Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Scrisoare deschisă - Podul Traian

Scrisoare deschisă - Podul Traian

Către Primarul Municipiului Arad, dl. Gheorghe Falcă
Către Consiliul Local al Municipiului Arad

Scrisoare deschisă

Mișcarea Arădeană a luat act de faptul că decizia eronată a Primăriei Arad a costat Aradul pierderea sumei de aproximativ 1,5 milioane Euro în cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”, prin nerealizarea cu bună știință a unei componente a proiectului: podul provizoriu. Intenția primarului, dl. Gheorghe Falcă, exprimată public, a fost aceea de a redirecta această sumă către un obiectiv neaflat în cadrul proiectului: realizarea unui pod complect nou, lipit de Podul Traian.

Alături de alte ONG-uri, am avertizat la acea vreme că acest lucru este împotriva regulilor de utilizare a fondurilor europene, avertisment de care nu ați ținut seama. Din păcate am avut dreptate, iar Aradul a pierdut astfel, în cadrul acestui proiect, suma de 1,5 milioane Euro.

În situația în care petiția noastră adresată forurilor europene ar rămâne fără obiect, suntem deciși să o retragem. Acest lucru vi-ar permite dumneavoastră să angajați discuții pentru folosirea acelei sume în cadrul proiectului, de exemplu pentru modernizarea a încă1-2 străzi din Centrul Vechi. Petiția poate fi retrasă doar în situația în care obiectul/cauza pentru care a fost întocmită dispare. Aceasta presupune: 

  1. Renunțarea oficială de a construi un nou pod alipit podului Traian, exprimată public;
  2. Hotărâre de Consiliu privind anularea studiului de fezabilitate pentru construcția unui pod alipit de Podul Traian și a tuturor actelor administrative elaborate de CLM Arad și Primar în acest sens.
  3. Hotărâre de Consiliu privind o rectificare bugetară ce vizează retragerea sumelor aferente studiilor, proiectelor, construcției sau a oricăror lucrări destinate acestui pod nou.

În continuare, alături de societatea civilă, afirmăm că dublarea secțiunii transversale a podului Traian:

  • Ar atrage trafic suplimentar pe axa Romanilor – Calea Timișoarei
  • Nu are sens întrucât prin BERD2 au fost îngustate cele 2 artere (Romanilor, Timișoarei) în dreptul stațiilor de tramvai (E aproape comic: dublezi podul și îngustezi arterele din aceeași axă)
  • Planurile urbanistice generale (PUG) prevăd realizarea unui pod suplimentar în dreptul străzii Andrei Șaguna
  • Podul Traian este monument istoric, nu poate fi parazitat de o altă construcție lipită de el.

Rămânem deschiși oricărui dialog cu administrația atunci când acesta vizează binele arădenilor, inclusiv pe acestă temă.

AttachmentSize
scrisoare-deschisa.pdf69.36 KB