Un oraș în care îți face plăcere să trăiești
Cum v-am obișnuit, Seara Mișcării Arădene a reunit aproximativ 25 de cetățeni pentru care Aradul reprezintă nu doar un oraș ci un cămin. Respectând misiunea pentru care a fost creată organizația noastră, am început să facem pași concreți pentru un oraș în care îți face plăcere să trăiești.
Campania pentru spații verzi am demarat-o prin constituirea unei Alianțe Verzi (alături de Respiră Verde) și prin primul proiect al acesteia, Parcuri pentru Arădeni. Am verificat stadiul campaniei până acum, membrii Mișcării cât și cei ai Respiră Verde anunțând un număr semnificativ de semnături strânse.
Săptămâna ce urmează (21-26 martie) vom fi prezenți la acțiunea Respiră Verde de plantare de pomi precum și la celălalte evenimente pentru mediul înconjurător, planificate în Săptămâna Pământului.
Comentarii
Stimati organizatori,
Salut intentia dumneavoastra prin care doriti infiintarea a 12 parcuri noi, si cu toate ca iau in considerare acest aspect ca fiind unul important, nu cred ca ar trebui sa fie de prioritate maxima, sau cap de afis in cadrul unor discutii care vizeaza sustenabilitate. (In sensul ca pana la parcuri mai sunt multe de facut).
Am sa incerc sa reliefez cateva aspecte care consider ca pot constitui o mai mare prioritate:
1. Se tot specifica si insista ca traim in era vitezei, si pe buna dreptate toate se intampla in jurul nostru cu o viteza considerabil marita verso ceva timp in urma. In aceasta ordine de idei consider ca trebuie gasite solutii de eficientizare a miscarii (diminuarea timpului din punctul A in punctul B). Acest aspect se poate realiza urmarind niste principii simple, cum ar fi folosirea a. mijloacelor de transport usoare (bicicleta, trotineta si alte cele care se termina in "neta"), b. mijloacele de transport in comun.
Pe aceasta idee se poate face lobby (nu critica sau improscare cu noroi) pentru largirea ariei de acoperire in spatiu si timp al mijloacelor de transport in comun si al posibilitatilor de a te misca cu "neta", dar si convingerea oamenilor sa imbratiseze aceste variante.
2. De la conceperea lumii, evolutie si traiul nostru de zi cu zi omenirea s-a bazat pe energie (cea mai solicitata in zilele noastre fiind electica si termo).
Daca luam in considerare acest aspect putem conchide ca daca eficientizam sistemul de producere, transport si uzitare al energiei, putem creea un viitor sustenabil (consider ca este impetuos necesar sa aplicam acest aspect).
Astfel, o echipa buna de lobby si promovare in randul populatiei a ideii de sustenabilitate energetica, nu doar ca intervenim la crearea unui viitor mai bun si sustenabil pentru orasul nostru, dar facem ca prezentul sa poata oferi ceva:
a. Zona de vest abunda in apa termala - de ce nu se foloseste apa pentru generare de energie?
b. Zona Aradului contine campuri de sub care efectiv iasa singur gaz - de ce nu se capteaza si foloseste?
c. Fiind o zona in care se pune accent pe legumicultura, trebuie luat in considerare ca exista FOARTE multe reziduuri care pot fi folosite pentru producerea energiei prin biomasa - de ce nimic nu se intampla?
d. Exista zona viticola (deoarece avem dealuri cu sol favorabil acestui tip de activitate) - exista solutii prin care resturile care rezulta din procesul de fabricatie al vinului (in general coji) pot conduce foarte simplu la producerea tartratului de calciu plus biogaz - de ce nu se face ceva cu aceste resurse adiacente si gratuite ale unui proces normal? folosirea lor ar duce la eficienta si sustenabilitate.
e. Avem vant si soare (chiar daca nu foarte mult) - de ce nimeni nu se gandeste sa capteze asta?
- Daca aceste doua aspecte ar fi luate in considerare beneficiile ar fi multiple, de genul:
a. locuri de munca
b. imaginea unui oras verde care ar atrage investitii majore
c. eficienta energetica = costuri miscorate
Acum, daca tot vrem sa vorbim despre parcuri si alte nazbatii, de ce nu ne gandim sa facem mai bine a. parcuri, b. partii de schi pentru iarna, c. trasee de biciclete allseason, d. promovarea turismului in Arad (sunt foarte multe de vazut), e. verdeata peste tot (gen izolatie "roof" cu veredeata).
Scuze daca am batut campii, dar acestea sunt unele dintre ideile mele.
Ma inclin,
De acord, dar confruntându-ne cu o distrugere continuă și sistematică a spațiilor verzi am considerat parcurile un punct esențial, mai ales că am găsit parteneri în alte ONG-uri și specialiști în domeniu, ca domnul Ovidiu Pârv.
Sigur, dimensiunea unui Arad sustenabil nu implică doar spații verzi ci tot ceea ce ai menționat. Mulțumim pentru împărtășirea ideilor tale interesante. Te așteptăm la oricare din Serile Mișcării pentru a face din gândurile expuse mai sus - o realitate.
Dacă urmărești site-ul nostru vei afla din timp ce activități pregătim precum și ce s-a întâmplat ulterior la acțiunile respective. Având în considerare pe ce borduri, amenajări de trotuare, studii peste studii de fezabilitate se aruncă banii, 12 parcuri noi nu ar fi un demers imposibil. Greoi da, dar tocmai de aceea suntem o Mișcare :)
O zi bună în continuare !