Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mişcarea Arădeană cere oprirea masacrării spaţiilor verzi

Aradul are parte de o dezvoltare iresponsabilă, care calcă în picioare spațiile verzi, sunt de părere membrii ONG-ului Mișcarea Arădeană: „Suntem îngrijorați de lipsa de viziune a administrației locale în ceea ce privește protejarea calității vieții în Arad. Ultimele lucrări la infrastructura orașului nu au în vedere protejarea sau creșterea mp de spațiu verde în oraș”, spune Claudiu Cristea. Acesta a dat câteva exemple de abuzuri ale administrației asupra spațiilor verzi: la Pădurice, în Piața Sârbească, Bd. Dragalina, parcul de la UTA ș.a.

La Pădurice, construcțiile au devorat spațiul verde, situație creată și de clădirea noului sediu al Consiliului Județean Arad. În Piața Sârbească, în urma modernizărilor, verdele a fost acoperit cu pavele: „În loc să creeze un loc plăcut, s-a făcut o risipă de bani și locul a devenit gri”. Pe Bd. Dragalina s-a distrus spațiu verde pentru a se crea locuri de parcare cu pavele pentru autoturisme. Cristea spune că urmează un alt „măcel”, odată cu construirea unei benzi de coborâre de pe pod spre Colegiul Național „Moise Nicoară”.
În legătură cu introducerea unei parcele din pădurea Ceala în intravilan, pentru a spori spațiul verde, consilierul municipal a declarat: „Spații verzi de dragul statisticilor și împotriva sănătății arădenilor. Artificiile găsite de autoritățile locale, de a în-șela statisticile prin includerea în categoria spațiilor verzi a terenurilor de sub fostele rampe de gunoi precum și prin introducerea în intravilan a pădurii Ceala, se fac pe seama sănătății arădenilor și pe cea a copiilor noștri și nu reprezintă o soluție reală la problemele pe care le implică lipsa unor astfel de oaze de sanătate și confort în Arad”.

Totodată, Cristea anunță că lucrează la un proiect de hotărâre care să aducă elemente noi și condiții suplimentare la elaborarea planurilor urbanistice de orice fel. „Este nevoie de o clarificare și trebuie pretinse, pe lângă avize și acorduri, și obligața să se arate cum a fost îmbunătățită situația zonei respective referitor la spațiile verzi”.

“Este cunoscut faptul că lipsa spațiilor verzi într-un oraș duce la boli precum astmul bronșic, scolioza sau alte afecțiuni ale căilor respiratorii , boli care afectează în primul rând copiii care cresc într-un astfel de mediu, dar și adulții. Considerăm prioritară adoptarea de către administrație a unui plan strategic de management și dezvoltare a zonelor verzi”, susțin cei de la Mișcarea Arădeană.