Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mişcarea Arădeană pune studenţii la treabă

Trebuie să realizeze o bază de date cu informaţii despre clădirile istorice ale Aradului!

Degradarea continuă a patrimoniului construit din municipiu i-a determinat pe membrii „Mişcării Arădene” să lanseze un proiect amplu, extrem de migălos şi îndrăzneţ, dacă ne gândim la faptul că vor să colecteze informaţii despre clădirile istorice ale Aradului şi în final să le reabiliteze. În prima fază a proiectului „Restauratio in Integrum” este vorba despre relevarea prioritară a faţadelor aflate într-o avansată stare de degradare sau scoaterea din arhivă a desenelor originale (dacă există), inclusiv materiale foto noi şi vechi. De acest lucru se vor ocupa studenţi la arhitectură şi arte atât din Timişoara, cât şi de la universitatea privată din Arad, sub coordonarea lui Claudiu Ionescu, student arădean la Facultatea de Arhitectură Timişoara.

„Aceste imobile ţin de memoria colectivă a Aradului. Majoritatea nu au mai fost restaurate de dinainte de Marea Unire. Dorim să realizăm conservarea informaţiilor legate de clădiri. Sunt lucruri de natură să ne îngrijoreze: turnuri modificate, structură dispărută. Vrem să realizăm o bază de date solidă, pentru când vor exista resurse juridice şi financiare pentru restaurarea efectivă”, spune Claudiu Cristea, preşedintele asociaţiei.

Joi va avea loc o masă rotundă organizată de „Mişcarea Arădeană”, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai ONG-urilor din Arad, ai universităţilor, dar şi autorităţi locale.
Şi primăria derulează o serie de activităţi similare în cadrul proiectului „Hist Urban”, realizând şi fişe tehnice pentru multe dintre clădirile istorice. De aceea asociaţia doreşte să colaboreze şi cu această instituţie, în vederea completării acestor date.

La finalul primei faze a proiectului datele colectate vor fi expuse pe o pagină de internet şi va fi de asemenea realizată o expoziţie cu materialele obţinute. Iniţial vor fi identificate 10-12 monumente istorice care au nevoie de o relevare urgentă a faţadelor şi întocmirea hărţii degradării acestora şi vor fi contactate autorităţile şi persoanele fizice sau juridice pentru realizarea unui parteneriat în scopul realizării obiectivului.

Având în vedere precedentul de la Sibiu, unde au fost restaurate şi imobilele proprietate privată, se va încerca şi la Arad găsirea unei soluţii juridice pentru acest lucru, având în vedere faptul că primarul Aradului este preşedintele Asociaţiilor Municipiilor din România. În privinţa finanţării restaurării, se va încerca accesarea unor fonduri nerambursabile, aşa cum s-a întâmplat în unele cazuri şi la Timişoara.

„Noi dorim să regăsim Aradul, nu să-l reconstruim”, conchide Cristea.