Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Aláírásgyűjtés a villamosjáratok megszűntetése ellen

14.04.2010 · Solya Emilia · Nyugati Jelen

Amint az várható volt, a közvélemény általános elégedetlenséggel fogadta a városi önkormányzatnak a villamosjáratok megszűntetésére vonatkozó javaslatát, sőt a tervek megvalósítása ellen Claudiu Cristea városi tanácsos által vezetett Aradi Mozgalom civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett.

A parasztpárti politikus szerint meg kell akadályozni, hogy az április elsejétől a városháza előcsarnokában kifüggesztett (30 napig megtekinthető) tervezetet a városi tanácsosok megszavazzák. „Abban az esetben, ha ez a tervezet a városatyák asztalára kerül, kérni fogjuk az önkormányzattól, hogy ne szavazzák meg” – mondta.

A civil szervezet kérvényébe foglaltak értelmében, ha a villamosjáratok megszűntetésére, illetve az egységes (villamosra és buszra egyaránt érvényes) bérletek bevezetésére vonatkozó tervezetre rábólintanak, az súlyos következményekkel járhat a lakosságra nézve. Cristea szerint egyesek kénytelenek lesznek 2-3 jegyet vásárolni ahhoz, hogy a rendeltetésükig eljuthassanak, másrészt ezzel kényelmetlenebb lesz az utazás. „A BERD hitelből végzett korszerűsítési munkák költségeit a jegyek árából fogják leírni. Ha valaminek a tevékenységét csökkenteni szeretnéd, nem állsz neki előtte modernizálni” – utalt Cristea a villamosvágányoknál végzett korszerűsítési munkákra.

A tanácsos emellett úgy véli, az egyes járatok megszűntetésével az utasok kénytelenek lesznek bizonyos helyeken átszállni, ami sokkal több időt vesz majd igénybe. „Egy egységes havi bérletért egy négyszemélyes család 240 lejt fog fizetni a havi 128 lej helyett, másrészt az új rendelkezéssel minden bizonnyal kevesebben ülnek majd villamosra, többen fogják majd az autót használni, ami ellenkezik az EU tömegközlekedést támogató, környezetvédelmi irányelveivel” – nyilatkozta a parasztpárti tanácsos, aki szerint a civil szervezet munkatársai a hét elején megkezdték az aláírásgyűjtést a tervezet ellen. Aki szeretné aláírni a kérvényt, megteheti az Aradi Mozgalom www.miscarea-aradeana.rohonlapján, ahonnan egyébként ki is lehet nyomtatni a dokumentumot.

Cristea a sajtón keresztül szólította fel a lakosságot, a pártokat, a civil szervezeteket, egyesületeket, szakszervezeteket, hogy lépjenek fel az indítványozás ellen.