De ce susținem protestele împotriva noului Cod al Muncii?
Mișcarea Arădeană a decis participarea la acțiunile pe protest ale confederațiilor sindicale din Arad cauzate de modificarea Codului Muncii. Am fost întrebați de mai multe ori zilele acestea de ce ne-am alăturat protestelor, ce ne deranjează la noul cod al muncii? Considerăm necesar atât pentru noi cât și pentru opinia publică să venim cu anumite clarificări.
Primul motiv care ne-a făcut să ne alăturăm protestelor a fost modul total nedemocratic prin care Puterea a înțeles să impună acest act normativ, prin ignorarea totală a partenerilor sociali: patronate și sindicate. Este o practică cu care nu putem fi de acord nici măcar în situația în care actele normative ar fi perfecte
din punct de vedere tehnic.
Solidaritatea cu organizațiile sindicale și patronale arădene care protestează este cel de-al doilea motiv pentru care ne alăturăm acestei acțiuni. Mișcarea Arădeană luptă pentru o comunitatea arădeană unită, căreia îi pasă
și care este solidară.
Dacă trecem pe fondul modificărilor propuse la Codul Muncii putem să spunem că actul normativ are și prevederi bune:
- Majorarea perioadelor de probă.
- Prelungirea perioadei în care munca suplimentară poate fi compensată prin ore libere plătite.
- Posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână în cazul reducerii temporare a activității.
- Simplificarea modalității de încetare a raporturilor de muncă în perioada de probă.
Există însă și prevederi cu care nu putem fi de acord și care denotă tendințe care nu au legătură cu sistemul economic și social care domină Europa de astăzi:
- Desființarea contractelor colective de muncă va duce la desființarea confederațiilor sindicale și patronale. Practic e vorba de desființarea sistemului tripartit - sistem consacrat la nivelul UE.
- Disponibilizările de personal pot fi făcute cu prea multă ușurință. Era nevoie de o flexibilizare a acestui proces, însă ceea ce ni se propune ne aruncă în cealaltă parte, în zona abuzului.
- Generalizarea contractelor de muncă pe perioadă determinată prin posibilitatea reînnoirii acestora fără limită va elimina practic contractul pe perioadă nedeterminată.
- Faptul că greviștii pot fi concediați este un abuz. Aici se urmărește clar intimidarea acestora - lucru fără precedent în nici o legislație a vreunei țări civilizate.
- Termenele de preaviz au crescut dar termenul maxim ar fi trebuit reglementat de voința părților.
Cel mai grav lucru pe fondul modificărilor propuse este faptul că graba aceasta a dus la neincluderea a numeroase modificări de care chiar era nevoie cum ar fi de exemplu: eliminarea neconcordanțelor și lipsurilor majore dintre Codul muncii, Legea Contractului Colectiv de Muncă și Legea Conflictelor de Muncă sau transferarea a numeroase costuri sociale din sarcina Statului în sarcina angajatorului (ajutor de deces, ajutoare de naștere, etc.) și multe altele.
* * *
În concluzie participăm la protestele legate de adoptarea codului muncii pentru că: (1) suntem revoltați de modul de impunere a acestei legi, (2) suntem solidari cu celelalte organizații și (3) avem serioase puncte divergente pe fond.
Comentarii
Avenit timpul ca sindicatele sa-si ia treaba si menirea in serios.Chiar ne-am saturat de mimarea unei activitati benefice.
doamne ajuta sa se intample ceva bun..desi slabe sanse...pt k noi nu suntem k si cei de afara,nu suntem uniti si consecventi,din pakate,iar puterea Boc- Basescu stie lucrul acesta. Lipseste implicarea totul e superficial....Am ajuns sa fim foarte pesimisti si nu mai speram nimik bun de la tara asta.