Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Abuzuri de putere

Mişcarea Arădeană a iniţiat o acţiune de „curăţare” a oraşului de afişele electorale amplasate ilegal.

E vorba de mii de afişe şi de tot atâtea încălcări ale legii, care, se vede, nu deranjează Primăria, principala instituţie responsabilă de felul în care arată municipiul. De ce nu o interesează, nu este un mister. Marea majoritate a afişelor aparţin, ca în campaniile electorale precedente, PD-L, Aradul devenind portocaliu la propriu - şi nu într-un mod care să placă ochiului. Prin urmare, primarul Gheorghe Falcă închide ochii şi nu doar prietenii ştiu de ce - cum să dea jos tocmai afişele PD-L! Poate, a şi dat dezlegare pentru această abatere de la lege.

Nu este nici singura dată şi nici singura situaţie în care Gheorghe Falcă este mumă pentru PD-L şi ciumă pentru adversarii săi. Şi nu doar pentru adversarii politici. Dispoziţia pe care a dat-o, în prejma alegerilor locale, cu un an în urmă, de interzicere a oricăror manifestări publice în zonele centrale ale oraşului, îi permite să controleze selectiv, discriminatoriu, după plac şi interes, acţiunile cu caracter public. Bunăoară, joi, sindicaliştii de la CET, disperaţi din cauza situaţiei critice de acolo, au decis să picheteze Prefectura. Poate îi ia cineva în seamă. Şi chiar ia luat! Dar nu o instituţie administrativă, ca să le întindă o mână de ajutor, ci Poliţia, ca să-i intimideze şi să-i ameninţe cu amenzi de 10.000 de lei pentru încălcarea amintitei dispoziţii a primarului Falcă. Aşa s-a ajuns la eşecul acţiunii de pichetare a Prefecturii (altfel permisă de lege).

E greu de crezut că o „Dispoziţie” poate bate o lege, dar la Arad totul e posibil, nu? Ajungem, însă, şi la o altă constatare a stării de anormalitate: Poliţia arădeană a devenit unealta primarului. Şi când e cazul, şi când nu se cuvine. Tot joi, o patrulă a poliţiştilor arădeni i-a legitimat şi le-a reţinut numele tinerilor care, chemaţi de Mişcarea Arădeană, dezlipeau afişele amplasate ilegal. E încă o mostră de acţiune de intimidare efectuată de poliţişti. La comanda cui? Nu e greu de ghicit, pentru că poliţia a mai fost folosită împotriva cetăţenilor - la ştrand, unde primarul are deschis un front de război, şi aiurea.