Arad, orașul baronului Francisc Neuman de Vegvar
Alături de unii dintre cei mai rafinați istorici ai orașului, domnul Peter Puskel, domnul Dionisie Piros, domnul Buda Bujor, la ediția de vineri a „Serilor Mișcării Arădene” am readus la lumină istoria de 100 de ani a imperiului industrial clădit de Frații Neuman și, în mod special, de Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997). Excelența sa, Charles Neuman de Vegvar, nepotul baronului Francisc Neuman ne-a onorat prin participarea sa.
„Este o mare bucurie să vă fiu alături la celebrarea istoriei familiei mele și a bunicului meu. Sunt născut în Los Angeles, înstrăinat într-un fel de rădăcinile mele din România. Bunicul meu, Francisc Neuman, mi-a vorbit întotdeauna cu mare considerație despre Arad și despre oamenii lui, iar venirea mea aici reprezintă o experiență care m-a îmbogățit într-adevăr. Având posibilitatea de a petrece ceva timp în Arad, mi-am putut da seama de motivele pentru care bunicul meu a apreciat atât de mult orașul și oamenii care locuiesc aici: aveți atât de multe lucruri de care să fiți mândri.
Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de la bunicul meu, pe care aș vrea să vi-l împărtășesc, este triada dăruirii, dăruirea pentru muncă, dăruirea pentru familie și dăruirea pentru comunitate. Copil fiind am putut remarca simțul său puternic de responsabilitate față de ceilalți. N-am văzut vreodată pe cineva să-i ceară ajutorul și el să nu îl fi acordat. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au venit azi aici. Sunt onorat de invitația de a participa la evenimentul de azi și, vă rog, dacă mai aveți și alte informații de împărtășit sau dacă doriți să aflați și alte lucruri despre familia mea, voi fi aici până la final și îmi va face plăcere să vorbim.” (Charles Neuman de Vegvar)
Înainte de a pleca, în semn de apreciere, Charles Neuman de Vegvar a oferit publicului nostru un semn de carte înscris cu blazonul familiei Neuman și cu o lecție de viață: „Dăruirea este adevărata nobilitate”, iar doamnelor câte o floare.
Avem a mulțumi invitaților noștri, publicului foarte numeros și, nu în ultimul rând, Comunității Evreilor din Arad, în persoana domnului Ionel Schlessinger, pentru ospitalitatea cu care am fost primiți într-o clădire cu semnificație: Sinagoga Neologă (1828-1834).
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 13 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 23 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni