Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Lupta pentru spatii verzi

14.03.2011 11:00 · Mihnea Iuga
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Mişcarea Arădeană continuă lupta pentru spaţiul verde

Aceasta este dusă în primul rând prin strângerea de semnături a petiţiei Parcuri pentru Arădeni. Campania iniţiată în parteneriat cu Respiră Verde în luna februarie a intrat într-o nouă dimensiune: vom instala puncte fixe în centru, concomitent cu o acţiune din uşă în uşă. 

Argumente juridice

Ducem fiecare demers până la capăt. Din răspunsul oferit de Primărie în cazul ciuntirii arborilor de pe Bulevardul Revoluţiei  rezultă fără tăgadă că s-a trecut la tăierea brutală a arborilor de pe domeniul public, fără a lua în seama interdicţia prevăzută de art. 12 alin. 5 din Legea nr. 24/2007 republicată:

În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.

Tragerea la răspundere civilă şi penală a vinovaţilor

Mişcarea Arădeană solicită Garda de Mediu să amendeze responsabilii acestui abuz, sau, în caz că a făcut acest lucru, să ne comunice care este persoana fizică/juridică care a fost amendată.  De asemenea luăm în considerare depunerea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva Primăriei.

În acelaşi timp, ne bucură să vedem că şi partidele politice s-au trezit şi au început să acţioneze în problema semnalată de organizaţia noastră încă de la începutul anului. Mişcarea Arădeană are în vedere chiar plângerea penală împotriva abuzului din apropierea parcului Europa.

În viitorul apropiat, participăm la acţiunile Săptămânii Pământului, în special la împădurirea unei suprafeţe din Parcul Natural Lunca Mureşului, demers organizat de Respiră Verde și Lunca Mureșului.

Ne miră participarea Primăriei la acest proiect, comportamentul duplicitar al autorităţilor locale fiind de o nesimţire cruntă: pe de-o parte taie aproape toţi copacii, iar apoi militează deschis pentru spaţiu verde. Îndemnăm cetăţenii arădeni să fie atenţi în continuare şi să nu tolereze abuzurile.

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Video: 
AttachmentSize
cp14032011-lupta_pentru_spatii_verzi.pdf66.25 KB
sesizare_garda_de_mediu.pdf97.58 KB
raspuns_cerere_primarie_5395.pdf133.63 KB