Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Mişcarea Arădeană acuză: Autorităţile s-au făcut că plouă, lăsând commando-urile de partid să masacreze vizual Aradul!

Mişcarea Arădeană acuză: Autorităţile s-au făcut că plouă, lăsând commando-urile de partid să masacreze vizual Aradul!

După cum v-am mai anunţat, ONG-ul Mişcarea Arădeană a organizat săptămâna trecută o acţiune civică de îndepărtare a afişelor electorale lipite în locuri interzise. Scopul a fost acela de a crea o conştiinţă civică la nivelul municipiului, dar şi de a sesiza autorităţile şi de a face un apel la partidele politice.

Iatã cât de departe poate merge lipsa de respect a lipitorilor de afişe. „Afişajul acesta nu aduce nici voturi şi strică din punct de vedere estetic”, spune Claudiu Cristea. „Regretăm faptul că partidele politice nu au înţeles demersul nostru. S-a continuat afişajul ilegal, inestetic, grotesc, în dispreţul unui climat curat în oraş.”

La câteva ore după ce membrii organizaţiei au dezlipit afişele, au apărut altele, în acelaşi loc: „Autorităţile s-au făcut că plouă, lăsând commando-urile de partid să masacreze vizual Aradul”. Reprezentanţii spun că au fost chiar opriţi şi legitimaţi de către cei care ar fi trebuit să fie vigilenţi mai ales la săvârşirea ilegalităţii de lipire a afişelor în locuri interzise. „Suntem îngrijoraţi de încercările de intimidare ale forţelor de ordine asupra voluntarilor care au participat la această acţiune civică. Forţele de ordine în loc să acţioneze în spiritul legii, au acoperit aceste acţiuni ilegale”.

Claudiu Cristea ne-a povestit o discuţie privată cu primarul Aradului, în timpul căreia edilul-şef ar fi recunoscut că forţele de ordine îi păzesc noaptea pe cei care lipesc afişe, ca să nu se ia la bătaie. „Acum că va fi pusă în practică descentralizarea, poliţia trebuie să înţeleagă că nu este în slujba primăriei, ci a cetăţeanului”.

Poliţia a căutat, dar nu a găsit afişele lipite în locuri interzise

La sesizarea Mişcării Arădene privind afişajul ilegal, Biroul Electoral Judeţean a trimis răspunsul: a „sesizat mai departe organele abilitate”. Poliţia a emis şi ea un răspuns... cel puţin surprinzător: „La sesizarea dumneavoastră vă comunicăm că din verificările efectuate nu s-a constatat ca afişajul electoral să fi fost aplicat în locuri strict interzise, respectiv pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei”. Poliţiştii însă ori nu au ieşit pe stradă, ori atunci când au ieşit nu au fost deloc atenţi, ori omit evidenţa: aşa cum se poate observa şi din fotografiile făcute de Mişcarea Arădeană, afişele au fost lipite în mai toate aceste locuri, ba chiar în altele şi mai nepotrivite. După cum puteţi vedea în imaginea pusă la dispoziţie de ONG, s-au lipit afişe electorale chiar şi pe o cruce.

11 saci cu afişe

Voluntarii au reuşit să umple 11 saci cu afişe electorale şi nu numai, dezlipite de pe stâlpi, pomi, semafoare, cutii de gaz ş.a. Iniţiativa organizaţiei nu se opreşte aici: va fi organizată o a doua astfel de acţiune ori după încheierea perioadei de campanie electorală, ori după alegeri.