Arad, orașul baronului Francisc Neuman de Vegvar
Dragi prieteni,
ediția viitoare a „Serilor Mișcării Arădene” este închinată uneia dintre personalitățile marcante ale industriei, sportului și comunității arădene, baronul Francisc Neuman de Vegvar.
Vineri, 28 februarie, de la ora 18:00, sunteți așteptați cu drag în ambianța arhitecturală deosebită oferită de Sinagoga Neologă, str. Tribunul Dobra nr. 10, pusă nouă la dispoziție prin generozitatea comunității evreiești din Arad.
Iată câteva repere, care să vă convingă că trebuie să participați negreșit la pledoaria istoricilor dragi ai Aradului, domnul Peter Puskel și domnul Buda Bujor, despre dinastia familiei Neuman în Arad:
Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997), este descendent al „Fraților Neuman“, părinții fondatori ai industriei arădene. Frații Neuman:
- Eduard Neuman (1828–1900 Bad Ischl, Austria)
- Adolf Neuman (1836–1917 Viena, Austria)
- Daniel Neuman (1837–1928 Arad)
s-au stabilit în Arad la sfârşitul deceniului al patrulea al sec. al XIX-lea din Buzinka, regiunea Košice, Slovacia, câștigându-și traiul ca și comercianți ambulanți de pene de gâscă.
După 1848, Frații Neuman au pus bazele unei mici fabrici de spirt în cartierul Gai, fabrica pe care o cunoaștem noi azi fiind construită mai târziu (1851). Extinderea afacerilor cu spirtoase, drojdie, apoi făină (din 1892) s-a datorat și importanţei pe care au acordat-o pregătirii profesionale, băieţii familiei Neumann făcându-și studiile la Universitatea din Viena. În 1909, Frații Neuman înființează și devin acționari majoritari ai ITA - fabrica de țesături din bumbac.
Veniturile consistente de pe urma afacerilor din industria băuturilor și a morăritului le-au permis să construiască în 1891 pe Corso o casă de raport - un palat impozant cu două etaje și o sală de bal, cunoscut azi sub numele de "Palatul Neuman", realizată după planurile arh. Emil Tabacovics.
Contribuția semnificativă la viața economică și socială a orașului a fost recompensată, familiei Neuman fiindu-i oferit titlul de înaltă noblețe (14 martie 1903) și mai apoi, titlul de baron (octombrie 1913) de către însuși împăratul Franz Jozsef.
În anii '30, cel mai în vîrstă dintre cei urmașii Fraților Neuman, Carol, a emigrat în Statele Unite, iar Alfred a rămas la Arad, având trei copii: Eduard, Francisc si Maria. Eduard conducea fabrica de spirt, iar Francisc fabrica textilă.
Cel mai cunoscut membru al familiei Neuman a fost Francisc. Născut în Arad în 1910, Francisc și-a urmat studiile la Liceul Maghiar Romano-Catolic din Arad. Unchiul său, Carol (fondatorul ITA), l-a trimis pentru studii în Anglia, la Manchester, pentru a se pregăti ca inginer în industria textilă. Înapoiat în țară, a lucrat ca ucenic pentru o perioadă de câțiva ani, cot la cot cu cei mai buni meșteri din filatură și țesătorie. Numai după acest stagiu unchiul lui Carol i-a încredințat conducerea fabricii. Fabrica ajunge în scurt timp cea mai renumită uzină de textile în prelucrarea bumbacului.
În anul 1945 a înființat asociația sportivă ITA. Un an mai târziu construiește cel mai modern stadion din România, după modelul stadionului lui Arsenal, cu gazon englezesc adus cu avionul personal.
Întreaga avere a familiei Neuman este confiscată și naționalizată în 1948, iar Francisc este obligat să părăsească țara. În 1952, după un periplu prin Europa, emigrează în SUA, în New York, apoi în Florida unde a murit în 1997, la vârsta de 86 de ani. A lăsat în urma sa doi urmași: un fiu, Andrew și o fiică, Mary-Louise.
Mai multe și neștiute amănunte despre istoria de mai bine de 100 de ani a familiei Neuman în Arad și despre personalitatea baronului Francisc Neuman de Vegvar, vom desluși împreună în compania istoricilor noștri vinerea viitoare.
Sunteți așteptați cu mare drag.
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 13 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 23 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni