Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

E nevoie de voci, în cetate

PD-L domină autoritar viaţa politică, publică, administrativă, în Arad. Atât de autoritar, încât democrat-liberalii arădeni s-au dezobişnuit să audă şi alte voci, prin preajmă. Ba chiar se enervează rău când se mai găseşte cineva să opineze asupra unui aspect sau altul din urbe.

Tăcerea nu este o calitate, nu este întotdeauna „de aur”. O comunitate vie are nevoie de opinii, de dezbateri asupra devenirii obştei. De aceea, când se face auzită o singură voce, când ceilalţi tac, uşor se instalează un „comando” dictatorial care să decidă după bunul său plac. Şi, vai!, cât de periculos poate abuza de tăcerea, de complicitatea involuntară a comunităţii.

A nu şti să asculţi şi nici să accepţi alte opinii, nu este o calitatea pentru un politician. Nici pentru un edil. Dimpotrivă, este un handicap care, în timp, va altera orice carieră politică. Nimeni nu le ştie pe toate, nimeni nu este perfect. Dialectica gândirii este de neconceput fără dezbatere, fără o atitudine critică asupra unor programe, fapte, gesturi.

În condiţiile liniştei apăsătoare şi plictisitoare, care domină Aradul de ceva vreme, trebuie să ne bucure ieşirea la rampă a unor tineri arădeni, care simt nevoia să spargă tăcerea. Mă gândesc, în primul rând, la Claudiu Cristea, Cosmin Galu şi ceilalţi tineri din Mişcarea Arădeană. Faptul că iau poziţie, săptămânal, faţă de varii aspecte ce privesc comunitatea arădeană nu poate fi decât în avantajul tuturor. Al edililor, pentru că se simt controlaţi, traşi de mânecă, dacă e cazul, temperaţi în elanul specific voluntariştilor cu o părere extrem de bună despre ei înşişi; al cetăţeanului, pentru că se simte reprezentat şi apărat de abuzuri; în fine, repetata ieşire în public, luarea de atitudine în chestiuni de interes general îi impune pe aceşti tineri atenţiei şi încrederii cetăţenilor.

Personal, apreciez şi tenacitatea Teodorei Hotăran. Semnalează nereguli, are iniţiative de interes. Sper să reînvie şi spiritul combativ al lui Tiberiu Dekany, după cum mizez pe tenacitatea lui Ciprian Luca. Aradul are nevoie imperioasă de un cor al cetăţii, în competiţie cu cel al puterii. Oricare ar fi acea putere.

Comentarii

Asa este, linistea Aradului duce mai mult a sihastrie. Sa fi adormit oare poporul sub mantia portocalie?
KFP va sprijina in acest miez de noapte sa trezim poporul ca la un incendiu... orasul arde sub ochi nostrii... cu flacari portocalii...

Knowledge Fusion Platform
Platforma de Fuzionare a Cunoasterii