Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Noi, VIERMII – inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!

Mișcarea Arădeană se alătură oficial organizațiilor societății civice care refuză dialogul cu PDL și susțin protestele din Piața Universității și întreaga țară. Pagina oficială a protestului nostru o găsiți aici Noi, VIERMII – inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!

Textul protestului:

Experiența ultimilor ani ne-a demonstrat disprețul profund al actualului regim pentru societatea civilă, manifestat prin lipsa dialogului social și civic, suspendarea consultărilor publice în privința unor legi de maximă importanță pentru societate prin asumarea răspunderii, invocarea majorității parlamentare ca argument suprem în favoarea oricărei decizii politice. Politicienii trebuie să învețe să asculte de vocea societății civile și de revendicările ei. Deocamdată însă observam că liderii partidului de guvernamant ii jignesc incalificabil pe manifestanții din Piața Universității. Prim Vicepreședintele PDL i-a numit pe manifestanți o “mahala ineptă și violentă”. De altfel, a fost un întreg concurs de invective din partea PDL – senatorul Iulian Urban i-a numit pe protestatari “viermi” și mai apoi, un alt lider al PDL a spus: “ce să faci, nu poți să-ți dai demisia pentru niște ciumpalaci”!

Vom continua să protestăm:

 1. Împotriva comasării alegerilor, un abuz la adresa principiilor democratice.
 2. Împotriva corupției și ineficienței în general, inclusiv din sistemul sanitar. Împotriva periclitării unui sistem care funcționează: SMURD.
 3. Împotriva ineficienței gestionării fondurilor publice și mai ales a celor europene.
 4. Împotriva subfinanțării educației în favoarea armatei și a serviciilor secrete.
 5. Împotriva abuzurilor politicienilor asupra mediului înconjurător: împotriva tăierilor ilegale de copaci, împotriva gunoielor care acoperă jumătate din țară, împotriva introducerii vânătorii în ariile protejate, s.a.
 6. Împotriva proiectului de la Roșia Montana și a implicării Președintelui Băsescu în susținerea și promovarea fățisă a unui interes privat.
 7. Împotriva distrugerii patrimoniului arhitectural național prin complicitatea autorităților cu interese imobiliare nelegitime.
 8. Împotriva aroganței și disprețului clasei politice față de aplicarea legilor transparenței și împotriva blocării accesului publicului la luarea deciziilor.
 9. Împotriva încălcării drepturilor și libertăților categoriilor defavorizate și ale minorităților.
 10. Împotriva abuzurilor forțelor de ordine și împotriva încălcării, în mod repetat, a dreptului la exprimarea opiniei și a dreptului de a protesta
 11. Împotriva abuzivei asumări de răspundere a Guvernului în chestiuni vitale pentru societate, care ar trebui să facă obiectul dezbaterilor amănunțite în Parlament, împotriva abundenței de ordonanțe de urgență și a lipsei dialogului social real. Împotriva adoptării legislației în lipsa studiilor de impact și împotriva modificării, în mod repetat, a legislației, fapt care produce haos.
 12. Împotriva comportamentului abuziv și antidemocratic al Președintelui Băsescu și al altor lideri politici.
 13. Împotriva inechității în societate, a distanței uriașe între săracii și bogații din România, întreținută de toată clasa politică.
 14. Împotriva tendinței în creștere, de ignorare a cadrului legal al transparenței administrative și a formulării politicilor publice, care au redus majoritatea consultărilor cu societatea la gesturi pur formale, atunci când acestea nu au fost chiar eliminate cu desăvârșire.

În aceeași măsura, ne exprimăm revolta și îngrijorarea față de acțiunile liderilor politici din opoziție, complici la fenomene pentru care învinuim și puterea, cum ar fi politizarea administrației locale, nepotismul, corupția, traseismul politic și incapacitatea de a reforma partidele din care fac parte.

Organizații nonguvernamentale semnatare ale petiției: [vezi pagina protestului]