Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Trebuie să restituim sporturilor nautice arădene prestigiul de altă dată

17.02.2013 · florica.sarca
Sporturile nautice din Arad
Sporturile nautice din Arad

Apelul societății civile către Arad: Trebuie să restituim sporturilor nautice arădene prestigiul de altă dată!

Răspunzând interesului publicului său, seria de evenimente Serile Mișcării Arădene de vineri, 15.02.2013, a avut o temă deosebită: 'Sporturile nautice din Arad: trecut, prezent și viitor' cu participarea unor invitați de excepție: doamna Paraschiva Peloc (instructor canotaj academic ACS Voința), domnul Reinhardt West (instructor kaiac-canoe și constructor de ambarcațiuni de concurs), domnul Gheorghe Muscă (instructor CSS Gloria), domnul Claudiu Baboș (instructor și dublu campion național la kaiac), domnul prof. Tiberiu Țiganu (istoric).

Cu un trecut strălucitor, materializat în 14 medalii de aur obținute în competițiile mondiale de sportivii antrenați pe apele Mureșului, cluburile sportive de canotajul academic și kaiac-canoe se confruntă astăzi cu o sărăcie crâncenă. Lipsite de resursele materiale necesare pentru înlocuirea bărcilor învechite și perimate tehnic, pentru acoperirea costurilor de participare la competițiile relevante, pentru promovarea, atragerea și pregătirea unor sportivi valoroși, sporturile nautice din Arad sucombă.

Paradoxal, există în Arad două universități care dețin fiecare câte o Facultate de Educație Fizică și Sport, există în Arad un Liceu cu Program Sportiv, avem 10 asociații județene pe ramura sport, 30 de structuri sportive de drept public, 89 structuri de drept privat, 143 de asociații sportive fără personalitate juridică constituite în județul Arad; dintre acestea, doar patru entități au ales să participe activ la continuarea tradiției de 123 de ani a sporturilor nautice: ACS Voința, AC West Sport, CSS Gloria și LPS. Deși oraș de câmpie, Aradul pare să aibă mai multe secții de schi, decât de canotaj academic sau de kaiac-canoe.

Mai mult decât atât, avem din 1995 în Arad „West Sport” - singurul producător român de ambarcațiuni de concurs, furnizor consacrat pentru Federația Română de Canotaj și Federația Română de Kaiac-Canoe.

Avem antrenori redutabili, avem know-how, avem o tradiție grandioasă:

  • primul club de canotaj din România, Clubul Vâslașilor Mureș, a fost înființat în 1890

  • primul Campionat Național de Canotaj din România s-a desfășurat la Arad în anul 1923.

  • prima Federație de Canotaj din România s-a constituit în 1920, care a obținut în 1927 afilierea la Federația Internațională de Canotaj.

  • prima participare românească la o competiție oficială internațională în 1932 la Campionatul European de la Belgrad

  • o participare neîntreruptă la Campionatele Mondiale, Europene și la Jocurile Olimpice în perioada 1952-2004

Sportivii de performanță antrenați la cluburile din Arad au ridicat România pe cea mai înaltă treaptă a podiumului: Matyas și Mihailovici, medalie de aur la jocurile olimpice din 1908; Botez Mitana, trei medalii de aur la Campionatele Europene din 1968, 1970și 1971; Dimitrie Popescu, 7 medalii de aur la campionatele balcanice, una la campionatele mondiale din 1989, una la jocurile olimpice din 1992; Elisabeta Lazăr, două medalii de aur la Campionatele Europene din 1970 și 1971; Veronica Cogeanu, 18 medalii dintre care 6 de aur: patru la campionatele mondiale din 1990, 1993, 1997 și 1998 și două două la jocurile olimpice din 1996 și 2000; Valeria Răcilă van Gröningen, o medalie de aur și titlul de campioană olimpică la jocurile olimpice din 1984; Eugen Botez, două medalii de aur la campionatele mondiade de caiac în 1970 și 1971.

Oare să nu mai fie sporturile nautice la modă? Bizar! Acum cinci ani planurile urbanistice prevedeau construirea unei piste de canotaj de categoria A pentru antrenamente și concursuri naționale și internaționale, asemănătoare ca dimensiuni cu cele din Paris, München și Mexic în zonă cuprinsă între Cărămidărie, autostradă și Pădurea Ceala, printr-un barter echitabil între administrația locală și constructorul centurii în regim de autostradă. Să ne gândim doar ce impact economic multiplicator ar fi putut determina existența unui astfel de obiectiv în orașul nostru! Din păcate tot proiectul a rămas doar la nivelul declarațiilor de presă. 

Sporturile nautice de azi își mai fac azi cunoscută prezența prin câteva concursuri locale sau regionale: concursul tradițional „Cupa Mureș” la canotaj academic, în organizarea ACS Voința Arad și a DSJ Arad, Memorialul „Sorin Lobonț”, Concursul bărcilor dragon organizat de Zilele Aradului, prin turismul nautic pe Mureș și cele două Crișuri, în organizarea Asociației „Sportul pentru Toți” Arad și a Parcului Natural „Lunca Mureșului” și Maratonul de kaiac-canoe Lipova-Păuliș-Arad, la inițiativa ACS West Sport Arad (6 iulie 2013).

Investim mult prea puțin în conservarea și promovarea tradiției sporturilor, nautice sau nu, în Arad, condamnându-le tacit, încet și sigur la dispariție. Minimalizăm efectele fizio-psiho-sociale ale sportului, în sănătate, în calitatea relațiilor interumane, uitând că ponderea practicării sportului este un indicator indirect, dar real, al calității vieții.

Societatea civilă este determinată să inițieze o campanie de sensibilizare a publicului, dar mai ales a administrației locale la necesitatea implicării în revitalizarea sporturilor nautice tradiționale prin susținerea materială a bazelor sportive, ca element de prioritate în politicile comunitare pe termen lung.

Trecut
Competiție
Clubul Voința
Reinhardt West
Dragon Boats
Ambarcațiuni de concurs marca West
Expediție pe Dunăre 2012
Doamna Paraschiva Peloc
Proiect de arhitectură Baza Nautică Pădurea Ceala - Arh. Romeo Popa
Eveniment
Trebuie să restituim sporturilor nautice arădene prestigiul de altă dată
Trebuie să restituim sporturilor nautice arădene prestigiul de altă dată
Trebuie să restituim sporturilor nautice arădene prestigiul de altă dată
Trebuie să restituim sporturilor nautice arădene prestigiul de altă dată