Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Salvaţi cultura arădeană

12.07.2010 11:00 - 11:30 · claudiu.cristea
Salvaţi cultura arădeană

La conferința de presă comună a Mișcării Arădene și a Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica de Stat Arad, desfășurată azi, 12.07.2010, la Palatul Cultural au participat: Mihai Dogaru (SAIFA), Claudiu Cristea (MA), Dorin Frandeș (SAIFA), Sandu Moldovan (SFA) și Pataky Carol (SAIFA).
Cu ocazia acestui eveniment a fost lansată campania "Salvați Cultura Arădeană".
Salvați cultura arădeană
Mișcarea Arădeană împreună cu Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica de Stat Arad (SAIFA) își exprimă protestul față de tentativa de bolșevizare a instituțiilor culturale arădene.
Cultura arădeană și Palatul Cultural
Palatul Cultural din Arad a devenit din momentul construcție sale, un simbol al Aradului nu doar din punct de vedere arhitectural, ci și cultural. Clădirea a fost destinată să adăpostească biblioteca, muzeul și filarmonica, în acest sens fiind construite cele două săli de spectacol. De-a lungul timpului în sala de concerte a Palatului Cultural s-au perindat nume mari ale artei interpretative: Pablo Casals, George Enescu ,Johannes Brahms, Bela Bartok, Zoltan Kodaly, Pablo Casals, Emil Telmanyi, George Enescu, Bela Bartok, Traian Grosavescu, Arthur Rubinstein, Jacques Thibaud, Nathan Milstein, Igor Piatigorsky, Eugene Ysaye, Tito Schipa.
Cum lovește administrația Falcă – PDL în Filarmonică și instituțiile de cultură din Arad:
Asistăm la o politică sistematică de politizarea a instituțiilor culturale demarată încă în 2005 prin intenția de contopire a acestora într-o singură entitate de tip „colhoz”. A urmat politizarea acestora (ultimul exemplu fiind Casa de Cultură a Municipiului).
Activitatea Filarmonicii este grav afectată prin:

  • Tăierea/demontarea scaunelor din sala mare, fapt ce a redus numărul de locuri de la 700 la 200;
  • Transformarea sălii de repetiții a formației corale a Filarmonicii de Stat Arad în sală de căsătorii;

De asemenea se preconizează desființarea corului Filarmonicii. Motivul care stă la baza acestei intenții constă în „necesitatea” impusă de guvernul Boc de reducere a fondului de salarii cu 25%.
Tot sub pretextul reducerii cheltuielilor se discută din nou de comasare tuturor instituțiilor culturale de sub autoritatea CLM (Teatru, Filarmonica, Teatrul de Marionete, Casa de Cultură) într-o singură entitate, un fel de cooperativă culturală pe model bolșevic. De aici, până la „Cântarea României” și proslăvirea „conducătorilor iubiți”, nu rămâne decât un pas.
Chemăm la acțiune!
Noi, SAIFA și Mișcarea Arădeană, adresăm un apel pentru „Salvarea Culturii Arădene” societății civile, autorităților locale și cetățenilor Aradului prin care dorim să atragem atenția asupra situației în care se află Filarmonica dar și cultura arădeană, în general. Cerem stoparea manelizării spațiului cultural arădean.
Acțiuni:

  • Strângere de semnături
  • Campanie de presă
  • Întâlniri cu arădenii
  • Scrisori adresate parlamentarilor
  • Dezbateri