Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Aradul verde?

22.06.2009 11:00 - 12:00 · Vlad Botos

Suntem îngrijoraţi de lipsa de viziune a administraţiei locale în ceea ce priveşte protejarea calităţii vieţii în Arad. Ultimele lucrări la infrastructura oraşului nu au în vedere protejarea sau creşterea mp de spaţiu verde în oraş.

  • Statisticile ne arată că în Arad spaţiile verzi ocupă doar 32 ha din totalul de 3984 de ha adică o medie de 4,6 mp pe cap de locuitor.
  • Spre comparaţie normele UE sunt de minim 24 mp pe cap de locuitor in timp ce media oraşelor europene se situează în jurul cifrei de 32 mp.

Spaţii verzi de dragul statisticilor şi împotriva sănătăţii arădenilor

  • Considerăm că artificiile găsite de autorităţile locale ,de a înşela statisticile prin includerea în categoria spaţiilor verzi a terenurilor de sub fostele rampe de gunoi precum şi prin introducerea în intravilan a pădurii Ceala , se fac pe seama sănătăţii arădenilor si pe cea a copiilor noştrii şi nu reprezintă o soluţie reală la problemele pe care le implică lipsa unor astfel de “oaze de sanătate şi confort” în Arad.
  • Poluarea aerului este unul din motivele ce determină decese în cele mai multe oraşe din lume.Deoarece creşterea emisiilor de poluanţi atmosferici şi creşterea temperaturii sunt cauzele diverselor îmbolnăviri în mediul urban, copacii pot proteja sănătatea prin îmbunătăţirea calităţii aerului şi prin scăderea temperaturii aerului.
  • Este cunoscut faptul că lipsa spaţiilor verzi într-un oraş duce la boli precum astmul bronşic, scolioza sau alte afecţiuni ale căilor respiratorii , boli care afectează in primul rând copii care cresc intr-un astfel de mediu dar şi adulţii.

Viziunea noastră

  • În toate planurile urbanistice moderne, precum şi în proiectele de reabilitare a infrastructurii, zona verde reprezintă un obiectiv prioritar tocmai pentru că scopul acestor proiecte este de a îmbunătăţii calitatea vieţii şi a confortului oamenilor şi nu doar calitatea drumurilor,construcţiilor sau al asfaltului. Considerăm prioritară adoptarea de către administraţie a unui plan strategic de management şi dezvoltare a zonelor verzi.

Arad, 22 iunie 2009