Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Primăria a retras de la transparenţă proiectul privind inventarierea suprafeţelor radiante

Proiectul care prevede inventarierea suprafeţelor radiante din interiorul clădirilor a fost retras ieri de la transparenţă.

Primăria Municipiului Arad a decis, ieri, scoaterea lui de la transparenţă, după ce mai multe organizaţii s-au arătat împotrivă. „Proiectul a fost întocmit la solicitarea Uniunii Profesionale a Administratorilor Arad, însă ca urmare a divergenţelor apă­rute în aceste zile între structu­rile asociaţilor de proprietari a fost scos de la transparenţă”, a afirmat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Pri­mă­riei Arad.

Mişcarea Arădeană, împotriva proiectului

Proiectul care prevede această inventariere şi realizat din necesitatea de a actualiza baza de date a CET Hidrocarburi la solicitarea Uniunii Profesionale a Administratorilor Arad nu a fost nici pe placul Mişcării Arădene, care a ţinut ieri o conferinţă de presă prin care şi-a arătat dezacordul faţă de acesta. Conferinţa a fost susţinută de către consilierul local Claudiu Cristea şi cel judeţean, Cosmin Galu. Claudiu Cris­tea a arătat că hotărârea este  neconstituţională, ilegală şi imorală. „Ceea ce cere Uniunea Profesională a Administratorilor (o organizație sub­ordonată politic PD-L) încalcă HG 1.588/2007 privind normele meto­dologice de aplicare a Legii 230 care la Art. 40, al. (1) spune că: «repartizarea încălzirii se stabilește prin decizie a comitetului executiv al Aso­- ciaţiei de Proprietari, printr-un regu­lament propriu [...]». ANRSC aduce doar nişte recomandări care nu pot fi aplicate fără acordul asociaţiilor. O asociaţie nu poate să devină par­te a unui contract fără să consimtă liber. Obligarea contractării unor servicii nu se poate face fără voinţa ambelor părţi. Nici o autoritate nu poate impune unei persoane juridice sau fizice încheierea unui contract. Se încalcă Codul Civil”, a afir­mat Claudiu Cristea. Acesta mai spune că este un atac la buzunarul cetăţenilor în favoarea unor firme „acreditate” şi că CET are suficienţi specialişti pentru a derula inventarierea. Înainte să se ştie că proiectul a fost retras, Claudiu Cris­tea şi Cosmin Galu au spus că vor de­pune solicitarea de organizare a unei dezbaterii publice la care să participe cât mai multe asociaţii de locatari. „În situaţia aprobării unei asemenea aberaţii vom ataca în instanţă ho­tărârea ca fiind o încălcare gravă a dreptului civil. Vom cere imputarea eventualelor sume plătite de asociaţii, Consiliului Local”, a mai spus Claudiu Cristea. Totodată acesta a sus­ţinut că Mişcarea Arădeană va acorda asistenţă juridică pro-bono ace­lor asociaţii care aleg să nu în­cheie aceste contracte neconstituţionale şi ilegale.

Probabil, proiectul care prevede aprobarea inventarierii tuturor su­pra­feţelor radiante de energie termică, aflate în interiorul condominiilor care au contract de furnizare a energiei termice pentru încălzire cu CET Hidrocarburi Arad şi calcularea cotei părţi de energie termică în folosinţă comună va suferi modificări. Acesta trebuia să rămână la transprenţă până pe data de 10 iunie.

Dezbatere şi pentru Gospodărirea Comunală

Reprezentanţii Mişcării Arădene au cerut în cursul zilei de ieri şi organizarea unei dezbateri publice cu pri­vire la proiectul care prevede Gospo­dărirea Comunală a Municipiului Arad pe care îl consideră unul foarte important.