Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Gyertyagyújtás tiltakozással a Városháza előtt

14.06.2010 · Solya Emilia · Nyugati Jelen
Gyertyagyújtás tiltakozással a Városháza előtt

Ma délelőtt, a Városháza előtt az 1990 júniusában a bukaresti Egyetem téren történt megmozdulásokra, illetve a ’89-es forradalomban elhunyt aradi hősökre emlékeztek az Aradi Mozgalom civilszervezet képviselői.

A szervezet tagjai – Claudiu Cristea elnökkel (parasztpárti tanácsossal) az élen – gyertyákat gyújtottak az aradi mártírok emléktáblájánál, majd a megemlékezés csöndes tiltakozásba torkollott. A civilszervezet vezetője ugyanis vasárnap délután szeretett volna egy nagyszabású akciót szervezni a 20 évvel ezelőtti, június 13–15-i események kapcsán, Gheorghe Falcă polgármester azonban megtiltotta a Városháza előtti nyilvános közgyűléseket. Arról a bizonyos polgármesteri rendeletről van szó, mely ellen már a szakszervezetek is többször felléptek.

„A jelenlegi önkormányzati vezetők diktatórikus hozzáállása nem fog bennünket megakadályozni abban, hogy megemlékezzünk a demokrácia nevében 20 évvel ezelőtt kitört tüntetések áldozataira! Az akkori bányászjárásra jellemző botokat és bakancsokat most a diverziók, a visszaélések és a hazugságok helyettesítik. A polgármester közgyűléseket betiltó rendelete törvénybe ütközik, és sérti a szólásszabadságot kiharcoló halottak emlékét! Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, és a bíróságon fogjuk kérni a rendelet érvénytelenítését. Senki és semmi nem fog minket megakadályozni abban, hogy a Városháza előtt, a 0 kilométerkőnél meggyújtsunk egy szál gyertyát a halottainkért!” – nyilatkozta a sajtó képviselői előtt Cristea, aki szerint, ha szükséges, meg sem állnak az Európai Emberi Jogi Bíróságig.