Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Filarmonica arădeană ar putea rămâne fără cor

12.07.2010 · Sorin Trocan · Ziua de Vest
Filarmonica arădeană ar putea rămâne fără cor

Cele două sindicate din Filarmonica arădeană acuză Primăria Arad că ar intenţiona să desfiinţeze corul instituţiei. Luni, la Arad, a fost iniţiată de către Mişcarea arădeană o acţiune, „Salvarea Culturii arădene”, prin care se cere stoparea manelizării spaţiului cultural arădean.

Mişcarea arădeană arată spre Primăria Arad că ar vrea să „colhozizeze” cultura arădeană. A redus scaunele din Filamonică de la 700, la 200. Apoi, a venit a doua lovitură: a transformat sala de repetiţii a corului Filarmonicii în sală de căsătorii. „Tot sub pretextul reducerii cheltuielilor se discută din nou de comasarea tuturor instituţiilor de culturale de sub autoritatea Consiliului local al municipiului Arad într-o singură entitate, un fel de cooperativă culturală pe model bolşevic. De aici până la „Cântarea României” şi proslăvirea „conducătorilor iubiţi”, nu rămâne decât un pas”, a declarat Claudiu Cristea, preşedinte al Mişcării arădene. Acţiunile Primăriei au reuşit să unească cele două sindicate din Filarmonică, care acum fac front comun şi luptă pentru salvarea corului. Angajaţii Filarmonicii povestesc cum s-a întâmplat când au rămas fără sala de repetiţii. „Funcţionari ai Primăriei Arad au venit şi ne-au spus să ne luăm lucrurile şi să plecăm, că nu ei sunt de vină că directoarea nu ne-a spus nimic”, susţine Carol Pataki. „Corul a fost evacuat fără nici un avertisment”, a declarat liderul Sindicatului  artiştilor şi interpreţilor din Filarmonică, Mihai Dogariu. În timp ce Serviciul de stare civilă se muta în sala de repetiţii, consilierii locali votau un proiect de Hotărâre care stabilea acest lucru. Acum, sindicaliştii susţin că au aflat că li se va desfiinţa corul şi luptă pentru menţinerea lui. „Prima interpretare a Carminei Burana în România a avut loc la Arad, fiind făcută de corul Filarmonicii arădene”, spune dirijorul Dorin Frandeş. Reprezentanţii celor două sindicate explică cum au fost ameninţaţi de conducerea Primăriei Arad care le-ar fi cerut să facă linişte şi le-ar fi transmis că menţinerea corului este un lux pentru oraş.

Reprezentanţii Primăriei Arad spun că nu s-a luat încă în calcul desfiinţarea corului, dar se caută soluţii de eficientizare a acestei instituţii de cultură. Ca simplu fapt divers, în urmă cu câteva luni, Filarmonica Arad anunţa că şi-a triplat veniturile