Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Istoria Fotografiei Arădene

12.04.2013 19:00 - 21:00 · florica.sarca
Istoria Fotografiei Arădene
Istoria Fotografiei Arădene

 

"O imagine valorează cât o mie de cuvinte" Fred R. Barnard (1846-1896)

După mica vacanță oferită de Paștele catolic, Serile Mișcării Arădene revin în atenția dumneavoastră cu o temă inedită:

Istoria Fotografiei Arădene

așadar, vineri, 12 aprilie 2013, de la orele 19:00

sunteți așteptați cu drag la Grand Bulevard (Palatul Neuman, Bulevardul Revoluției nr. 78)

alături de invitații noștri speciali de la Foto Club Arad:

  • Mircea O. Boran 'Trecutul, prezentul și viitorul în fotografia arădeană'

  • Ovidiu Filip 'Macrofotografia'

  • Siska Szabo Zoltan 'Quo Vadis Natura'

Ca multe dintre marile descoperiri științifice, fotografia este o invenție a secolului al XIX-lea. Dacă astăzi fiecare dintre noi deținem cel puțin un telefon cu care surprindem clipele dragi, evenimente marcante sau momentele memorabile din viața noastră, acum două secole, fotografia era "pour les connaisseurs" - apanajul marilor oameni de știință, chimiștii și fizicienii.

Prima fotografie din lume a fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce, un mic fizician de provincie care a 'fotografiat' în 1826 folosind o expunere de 8 ore, panorama de la fereastra sa din Le Gras. Ea a purtat numele de heliografie (pictură cu lumină). Pe baza descoperirilor lui, în 1837, Louis Jacques Mandé Daguerre dezvoltă strămoșul aparatului de fotografiat - daghereotipul, proprietar al invenției fiind statul francez. 1861 marchează apariția primei fotografii color, prin contribuția fotografului englez Thomas Sutton.

În 1888, George Eastman (1854-1932), fondatorul firmei Kodak, produce prima cameră foto pentru public și primul serviciu de masă pentru developare și procesare. Sloganul publicitar al firmei sale a făcut până la falimentul tragic din 2012, înconjurul lumii: 'Tu apeși pe buton, noi facem restul!'. În 1889, Eastman produce prima rolă de film transparent, iar Edison (1847- 1931) introduce standardul internațional pentru pelicula de film foto: peliculă de 35 mm cu perforații laterale pentru transport.

La mai mult de 100 de ani de la acele evenimente, procedeul nu s-a schimbat foarte mult, dar perfecționările aduse au fost numeroase.

Ultima etapă în dezvoltarea recentă a științei fotografice, o realizează fotografia digitală, în 1975 - Kodak inventând primul aparat de fotografiat digital din lume, în 1998 fiind introduse primele camere digitale de uz public. Camerele cu roll-film sunt aproape date uitării de marea majoritate, cu excepția profesioniștilor tradiționaliști.

În România, Carol Pop de Szathmary (1812 - 1887) este considerat părintele fotografiei din România. El realizează 'Albumul României', cu fotografii din țară, făcute între anii 1866-1868. Szathmary a fost primul fotograf de război în conflictul ruso-otoman din Crimeea (1853-1854) și mai apoi, al Războiului de Independență. L-a imortalizat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cât și pe viitorul rege Carol I al României. El a fost numit 'fotograf al Curtei Domnesci', cât și de 'fotograf al M.S.A. Doamnei', fotograf particular al Reginei Elisabeta.

În orașul nostru încă de prin 1895 s-au făcut unele încercări de înființare a unui club foto, dar acestea au eșuat pe rând. Pe la sfârșitul sec. al XIX-lea în Arad erau destul de multe ateliere foto din care amintim: Auerbach Miksa, Bloch Henrich, Hideki Ferencz, Honisch L. Istvan, Klapok Alajos, Kossak Jozsef, Krauss Bela, Loger Gustav, Ravasz Imre, Weisz Hugo. Majoritatea dintre aceștia erau, pe lângă fotografi și pictori, tipografi, papetari, librari. O parte din acești fotografi se pot regăsi în orașul nostru și în perioada interbelică: Bloch-librar, papetar și patron de tipografie din 1876 – în 1935 Ianca, soția sa încă mai conduce, după moartea sa, un magazin de articole foto, Krauss, Weisz, Kossak și alții.

Anul 1906 marchează apariția primului club foto oficial în Arad. Acesta își dobândește personalitatea juridică la 30.11.1907. La început clubul îl avea ca președinte pe Stengl Emil, secretar fiind Guld Emil. Vechiul club era un colaborator principal al revistei 'A Feny' (Lumina) Budapesta din anul 1906. În această publicație de specialitate au apărut multe articole despre clubul arădean.

Membrii clubului participau la diverse saloane foto în țară și străinătate (Berlin, Dresda, Viena, Frankfurt pe Main, Budapesta, Hamburg, Amsterdam, Riga, Kiev, Pecs). În 1911, la o expoziție de amatori la Frankfurt pe Main, Aradul, singurul reprezentant al Ungariei, a reușit să ia medalia de aur

Fotografi arădeni ca Jacques Faix, Matusik Marton, Bohus Laszlo, Guld Emil pot fi considerați printre întemeietorii „ pictorialismului în fotografia mondială.

Sfârșitul celui de-al doilea război mondial a reprezentat un nou început pentru arta fotografică în Arad, când un grup de fotografi în frunte cu Kelen Ferenc au înființat Foto Club Arad în 1968. Până în anul 2001, președinți ai Foto Club Arad au fost Kelen Ferenc și Jireghie Virgil. De-a lungul anilor Foto Club Arad a organizat nenumărate saloane colective și personale. „Ars fotografica” a fost organizată în luna decembrie a fiecărui an începând cu anul 1981.

În trecut oamenii credeau ca fotografiile le fură sufletul. Azi, noi știm că ele fac mai mult decât atât: fotografiile ne imortalizează stările, sentimentele și emoțiile în diverse momente și mai mult decât atât, fotografiile cedează o parte din sufletul artistului din spatele camerei, care vine să întregească cadrul surprins și să îi dea vibrația emoțională pe care fiecare și-o dorește în fotografiile sale.

Vă așteptăm, așadar, la o nouă ediție a Serilor Mișcării Arădene, pentru a rememora împreună frumoasa poveste a fotografiei arădene.