Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Atentat la demnitatea de arădean

20.12.2010 11:00 · claudiu.cristea
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Conferința de presă a fost susținută de Claudiu Cristea, președintele organizației și Claudia Moga, purtător de cuvânt. Din partea presei locale au participat Simona Butaru (Jurnal Arădean), Monica Tulcan (Glasul Aradului), Diana Mariș (InfoTV), Emilia Rufu (Nyugati Jelen), Izabela Vekas (TV Arad), Liliana Brad (România Liberă), Sorin Trocan (Ziua de Vest), Giuliano Junc (West TV), Ciprian Boițiu (Europa FM), Orlando Toader (News AR). Subiectul conferinței de presă a constat în prezentarea poziției pe care Mișcarea Arădeană o ia față de nerespectarea identității locale pe care o plănuiește municipalitatea și reprezentanții guvernului.

La finele anului, Aradul în loc să își găsească echilibrul specific acestei perioade, se confruntă cu un proces de renegare și separare de trecutul său, proces inițiat de municipalitatea orașului. Prin acțiunile pe care le-am promovat de-a lungul anului, am încercat să păstrăm onoarea și farmecul caracteristic acestui oraș, încercate de atâtea ori în ultima decadă. Iar cei care ni se alătură în fiecare săptămână stau drept mărturie că nu suntem singurii care gândesc și acționează în acest fel. Arădenii își prețuiesc valorile.

Suntem îngrijorați și luăm atitudine față de două situații – adevărate atentate la demnitatea arădenilor:

  1. Intenția primarului Gheorghe Falcă (PDL) de a construi o clădire (în formă de piramidă!) în piața Avram Iancu este un atentat la identitatea urbană a Aradului, la orice minimă normă urbanistică și un afront adus bunului simț. Nu e nevoie de cunoștințe urbanistice prea vaste ca să realizezi că piața are un stil care îi conferă identitate, echilibru și farmec. Deși se face sub pretextul fluidizării circulației, această inițiativă denotă o lipsă de cultură crasă și un spirit megaloman caracteristic (Piramidă? Faraon? Faraonic? Nemurire? Nemuritor?).
  2. În altă ordine de idei e vădit disprețul arătat de primar, nu pentru prima dată, memoriei eroilor întruchipat de monumentul din piața Avram Iancu.

  3. Jertfa eroilor este terfelită în continuare de puterea PDL. Aceștia ignoră semnificația zilei de 21 decembrie 1989 pentru oraș neincluzând în programul oficial comemorarea acestei zile, importantă pentru istoria și identitatea Aradului dar și pentru Asociația Răniților și Urmașilor celor Decedați din Decembrie 1989 care au ținut să marcheze momentul declanșării Revoluției în Arad.
  4. Este o adevărată sfidare la adresa Aradului și a arădenilor făcută de o un grup care nu are nimic sfânt și care este pus doar pe căpătuială.

    Vom participa la comemorările organizate de asociațiile care reprezintă Revoluția de la Arad din 1989.

Respectul pentru identitatea locală se regăsește în misiunea Mișcării Arădene iar încălcarea acestei identități nu va fi tolerată, chiar dacă este întreprinsă de cei care se presupune că reprezintă interesele arădenilor.

***

Citiți și handoutul conferinței de presă: http://www.miscarea-aradeana.ro/arad-files/cp-respect.pdf

Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana
Atentat la demnitatea de arădean
Video: 
AttachmentSize
prog-aut-rev.pdf154.76 KB
prog-rev.pdf454.91 KB
cp-respect.pdf66.73 KB