Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Claudiu Cristea critică „un ONG de lux cu buget constituit din bani publici”

Claudiu Cristea critică „un ONG de lux cu buget constituit din bani publici”

Consilierul municipal Claudiu Cristea şi consilierul judeţean Cosmin Galu, colegi de ONG la „Mişcarea Arădeană”, au atras ieri atenţia asupra unui „ONG de lux”, care înghite sume mari de bani din bugetele locale ale judeţului Arad. Este vorba despre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare Arad (ADIACJA), către care Consiliul Local Municipal Arad plăteşte o cotizaţie în 2009 de 121.583 de lei. Celelalte administraţii locale din Arad (încă 32 de primării), care au aderat la această asociaţie, plătesc la rândul lor cotizaţii, ajungându-se la un total de 471.000 de lei anual.

„Este o structură stufoasă care nu îşi are rostul, cu un buget constituit exclusiv din bani publici – contribuţiile bugetelor locale”, spune Cristea. Conform documentelor în posesia cărora se află, se pare că directorul ADIACJA, Marius Toma, are un salariu lunar de 5.800 de lei, contabilul şef câştigă 5.000 de lei, doi economişti câte 3.500 de lei, doi ingineri şi doi consilieri juridici – 3.500 de lei fiecare, un jurist – 2.500 de lei, secretara – 2.000 de lei, şoferul – 2.000 de lei. Sporurile sunt de 1.600 de lei. Fondul de salarii ajunge la 282.800 de lei. Cele două maşini de serviciu consumă fiecare câte 200 de litri de combustibil pe lună, iar întreţinera şi reparaţiile lor costă 600 de lei lunar. Abonamentul directorului pentru telefonul mobil este de 100 de euro pe lună, iar pentru telefonia fixă şi internet se plăteşte 1000 de lei pe lună. Deplasările se fac de două ori pe lună la Bucureşti. Pentru acest lucru se plătesc: 500 de lei de călătorie pentru transport, cazare pentru două nopţi de 500 de lei şi o diurnă de 200 de lei. Pentru birotică se cheltuiesc 600 de lei lunar, iar la „neprevăzute” au fost puşi deoparte 50.000 de lei.

„Dacă în zona privată salariile merg în jos, iată că aici nu se întâmplă acelaşi lucru, iar salariile sunt asigurate, nu ca în mediul privat. Oamenii ăştia nu au frica zilei de mâine. Cerem reducerea drastică a cheltuielilor inutile, care susţin clientela politică şi nu aduc beneficii comunităţii. Dacă ONG-ul acesta trebuie să existe, atunci plata salariilor să se facă cu mai multă decenţă”, declară consilierul municipal. Acesta dă exemplul străzii Decebal, unde administraţia municipiului lucrează pentru reabilitare, pentru „lipsa de viziune a ADIA”. Aici va fi implementat un proiect pentru canalizare, în câţiva ani, deci va fi nevoie de spargerea asfaltului.

Marius Toma, directorul ADIACJA, nu a vrut să comenteze cele spuse de consilierul municipal, însă a precizat că va reveni cu un anunţ de presă, după ce se va consulta cu preşedintele Asociaţiei, Nicolae Ioţcu. „Sunt declaraţii politice. Noi avem alte preocupări acum”, ne-a declarat Toma, fostul director adjunct de la Compania de Apă Arad.

Provocare pentru primar la o discuţie despre execuţia bugetară!

Claudiu Cristea atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află Primăria, din cauza problemelor financiare: „Mă îngrijorează în continuare execuţia bugetului. Avem probleme la Trezorerie. Nu sunt lichidităţi. De ani de zile nu au mai fost probleme atât de mari. Veniturile la buget au scăzut cu 9% la Arad în prima parte a anului, iar cheltuielile publice au crescut cu 27%! În acest context Primăria şi autorităţile locale continuă risipa banilor publici, în interesul clientelei proprii. Îl provoc pe primarul Gheorghe Falcă la o discuţie despre execuţia bugetară din acest an. Am date din interiorul sistemului.”

Ce este ADIACJA?

Întemeierea ADIACJA s-a făcut în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre. Un alt aspect ce a dat curs constituirii asociaţiei a fost realizarea unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării şi dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia. Investiţia prioritară în infrastructura apă-canal va fi de aproape 140 de milioane de euro până în anul 2013.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitare Apă Canal a Judeţului Arad îşi desfăşoară activitatea asupra operatorului în speţă, Compania de Apă Arad, asupra strategiei de dezvoltare, politica de tarifare, contractul de Delegare a Gestiunii Serviciilor şi Masterplanul pentru Servicii, Caiet de sarcini şi lista de investiţii.