Spectacolul naturii
“Călătoria restabilește armonia originală dintre om și univers.” Anatole France
Credem că întâlnirea de vineri seara ne-a dat suficiente argumente și destinații atractive pentru a ne lua rucsacul în spinare, buna dispoziție și plăcerea de a explora locuri noi, necunoscute, și a pleca la drum în fiecare weekend. Căci spectacolul naturii – un spectacol în imagini al județului Arad, oferit cu generozitate de către prof. dr. Dorel Gureanu și Ovidiu Cismaș – ne-a oferit o colecţie impresionantă de alternative pentru drumeție.
Dacă vă place muntele și vreți să respirați un aer curat, departe de zgomotul și poluarea orașului, 'go east'! Munţii Zărand, Munţii Codru-Moma şi Masivul Găina vă așteaptă cu înălțimi molcome și dealuri acoperite cu vii de șevalet, cu păduri de gorun, cu păşuni verzi, cu locuri încărcate de taină și tradiții populare care vin să completeze frumusețea peisajului natural.
Firul Mureșului sau al Crișului Alb ascund sate idilice împrăștiate pe dealuri, purtând case gârbovite de vreme unde timpul a încremenit cândva demult. Veți întâlni acolo oameni cu fețe senine, neatinși de egoismul ”civilizației” și cu o credință neclintită în Dumnezeu. Biserici de lemn construite acum mai bine de 200 de ani sunt locuri pline de har, unde cei apăsați de greutăți își găsesc alinarea în liniște și rugăciune. Unele locuri de pelerinaj mai cunoscute cum sunt: Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Mănăstirea franciscană Maria Radna, Mănăstirea Ortodoxă Sârbă de la Bezdin sau Mănăstirea și Schitul Feredeu – adevărate simboluri de credință, istorie și statornicie – sunt vizitate anual de zeci de mii de turiști veniți de pretutindeni.
Dacă fondul natural cumulează peste 400 km de trasee turistice marcate, fondul antropic al județului Arad oferă o mare diversitate de obiective atractive. Turiștii care visează la o cură acută de sănătate, merită să bifeze pe harta de călătorie staţiunile balneoclimaterice de la Moneasa sau Lipova. Pentru cei pasionați de istorie şi cultură, le stau la dispoziție site-rile arheologice de la Ziridava, Bizere sau Glogowatz, cetățile medievale de la Şiria, Şoimoş, Dezna sau Ineu, mai multe muzee şi case memoriale şi peste 30 de conace și castele nobiliare, minunate cândva, dar despre care nu se știe cât timp vor mai supraviețui timpului și nepăsării oamenilor. Turiștii cu înclinații spre tehnică pot vizita Canalul Morilor care însoțește Crișul Alb din 1833 de la Buteni la Vărșan.
Printre destinațiile turistice importante am remarcat Parcul natural Lunca Mureșului în care pe o suprafață de cca. 17.500 ha se poate practica eco-turismul: excursii pe Mureş cu ambarcaţiuni uşoare, plimbări cu bicicleta, urmărirea mamiferelor mari şi a păsărilor în libertate, vizite ghidate pe trasee tematice.
Le mulțumim domnului prof. dr. Dorel Gureanu, președinte al asociației turistice ”Condor Club” și domnului Ovidiu Cismaș, inițiatorul grupului turistic ”Hop și noi” pentru documentarea excelentă despre potențialul turistic al județului Arad, domnului Mario Csipai pentru inițiativa și proiectul ”Să punem Aradul pe harta turistică”, pentru participare, publicului nostru, la care s-a adăugat vineri domnul Titus Stefanov, un veteran al turismului arădean.
Dacă această întâlnire s-a dorit să vă incite la drumeție pe meleagurile arădene, în una dintre edițiile viitoare suntem datori să invităm asociațiile care promovează potențialul turistic local spre a-și spune povestea, care a început, se pare, în 1879, odată cu înființarea Societății de Gimnastică din Arad. Ținem aproape.
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 13 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 23 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni