Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Împotriva masacrării spaţiilor verzi

Mişcarea Arădeană va promova un proiect de hotărâre CLM pentru stoparea masacrării spaţiilor verzi.

Împotriva masacrării spaţiilor verzi

Mişcarea Arădeană a criticat ieri aspru lucrările de modernizare prin care „se fac parcări în loc de spaţii verzi”. Preşedintele organizaţiei, Claudiu Cristea, a subliniat că „spaţiile verzi vor continua să fie măcelărite. Este o furie, o nebunie şi nu sunt semne că se va opri. Este o ură aproape declarată pentru aceste zone verzi”.

Exemple

Cristea a exemplificat prin lucrările din Piaţa Sârbească, la Pădurice, pe strada Corneliu Coposu, bulevardul Dragalina şi a subliniat că dacă se execută lucrarea de realizare a unei benzi suplimentare de coborâre de pe podul Decebal, „va face ca teii din faţa Colegiului Moise Nicoară să dispară”. Cristea a precizat: „joi am să inteprelez Primăria şi primarul. Vreau să văd proiectul care a făcut obiectul acestei modernizări (n.r. - pe Dragalina). Cred că nu este un proiect care să transforme spaţiile verzi în parcări”. Mai mult, a precizat că şi acolo unde sunt spaţii verzi, dând exemplul falezei Mureşului, „sunt lăsate de izbelişte”.

Proiect

„Avem în vedere promovarea unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local în care să se prevadă că, la elaborarea unui Plan Urbanistic de orice fel, să se pună mai multe condiţii în întocmirea documentaţiilor. Să se aducă mai multă clarificare, să se prevadă obligaţia proprietarilor viitoarelor construcţii să arate cum au îmbunătăţit spaţiile verzi”, a declarat Claudiu Cristea. Acesta a făcut totodată un apel la arădeni, să se implice, „să facă presiuni asupra administraţiei ca aceste masacre să înceteze”.

„Pe seama sănătăţii arădenilor”

„Statisticile ne arată că în Arad spaţiile verzi ocupă doar 32 de hectare din totalul de 3.984 de hectare, adică o medie de 4,6 mp pe cap de locuitor. Spre comparaţie, normele UE sunt de minim 24 de metri pătraţi pe cap de locuitor, în timp ce media oraşelor europene se situează în jurul cifrei de 32 metri pătraţi. Considerăm că artificiile găsite de autorităţile locale de a înşela statisticile prin includerea în categoria spaţiilor verzi a terenurilor de sub fostele rampe de gunoi, precum şi prin introducerea în intravilan a Pădurii Ceala, se fac pe seama sănătăţii arădenilor şi pe cea a copiilor noştri şi nu reprezintă o soluţie reală la problemele reale pe care le implică lipsa unor astfel de oaze de sănătate şi confort în Arad”, a precizat Cristea.

Boli respiratorii

Lipsa spaţiilor verzi într-un oraş duce la boli precum astmul bronşic sau la alte afecţiuni ale căilor respiratorii, boli care afectează în primul rând copiii care cresc într-un astfel de mediu, dar şi persoanele adulte. Deoarece creşterea emisiilor de poluanţi atmosferici şi creşterea temperaturii sunt cauzele diverselor îmbolnăviri din mediul urban, copacii pot proteja sănătatea prin îmbunătăţirea calităţii aerului.