Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

În tomberon!

Activiştii partidului care conduce Aradul au confirmat informaţia pe care ziarul nostru o publicase joi seara, la ora 22.15, pe www.observator.info, potrivit căreia imediat după ce voluntarii asociaţiei Mişcării Arădene au dezlipit afişele ilegale de pe o parte din stâlpii oraşului, "comandouri" de partid au fost trimise pentru a le lipi la loc.

Vă reamintim că asociaţia Mişcarea Arădeană a organizat o acţiune civică de curăţire a oraşului, voluntarii fiind interceptaţi de un echipaj al poliţiei care i-a legitimat şi i-a luat în evidenţă. Potrivit poliţiştilor, se primise un apel că sunt dezlipite şi afişele puse legal, ceea ce însă nu s-a confirmat. Pe de altă parte, nu există nicio informaţie că poliţiştii, care i-au verificat pe cei ce au curăţat oraşul, i-ar fi legitimat şi luat în evidenţă şi pe cei care au executat afişajul ilegal!

Cu atât mai mult cu cât ziarul nostru semnalase încă de joi seara că se pregăteşte o acţiune ilegală, la care însă poliţia nu a avut nicio reacţie, nu a fost capabilă să o prevină; sau poate că nu a vrut, nu a fost lăsată să intervină, ceea ce însă nu o absolvă cu nimic (apropo, de la poliţie ni s-a comunicat ieri după-masa că afişele lipite pe stâlpii de curent sunt ilegale numai dacă nu au fost puse cu acordul Enel; la întrebarea noastră dacă Enel şi-a dat acordul, ni s-a răspuns că nu e de competenţa poliţiei să lămurească această situaţie, adică dacă există sau nu există acordul Enel)!

Astfel, munca a peste 30 de voluntari care au vrut să cureţe Aradul a devenit aparent zadarnică. Nu este însă aşa ! Ea se constituie într-un semnal: că există, iată, reacţie civică în Arad, că există potenţialul organizării unor riposte civilizate la acţiunile ilegale şi incorecte ale partidelor politice şi la erorile sau ignoranţa administraţiei locale, că sunt arădeni cărora le pasă de aspectul oraşului lor.

Pe de altă parte, demonstrează în egală măsură că există în Arad şi multă prostie. Unii au impresia că dacă agasează şi agresează prin afişajul deşănţat, sunt mai grozavi decât ceilalţi, pe principiul mai multe afişe lipite, mai multe şanse de câştig! Sigur că atitudinea aceasta este încurajată de o mentalitate generală. Academicianul Răzvan Theodorescu, auzind despre candidatura principelui Radu Duda la preşedinţie, a replicat că şansele sale sunt mici, pentru românul nu votează oameni cu pregătire superioară, inteligenţi, care vin cu un mesaj academic, subtil, elaborat, cu valori şi principii, în care alegătorul nu se regăseşte. Comunicarea electorală este la noi într-un alt registru, cu mijloace care nu ţin cont de pertinenţă, logică, reguli şi argumente. La noi funcţionează modelul ba pe-a mă-tii, deşănţarea şi trivialităţile, competiţiile locale şi naţionale zgomotoase şi opulente în care fiecare vrea să demonstreze că... a lui e mai lungă...

Aşa se explică şi fenomenul afişajului de la Arad. Câţiva băieţi fără scaun la cap s-au plesnit peste burtă şi au avut o revelaţie: succesul depinde de vizibilitatea cu orice preţ! Pentru dânşii afişul este un fel de oglindă magică, în faţa căreia se proţăpesc şi care le şopteşte în ureche alinturi, atunci când întreabă: Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai barosan în ţară?!

Cum spuneam, atitudinea aceasta este încurajată de o mentalitate generală. De aceea este nevoie de acţiuni de genul celei organizate de Mişcarea Arădeană: ca oamenii să sesizeze, în număr tot mai mare şi tot mai des, că trăiesc într-o fabulă, unde aparenţele înşeală, dar că această stare nu este ireversibilă. Se poate şi altfel, aşa cum se întâmplă în locurile care ne plac, despre care vorbim admirativ; numai să nu ne mai lăsăm amăgiţi şi să reacţionăm atunci când este nevoie. Pentru că locul gunoaielor nu este la loc de cinste, ci în tomberon!