Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Restaurarea clădirilor de patrimoniu a devenit o necesitate. A fost demarat proiectul „Restauratio in integrum”!

Restaurarea clădirilor de patrimoniu a devenit o necesitate. A fost demarat proiectul „Restauratio in integrum”!

Mişcarea Arădeană a organizat ieri o dezbatere referitor la situaţia alarmantă a degradării clădirilor istorice din municipiu. Totodată, a fost lansat proiectul pe care l-am anunţat cu câteva zile în urmă, „Restauratio in integrum”. Este vorba despre un proiect care va fi realizat în parteneriat cu societatea civilă, instituţii de învăţământ, autorităţi publice, şi care vizează conservarea/restaurarea clădirilor monument-istoric din Arad, în vederea prezervării identităţii arhitecturale.

Au participat la discuţii studenţi din Arad şi Timişoara, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum Pro Urbe, membri ai Ordinului Arhitecţilor, decanul Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, precum şi viceprimarul Levente Bognar.

Au fost expuse etapele proiectului, s-au cerut sugestii şi ajutor specific din partea participanţilor. Viceprimarul a declarat că pune la dispoziţie informaţiile colectate în cadrul proiectului Hist Urban, iar reprezentanţii facultăţilor de profil din Arad şi Timişoara vor pune la dispoziţie studenţi care astfel au ocazia să facă practica obligatorie.

S-a vorbit cu această ocazie de intervenţiile greşite asupra unor clădiri care fac parte din patrimoniul construit, despre degradări, furturi, lipsurile legislaţiei şi a profesioniştilor în domeniu.

S-a ajuns la concluzia că cel mai important factor în realizarea acestui proiect sunt proprietarii, iar lipsa unui regulament de urbanism eficient, va contribui în continuare la degradarea aspectului oraşului şi la pierderea specificului său.

În intervenţia sa, Levente Bognar a subliniat „tragedia care se întâmplă în spatele Pieţei Avram Iancu” şi „procesul de distrugere” pe care îl desfăşoară noii proprietari ai clădirilor.

S-a vorbit totodată şi despre un concurs de proiecte realizat cu câţiva ani în urmă, în timpul căruia au fost selectate soluţii aduse de arhitecţi pe bază de proiect, pentru zonele Piaţa Avram Iancu - Piaţa Catedralei - Parcul Reconcilierii, zone care ar fi urmat să devină pietonale, făcându-se legătura între ele prin strada Meţianu.

Numărul de 10-12 monumente propus de „Mişcarea arădeană” ar putea să fie prea mare dacă se doreşte relevarea clădirilor, având în vedere complexitatea procesului şi dimensiunile imobilelor, iar membrii ONG-ului au fost sfătuiţi de specialişti să realizeze acest tip de relevare şi nu doar cea a faţadelor, care sunt degradate tocmai din cauza a ceea ce se întâmplă în spatele lor.

Piaţa Primăriei din Arad, după modelul pieţei centrale din Gyula?

O problemă adusă în discuţie a fost modernizarea Pieţei Primăriei, proiect care este ţinut secret de autorităţi. Şi ziarul nostru a făcut demersuri pentru a afla date din proiect, însă ni s-a refuzat acest lucru, spunându-ni-se că proiectul nu a fost adus la o formă finală. Unii dintre participanţi au afirmat ieri că se doreşte refacerea pieţei astfel încât să semene cu piaţa centrală din Gyula, însă nu se ştie dacă pentru proiectul BERD au fost obţinute avizele de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu, având în vedere că piaţa şi bulevardul fac parte dintr-un ansamblu care aparţine de patrimoniu.