Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Legendele Bătrânei Doamne

26.04.2013 19:00 - 21:00 · florica.sarca
Clubul UTA
Clubul UTA

După călătoria fascinantă în secretele fotografiei, Serile Mișcării Arădene aduc la fileu o nouă temă inedită: Legendele Bătrânei Doamne, prilejuită de aniversarea de 68 de ani de la înființare (18/04/1945).

Așadar, vineri, 26 aprilie 2013, de la orele 19:00, vă invităm cu drag la Grand Bulevard (Palatul Neuman, Bulevardul Revoluției nr. 78), la un eveniment care îi va avea ca oaspeți pe prof. Dionisie Piroș, martor la nașterea Clubului UTA, mari jucători din perioada sa de glorie, jurnaliști sportivi și nu în ultimul rând, suporterii care susțin sportul-rege arădean pretutindeni.

În demersul nostru de a promova valorile urbei, vom rememora o altă premieră demnă de a aduce Aradul în prim-plan la nivel național: prima partidă oficială de fotbal organizată pe teritoriul de astăzi al României, disputată pe 15 august 1899. Aceasta a avut loc între două echipe locale pe un teren viran lângă Uzinele de Vagoane Johann Weitzel Arad, consacrat mai târziu sub numele: Stadionul Astra, CFR sau Vagonul... A fost primul meci cu public și arbitrii disputat pe un teren regulamentar pe durata a două reprize de câte 45 de minute.

Din păcate, în 2006 autoritățile locale au vândut terenul pe care era amplasat acest stadion cu tradiție în fotbalul românesc. La 10 aprilie 2006 se joaca ultimul meci pe acest stadion (ACU Arad - Gloria Arad). Se spune că suporterii care au venit la meci au plecat acasă cu bucăți din gazonul pe care se jucase primul meci de fotbal din România.

Tot în 1899 s-a constituit Societatea de Fotbal Arad și primul club de fotbal, numit Atletic Club Arad, ”Căpitanul” primei echipe a fost ales profesorul Marton Matusik.

Cu o tradiție de invidiat, în secolul 20, fotbalul a ajuns sportul de suflet al arădenilor. Echipa fanion a orașului a fost și a rămas UTA, înființată de catre marele industriaș arădean din perioada interbelică, baronul Francisc Neuman, acționarul principal al fabricii de spirt și drojdie, al morii și al Uzinelor Textile din Arad.

În 1945, lumea, respirând ușurată după terminarea marii conflagrații, își întorcea fața spre stadioanele părăsite. După ce în anii '30 susținuse financiar echipa de fotbal AMEFA, Francisc Neuman este acum eliminat din conducere sub motiv că ar fi un capitalist, un exploatator,... fiind nevoit să își creeze propria echipă, ITA

Stadionul ITA, construit după modelul arenei Arsenal Londra, a fost inaugurat la 1 septembrie 1946 cu meciul ITA-Ciocanul. 'Emanoil Valeriu sosi devreme pentru transmisiune. Făcu un tur de orizont al stadionului. Era într-adevăr splendid! Terenul, de un verde crud, proaspăt și parfumat, tribunele și peluzele pline abia făcând loc celor peste 12.000 de spectatori, steagurile fluturând în bataia vântului, vuietul de așteptare mereu în creștere – iată cadrul festiv al meciului (...) Cei care jucau primul meci în fața publicului din Arad erau învingătorii de la Oradea: Marki, Pall, Vass, Reinhardt, Meszaros, Tudose, Nicșa, Băcuț, Bonyhadi, Petschovschi, Toth. În aceeași noapte, zețarii culegeau titlul cronicii pentru ziarul de-a doua zi: Prin golul marcat de Petschovschi în minutul 79, ITA învinge la mare luptă Ciocanul'. (Aristide Buhoiu, Petschovschi, Ed. Stadion 1974)

De șase ori campioană națională și în două rânduri câștigătoare a Cupei României, UTA a atins apogeul performanțelor sale în ediția 1970-1971 a Cupei Campionilor Europeni când a eliminat din competiție echipa Feyeenord Rotterdam, deținătoare a Cupei Campionilor Europeni și a Cupei Intercontinentale.

UTA a dat încă de la înființare o serie de mari campioni ai României. De atunci și până în prezent, am risca a spune, UTA și Aradul au reprezentat un adevărat izvor de talente fotbalistice care a alimentat echipele naționale, dar, de multe ori în detrimentul propriei performanțe, și alte echipe de club din țara noastră.

Vă așteptăm cu mare drag și am aprecia să contribuiți cu materiale de arhivă inedite la documentarea evenimentului. Vă mulțumim!