Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonică şi Mişcarea Arădeană se opun desfiinţării corului şi comasării instituţiilor culturale

12.07.2010 · Glasul Aradului

SAIFA şi Mişcarea Arădeană fac apel pentru „Salvarea Culturii Arădene“

Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonică şi Mişcarea Arădeană se opun desfiinţării corului şi comasării instituţiilor culturale

Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filar­monica Arad (SAIFA) şi Mişcarea Ară­dea­nă fac un apel pentru „Salvarea Culturii Arădene“, apel ce are ca substrat revolta faţă transformarea unei părţi a Palatului Cultural în sală de căsătorii. Posibilitatea comasării instituţiile culturale într-o singură instituţie hipercentralizată, desfiinţarea Corului Filarmonicii şi demontarea scaunelor din sala principală sunt problemele ridicate de iniţiatorii acţiunii.

Reprezentanţii Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat, SAIFA, ai Corului Filarmonicii şi ai Mişcării Arădene au sesizat situaţia în care se află Filarmonica şi implicit cultura arădeană.

Liderul asociaţiei Mişcarea Arădeană, Cladiu Cristea, dar şi reprezentanţii SAIFA susţin că situaţia în care se află Filarmo­nica reflectă măsurile de politizare impuse de guvernare dar şi de administraţia locală. Demontarea scaunelor din sala mare,  ceea ce a făcut ca numărul de locuri să se reducă de la 700 la 200 şi transformarea sălii de repetiţii a formaţiei corale a Filarmonicii de Stat în sală de căsătorii au afec­tat activitatea instituţiei de cultură. „În şedinţa Consiliului Local s-a discutat despre mutarea sălii de căsătorii la Filarmonică, dar eu am fost împotrivă. Casa de Căsătorii s-a mutat înainte ca autorităţile să ia o decizie. Apoi au fost demontate scaunele din sala de concerte. Ne punem mari semne de întrebare vizavi de modul cum tratea­ză autorităţile locale Filarmonica“, a susţinut Claudiu Cristea. „Ştim că pe agenda autorităţillor se află comasa­rea instituţiilor culturale, Teatru, Filar­monică, Teatru de Marionete şi Casă de Cultură într-o singură instituţie, o cooperativă culturală. (…) Vom trece la acţiuni, o campanile publică pentru a rezolva situaţia ori mai bine spus pentru a preîntâmpina aceste probleme“, a continuat acesta. Iniţiatorii acţiunilor solicită autorităţilor să privească situaţia în care se află Filarmonica de Atat, ca fiind una distinctă, deşi Guvernul ia în calcul comasarea instituţiilor de cultură la ni­ve­lul întregii ţări. „Toate instituţiile din ţară se află în aceeaşi situaţie. Partidului îi este mai uşor să să desfiin­ţeze decât să lovească în membri.  Solicităm autorităţilor să privească fiecare caz separat. Un oraş trebuie să aibă instituţii de cultură“, a subliniat Mihai Dogaru, liderul Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad (SAIFA).

Cer arădenilor să fie solidari

Cei care iniţiază acţiuni pentru salvarea culturii arădene susţin că administraţia va desfiinţa Corul Filarmonicii, în care în prezent sunt 47 de interpreţi. Desfiinţarea corului în numele reducerii fondului de salarii cu 25% este asupru criti­- cată de aceştia, Aradul nefiind la fel fără cor. Reprezentanţii organizaţiei şi asociaţiei civice susţin că, mai nou, conducerea Primăriei Arad, mai exact, viceprimarul Levente Bognar vorbeşte despre menţi- nerea formaţiei corale ca fiind un „lux“, deşi efortul bugetar este minim. Mai mult decât atât, aceştia susţin că beneficiile financiare ale membrilor corului sunt „ruşinos“ de mici după ani de dedicare faţă de cultură. Iniţiatorii campaniei care doreşte să „oprească manelizarea culurii arădene“ aşteaptă de arădeni să se solidarizeze demersurilor de la combatere a măsurilor de restructurare din instituţiile culturale. În cadrul acţiunii va fi lansată şi o strângere de semnături, vor fi organizate întâlniri cu arădenii şi vor fi adresate scrisori parlamentarilor.