Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Aeroportul Arad, între rea voință și incompetență

28.11.2011 11:00 - 12:00 · Mihnea Iuga
Aeroportul Arad, între rea voință și incompetență

Lipsa de responsabilitate a administratorilor politici ai Aradului au oprit dezvoltarea orașului și au transformat Aeroportul într-un element de dezavantaj în competiția economică din regiune.

Dezvoltarea durabilă a Aradului depinde de abilitatea administraţiei locale de a atrage noi investitori și a genera locuri de muncă. Un aeroport funcțional în Arad este un beneficiu atât pentru arădeni cât şi pentru dezvoltarea economică a oraşului.

Măsuri greșite luate de administrație

  • În anul 2008 (prin hotărârea nr. 266 a CJA) a fost transferată o suprafaţă de 43.214 mp din zona aeroportului Arad pentru construcţia autostrăzii Arad-Timişoara.
  • Prin această măsură, distanţa dintre autostradă şi pista de aterizare/decolare este neconformă cu normele Autorităţii Aeronautice Civile Române. Pentru acest motiv pista a fost scurtată cu 180 de metri, fapt ce a rezolvat doar parţial condiţiile de autorizare. Conform anexelor la Hotărârea nr. 266 a CJA, CNADNR are obligaţia de a repune în condţii de funcţionare pista de aterizare/decolare. Acest lucru presupune relocarea balizajului aflat în prezent între autostradă şi pistă.
  • Administraţia PDL ascunde această situaţie deorece nu poate obţine acordul Ministerului Transporturilor pentru ca CNADNR să repună în situaţie de funcţionare aeroportul Arad.

Gheorghe Falcă și Nicolae Ioțcu au forțat construirea autostrăzii pe acel traseu inadecvat, deși era evident că va face imposibilă funcționarea Aeroportului și este prea aproape de zonele de locuit. Nici prefectul de la acea vreme, Gavril Popescu, nu a intervenit deși a fost atenționat de societatea civilă să acționeze în beneficiul bunei dezvoltări a orașului. Însă interesele de grup au primat în acele decizii iresponsabile, luând oraşului şansa de a se dezvolta durabil şi de a fi o locaţie atractivă pentru noi investitori.

Ce ascunde PDL în privinţa aeroportului Arad?

  • Pentru ca pe aeroportul Arad să poată opera curse interne şi internaţionale este necesară relocarea balizajului actual aflat prea aproape de autostrada în construcţie. Distanţa dintre autostradă şi balizaj nu este conformă cu normele Autorităţii Aeronautice Civile Române. Din acest motiv, Aeroportul Arad poate pierde oricând autorizaţia de funcţionare.
  • Obligaţia transferului balizajului revine CNADNR, dar această instituţie nu are prevăzut în bugetul actual suma de 760.000 euro necesară acestei lucrări. Deblocarea acestei situaţii se poate face doar cu acordul Ministerului Transporturilor sau cu alocarea acestei sume din bugetul CJA.
  • La registratura Consiliului Judeţean Arad există o scrisoare de intenţie depusă, în urmă cu trei luni, de Carpatair SA, unul dintre operatorii care doreşte să investească în amenajarea unui terminal pentru pasageri în vederea demarării operaţiunilor de transport aerian pentru pasageri.

Mişcarea Arădeană solicită:

  • Repunerea în funcţiune a aeroportului Arad prin deschiderea accesului operatorilor aeroportuari privaţi.
  • Imputarea sumei de 760.000 euro celor care au decis, cu iresponsabilitate, transferul terenului pentru autostradă cu toate că specialiştii și societatea civilă s-au opus acelui traseu tocmai din cauza Aeroportului și a proximității zonelor de locuit.
Aeroportul Arad, între rea voință și incompetență
Aeroportul Arad, între rea voință și incompetență
Aeroportul Arad, între rea voință și incompetență

Comentarii

hahahahaha micul Traian Vuia....acum se pricepe Cristea si la aeroporturi si companii aviativce low cost ...superb!!! mai Cristea...ce realizari ai tu mai importante in viata asta?? in afara ca esti pe statul de plata ce-l semneaza Falcosu...alta realizare mai ai personala??? raspund tot eu...NU ai ma!!! de unde pana unde te pricepi tu la toate mai???? ia candideaza la anul la primarie , ca la cat esti de smeker sigur iei vreo 1500 de voturi cu tot cu neamuri si prieteni si neamurile si prietenii lor la un loc,daca nu esti in stare in afara de a fi bagator de vina si un amarat de consilier de 2 bani,ce te face sa crezi mai ca esti indreptatit sa bagi de vina unora si sa acuzi dupa ureche fara probe pe cineva care te bate dormind in orice domeniu si la orice scrutin mai Claudica mai....ia zi???? si spune lumii cum la anul vei candita tot la consilieri ...dar cu cine te aliezi la anul?o sa fim atenti sa vedem cu cine te bagi!!ca sa intelegem si noi pe cine slujesti tu cu adevarat!!!si atunci vom spune lumii cat de deontolog ai fost tu folosind aceasta asa zisa Miscare Aradeana in interes personal incercand sa ajungi la ciolan sa mai papi si tu din el putintel....esti patetic rau si cu 25 de milioane de fete!!!!!
Legat de aeroport, de unde sti tu si cum ai tu acces la ce cereri se depun la CJA? TE INFORMEZA iOTCU?? :)))) si de ce ar vrea sa opereze Carpat air la 45 de km de baza lor din Romania?? in plus aeroportul din arad e mort de mult timp de ani de zile, au fost 2 curse pe saptamana la un moment dat si in rest pauza, de ani de zile este asa, acum nici macar atat nu mai are, ma refer la curse de pasageri.
Pe unde trebuia sa treaca dupe mintea ta autostrada?? uimeste-ne cu un raspuns inteligent! ca imbecilitatea aia cu-deranjeaza locatarii...aia e prostie tipica ptr tine....in toata lumea exista autostrazi care trec pe langa asezari ...dar se pun panouri anti-zgomot pe margine !!!!la sf o intrebare - spuen-ne si noau ce a fost facut bun in mandatul asta de primar sau ma rog in ambele mandate a lui Falcosu?? sunt curios daca esti in stare sa spui un lucru bun!!!! uimeste-ne!!!!

Claudiu Cristea

Dragă Adrian... Iar tu? Află că sunt în posesia documentului depus la CJA. Dacă îl public îți pui poza și numele aici? Pentru vizitatori... că eu te cunosc oricum. bam-bam :))))

Publica-l si spune si cum ai intrat in posesia lui ;)

Stimabile "vizitator", sau Adrian daca am inteles bine,
Modul in care te exprimi arata multa inversunare si mult venin. Sa fie o frustrare personala sau esti in slujba cuiva care te-a pus sa jignesti pe aici?
Pentru ca am fost neplacut surprins de comentariul dumneatale, imi permit sa iti spun parerea mea:
Claudiu Cristea, pe care il jignesti aici, nu e pe statul de plata al lui Falca. Lucreaza in zona privata. Stiu ca pentru voi pedelistii, obisnuiti doar sa sugeti bani de la Stat e greu de imaginat ca mai exista si oameni care muncesc in mediul privat pentru a-si castiga banii, dar majoritatea "muritorilor" ne incadram in categoria asta.
Legat de Aeroport, in lumea civilizata exista nenumarate orase chiar mai mici decat Aradul care au aeroporturi functionale. Si in Romania, se opereaza curse de pe Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures.... Or fi asa metropole si n-am aflat noi?
De ce te deranjeaza ca oamenii astia vor sa se afle adevarul despre inchiderea aeroportului de la Arad? Sau ai ros si tu ceva la osul ala? Ai pus si tu umarul cumva la tranzactiile imobiliare care au dus la mutilarea pistei aeroportului?
De ce ar veni Carpatair la Arad? Simplu. Pentru taxe de aeroport mai mici. Decat sa urli si sa injuri pe aici mai bine intreaba-te de ce n-au dat cei de la Consiliul Judetean curs solicitarii Carpatair de a opera la Arad. Pentru ca inteleg ca aceasta solicitare exista. Pentru ca in Arad totul se face doar pe baza de spaga? Cine nu plateste nu intra? De aia a plecat de pe Arad si Ryanair, apoi Blue -Air... ajungem incet-incet un oras de mana a doua.
Daca incercati sa musamalizati aceste mizerii va faceti partasi la ele. Iar modul in care va exprimati va descalifica!

Stimate domnule Alexandru, sa inteleg ca dupa mintea domniei voastre indemnizatia de consilier este venit din mediul privat???mda...aveti dreptate.....ptr unii de genul chiar e ca si tarlaua lor cosiliul , iar acuzatiile ca unele companii au plecat de pe aeroport pentru ca nu au cotizat sunt aberatii fara nici un fundament, sunteti spalati pe creier de antena3 si realitatea, si probabil sunteti pe statul de plata al USL-ului ..vb lui Cristea...Bam-Bam care ma cunoaste ha ha ha ha daca m-ar cunoaste si-ar schimba opinia...acel bam-bam Ha ha

Vă rog nu mai insultați în comentariile dvs. altfel accesul la acest website vă va fi limitat.

Dacă și indemnizația de consilier local (câteva milioane de ron, sub nivelul salariului minim pe economie, acordată în cazul prezenței la ședințe) o înfierați ca ”principală sursă de venit” se pare că istoria revine, iar comunismul mânios-proletar se întruchipează în discursul dvs.

Companiile au plecat de pe aeroport: asta este cert. Șpaga nu este ceva dovedit, dar suspiciunile există, atât de pe canalele informale de comunicare cât și din surse apropiate puterii. Este de datoria organelor Statului să judece aceste cazuri și să demonstreze vinovăția sau nevinovăția domnului Falcă și a altora de la guvernare. Din păcate, și aceste organe sunt puternic politizate. Iar acest lucru nu s-a întâmplat sub guvernarea mea, nici a dvs., ci a actualilor adiminstratori.

O zi bună !