Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Ghid Drepturi Civile în caz de Control

Ghid Drepturi Civile în caz de Control

Legitimarea

Aceasta constă în prezentarea unui act de identificare forțelor de ordine, care să ateste cine sunteți și dacă datele (poza, detalii) confirmă identitatea dumneavoastră.

Autoritățile nu au dreptul de a vă trece datele în agendă, pe o foaie sau un carnet. Acestea pot să facă acest lucru doar pentru întocmirea formularului de proces verbal de contravenție.

În cazul în care sunteți notați, cereți procesul verbal întocmit pentru a afla de ce anume sunteți învinuit.

De asemenea, dacă nu este întocmit un proces verbal și totuși se insistă pe preluarea datelor, puteți solicita codul de identificare a operatorului de date personale, pe care sunt nevoiți să vi-l ofere în cazul în care vă rețin datele în scris.

Legea nr.550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, Art. 27 , alineatul (2) "În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul prevăzut la alin. (1) are următoarele drepturi și obligații:

  • b)să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârșit, săvârșește sau se pregăteste să săvârșească o faptă ce constituie infracțiune ori contravenție, precum și persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricționat;"

Percheziția

Aceasta poate avea loc doar în locul delimitat legal ca fiind o manifestare publică autorizată, sau în cazurile clare explicate în Lege (vezi mai jos).

Pe străzile adiacente unei manifestații, percheziția corporală neîntemeiată constituie încălcarea proprietății private.

Legea nr.550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, Art. 27 , alineatul (3) "În exercitarea atribuțiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei și bagajului acesteia, în următoarele situații:

  • a) există indicii clare că s-a săvârșit, se săvârșește sau se pregătește săvârșirea unei infracțiuni;
  • b) persoana se află în stare de inconștiență și este necesară identificarea acesteia;
  • c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase.

 

Sediul Poliției

Dacă nu vă puteți legitima (nu aveți actele la dvs.) sau forțele de ordine insistă să vă ducă la secție, trebuie să știți următoarele.

Întrebați întotdeauna:

  • de ce fapte vă suspectează poliția ?
  • dacă va veni în mod automat un avocat sau dacă aveți personal dreptul să optați pentru vizita unui avocat ?

Amprentarea.

  • Puteți să refuzați amprentarea și să solicitați prezentarea motivelor pentru care se doresc amprentele dvs.
  • Dacă sunteți suspect, trebuie să existe un referat pe această temă la dosar, prin care se justifică amprentarea.
  • Dacă nu apăreți în actele lor drept suspect, rămâne la latitudinea dvs. dacă acceptați luarea amprentelor.
  • Dacă refuzați, se va face un referat care ajunge la procurorul care instrumentează cazul, deci nu rămâne în decizia polițistului.

Interogatoriu.

  • Nu este necesar să răspundeți la întrebari, dacă nu doriți; este dreptul dvs. de a tăcea.
  • Înainte de interogatoriu, aveți voie mai întâi să stați de vorbă cu un avocat.
  • Dacă solicitați serviciile unui avocat, nu înseamnă că sunteți vinovat.

Comentarii

Foarte buna initiativa, insa trebuie extinsa mai pe practica (cu totii stim ce abuzuri se fac).

Toate bune si frumoase, insa practic:

1) Daca am fost perchezitionat abuziv, ce mai pot sa fac? Fapta e produsa, mi-au fost incalcate drepturile! Cui sa ma adresez? De cele mai multe ori nu exista martori, esti luat din multumime si izolat de catre jandarmi.

2) Ma legitimez. Vad ca vor sa imi noteze datele intr-un caiet de-al lor, neoficial. Refuz sa le arat CNP si alte date. Ei imi iau actul de identitate cu forta/recurc la amenintari! Ce pot sa fac?! Cui ma adresez? - la fel, de cele mai multe ori nu exista martori, decat 2-3 jandarmi/politisti!!!

3) Sediul politiei/jandarmeriei. Esti batut cu bestialitate, fapta prevazuta de Codul Penal, insa se pare ca daca o faci in uniforma e OK, nu se aplica Legile fundamentale ale omului... La fel - intre 4 pereti, martori doar colegi, ce poti sa faci? CONCRET!

PS: Plus ca de cele mai multe ori abuzurile sunt comise de "mascati", adica niste testoase ninja fara identitate. Cum poti afla cine te-a lovit nejustificat? Nicicum. Nici macar un numar de serie nu este afisat... Sa zici ca m-a batut agentul 007 sau ceva...