Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Corul, alungat din Filarmonică

Tăieri de cheltuieli cu iz dramatic la Filarmonica. Se pune în discuţie desfiintarea corului

Corul, alungat din Filarmonică

Reducerile din planul guvernamental de combatere a crizei lovesc în corul Filarmonicii de Stat. Corul a fost evacuat din sala care deja a fost transformată în Sala Căsătoriilor, iar acum cei 47 de angajaţi stau cu frica disponibilizării. Miscarea Aradeana împreună cu Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad (SAIFA) şi-au prezentat ieri „protestul faţă de tentativa de bolşevizare a instituţiilor culturale arădene”.

„Asistăm la o politică sistematică de politizare a instituţiilor culturale demarată încă din 2005, prin intenţia de contopire a acestora într-o singură entitate de tip <<colhoz>>. A urmat politizarea acestora, ultimul exemplu fiind Casa de Cultura a Municipiului. Activitatea Filarmonicii este grav afectată prin demontarea scaunelor din sala mare, fapt care a redus numărul de locuri de la 700 la 200 şi prin transformarea sălii de repetiţii a formaţiei corale a Filarmonicii de Stat Arad în sală de căsătorii. De asemenea, se preconizează desfiintarea corului Filarmonicii. Motivul care stă la baza acestei intenţii constă în <<necesitatea>> impusă de guvernul Boc de reducere a fondului de salarii cu 25%”, a subliniat Claudiu Cristea, preşedintele Mişcării Arădene.

Evacuat înainte de lege

Mihai Dogaru, liderul SAIFA, a precizat că toate institutiile de cultura din România se confruntă cu probleme similare. „Majoritatea personalului angajat în primării şi prefecturi au fost angajaţi pe criterii politice. Este mai uşor să desfiinţezi o instituţie publică decât să loveşti în membrii de partid”, a subliniat acesta. Mai mult decât atât, spune Dogaru, „corul a fost evacuat din sala care acum este sala de căsătorii fără nici un avertisment. Abia după o săpămână a venit Hotărârea de transformare a sălii”.

Carol Pataki, membru al formaţiei corale, a subliniat: „Nu ne vine să credem că în anii democraţiei se pune sub semnul întrebării existenţa corului”. Sandu Moldovan ne-a informat, în numele sindicatului din cadrul Filarmonicii, că instituţia „şi-a triplat veniturile, iar corul este invitat la Festivalul Enescu - cel mai mare eveniment cultural care poate fi susţinut în România. A desfiinţa corul este aberant”. Dorin Frandea a făcut un apel factorilor de decizie pentru „a avea grijă de noi. O Filarmonică fără cor este o simplă orchestră simfonică. Aradul merită mai mult”.

Bognar: „Există lege”

„O decizie definitivă nu s-a luat. Ideal ar fi să nu ajungem la desfiinţarea corului. Pe de altă parte, există legea prin care angajaţii din instituţiile de cultură au fost asimilaţi în numărul de posturi al aparatului de specialitate al primarului”, ne-a declarat viceprimarul Levente Bognar. „Ordonanţa 63 scuteşte de la reduceri angajaţii din sănătate, învăţământ şi de la social, dar include <<instituţiile publice locale înfiinţate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative>>. Ar trebui reanalizată ordonanţa, deoarece aceste instituţii de cultură nu au fost înfiinţate de noi, ci au fost preluate de la Consiliul Judeţean din 1999. Aceste instituţii ar trebui exceptate”, a precizat Bognar.

Cultură cu 275 de angajaţi

Potrivit informaţiilor furnizate de viceprimarul Levente Bognar, în instituţiile de cultură sunt 257 de angajaţi. La Filarmonica sunt 129 de angajaţi, la Teatrul de Marionete - 33, la Teatrul Ioan Slavici - 94, respectiv, la Casa de Cultură - 19 persoane.