Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Salvează clădirile istorice

10.07.2009 · Simona Butaru · Arad Expres

Ieri, s-a dat startul proiectului Mişcării Arădene, realizat în colaborare cu un grup de studenţi la Arhiectură, care vizează scoaterea din mizerie a clădirilor de patrimoniu.

Salvează clădirile istorice

Masa rotundă organizată ieri de Mişcarea Arădeană, cu arhitecţi, autorităţi locale, studenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, s-a bucurat de o participare numeroasă. Toţi au dat dovadă că „există o îngrijorare reală în comunitatea locală”, aşa cum a subliniat şi Claudiu Cristea, pentru păstrarea identităţii oraşului, cu toţii venind cu propuneri în încercarea de a salva clădirile istorice.

Principalele măsuri care s-au conturat ieri au fost: sincronizarea eforturilor pentru elaborarea unei strategii pentru zona prote jată, depolitizarea acţiunii şi unirea eforturilor tuturor participanţilor. Proiectul se numeşte „Restauratio in Integrum”, iar coordonatorul este Claudiu Ionescu, un arădean student la Facultatea de Arhitectură Timişoara, şi ca obiective relevarea prioritară a faţadelor aflate într-o avansată stare de degradare sau scoaterea din arhivă a desenelor originale, întocmirea unei baze de date digitale, identificarea de soluţii pentru restaurarea urgentă a clădirilor relevate, respectiv, urmărirea în timp a degradărilor. În primă fază, se vor identifica 10-12 clădiri într-o stare avansată de degradare. În proiect se vor implica zeci de studenţi de la Timişoara.

Comentarii

Asta e un lucru care-mi displace la Arad, ca e un oras cu cladiri frumoase dar nu isi cultiva aspectul, cladirile istorice, iar pe de alta parte mi se pare ca nu se incurajeaza dezvoltarea viitoare a orasului dupa principii central europene. Vezi exemplul Sibiu, pana si Timisoara. Sper ca initiativa sa aibe succes si sa vedem un oras Arad cu cladiri restaurate si cu un aspect european conservat nu balcanic.