăria Arad a început demersurile pentru construcția unui nou pod, alipit de cel care face obiectul reabilitării, fapt care duce la parazitarea și distrugerea monumentului istoric „Podul Traian”, obiectiv aflat în patrimoniul național imobil."

În cazul în care se va construi un nou pod, lipit de actualul pod Traian, consecinţele sunt:

  • Se încalcă legislația privind regimul de protecție. „Podul Traian” este monument istoric.
  • Scopul finanțării este „reabilitarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural istoric” și nu distrugerea acestuia.
  • Noul pod va fi finanțat ca parte a proiectului deși nu face obiectul acestuia. Redirecţionarea acestor fonduri este ilegală, nu există la ora asta nici o garanție de cofinanțare din partea CLM Arad.
  • Se încalcă PUG care prevede construcția de poduri noi pe alte amplasamente. Dacă municipalitatea are fonduri pentru poduri noi este normal să dea prioritate acestora.

Preşedintele asociaţei Pro Urbe, arhitectul Alexandru Nagy Vizitiu a afirmat: "Lărgirea secțiunii transversale pe acestă axă va duce la creșterea traficului nu la regularizarea lui, lucru inacceptabil având în vedere că este vorba despre „centrul Istoric Vechi al Municipiului Arad”. Lărgirea secțiunii transversale nu se justifică și nu are la bază nici un studiu tehnico-economic, studiu de trafic sau studiu de fezabilitate."

Cu acest prilej s-a lansat Petiția: Salvați monumentul istoric «Podul Traian» adresată atât autorităților române cât și celor europene.

AttachmentSize
memo.pdf1.39 MO