Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Start la salvarea imobilelor vechi

Specialiştii au răspuns în număr mare invitaţiei de a se implica pentru salvarea clădirilor vechi.

Start la salvarea imobilelor vechi

Masa rotundă organizată ieri de Mişcarea Arădeană, cu arhitecţi, autorităţi locale, studenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, s-a bucurat de o participare numeroasă. Toţi au dat dovadă că „există o îngrijorare reală în comunitatea locală”, aşa cum a subliniat şi Claudiu Cristea, pentru păstrarea identităţii oraşului, cu toţii venind cu propuneri în încercarea de a salva clădirile istorice. Principalele măsuri care s-au conturat ieri au fost: sincronizarea eforturilor pentru elaborarea unei strategii pentru zona protejată, depolitizarea acţiunii şi unirea eforturilor tuturor participanţilor.

Proiect

Ieri, s-a dat startul proiectului Mişcării Arădene, realizat în colaborare cu un grup de studenţi la Arhiectură. Proiectul vizează scoaterea din mizerie a clădirilor de patrimoniu. Acesta a început cu încercarea de a-i atrage într-un parteneriat pe toţi cei interesaţi şi cei care au posibilitatea de a face ceva în sensul conservării şi restaurării faţadelor clădirilor monument ale oraşului, pentru conservarea identităţii arhitecturale a oraşului. Proiectul se numeşte „Restauratio in Integrum”, iar coordonatorul este Claudiu Ionescu, un arădean student la Facultatea de Arhitectură Timişoara. Are ca obiective relevarea prioritară a faţadelor aflate într-o avansată stare de degradare sau scoaterea din arhivă a desenelor originale, întocmirea unei baze de date digitale, identificarea de soluţii pentru restaurarea urgentă a clădirilor relevate, respectiv, urmărirea în timp a degradărilor. În primă fază, se vor identifica 10-12 clădiri într-o stare avansată de degradare. În proiect se vor implica zeci de studenţi de la Timişoara (proiectul făcând parte din orele lor de practică).

„O tragedie”

„Ce se întâmplă cu patrimoniul construit, mai ales dincolo de Piaţa Avram Iancu, este o tragedie”, a precizat viceprimarul Levente Bognar. Acesta a amintit problemele cu care se confruntă administraţia în acest sector: „lipsesc reglementări legislative ferme şi este şi problema proprietăţilor - au fost case demolate, sau s-au autodemolat, iar noii proprietari primesc ruine înapoi”.

Primăria, la colţ

Primăria nu a fost, însă, menajată. Viceprimarul Levente Bognar a fost întrebat de ce nu se face nimic pentru reabilitarea Palatului Cenad, unde şi Primăria este proprietar.

„Am încercat să purtăm discuţii cu ceilalţi proprietari, însă nu au răspuns. Noi nu putem contribui la reabilitare decât cu o cotă parte”, s-a apărat viceprimarul.