Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Un nou proiect privind restaurarea clădirilor istorice

Reprezentanţii Mişcării Arădene vor lansa un proiect care vizează conservarea patrimoniului imobil din Municipiul Arad.

Un nou proiect privind restaurarea clădirilor istorice

În acest proiect vor fi angrenaţi pentru prima etapă aproximativ 30 de studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, precum şi de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Proiectul va purta denumirea „Restauratio în Integrum” şi îl are ca şi coorodnator pe arădeanul Claudiu Ionescu, student al Facultăţii de Arhitectură Timişoara. „Săptămâna aceasta, mai exact joi, o să organizăm o masă rotundă la care să participe atât reprezentanţii Facultăţii din Arad, cât şi din Timişoara, dar şi alte persoane interesate de restaurarea clădirilor”, ne-a spus Claudiu Ionescu.

De asemenea, reprezentanţii Mişcării Arădene vor cere şi sprijinul Primăriei, deoarece există o bază de date cu toate aceste clădiri. Scopul proiectului este de a conserva/ restaura faţadele clădirilor monumente istorice din Arad. Proiectul are mai multe faze. Este vorba despre relevarea prioritară a faţadelor aflate într-o avansată stare de degradare sau scoaterea din arhivă a desenelor sau a materialelor foto, despre întocmirea unei baze de date digitale cu obiectivele relevate/evaluate, despre identificarea de soluţii pentru restaurarea urgentă a clădirilor relevate (juridic, financiar şi tehnic). Ultima fază a proiectului se referă la urmărirea în timp a degradărilor.

Studenţii care vor participa la acest proiect îşi efectuează practica anuală. Membrii Mişcării Arădene doresc identificarea a 10-12 monumente istorice care să fie refăcute. De asemenea, cer sprijinul şi arădenilor în acest demers. Amintim că un proiect asemănător este şi Hist. Urban demarat de Primăria Municipiului Arad.

Consilierul Claudiu Cristea, care este şi membru în Mişcarea Arădeană, consideră că primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă care este şi preşedintele Asociaţiei Municipilor din România ar trebui să propună un proiect la nivel naţional prin care să fie restaurate toate clădirile istorice din ţară, la fel cum este şi proiectul privind reabilitarea termică.