Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Simboluri pe clădiri

01.03.2013 19:00 - 20:30 · florica.sarca
Simboluri pe clădiri
Simboluri pe clădiri

În prima zi a primăverii, Serile Mișcării Arădene ne invită să descoperim semnificația simbolurilor care ornamentează fațadele nobilelor clădiri vechi din Arad.

Așadar, vineri, 1.03.2013, de la ora 19:00, sunteți așteptați cu drag la evenimentul cu tema 'Simboluri pe clădiri', în aceeași ambianță boemă a Club Renaissance, în compania unor erudiți în istorie, artă și arhitectură:

  • doamna Ioana Țugulea, profesor de Istoria Artelor la Liceul Sabin Drăgoi
  • domnul Călin Lucaci, profesor de Istoria Artelor la Universitatea Aurel Vlaicu
  • domnul prof. Horia Truță, istoric
  • domnul Lucian Țidorescu, pictor
  • doamna Dana Tudor Popescu, arhitect

Ne place să spunem și să ni se spună că Aradul este un oraș frumos. Detaliile de pe fațadele clădirilor vechi sunt cele care creează cadrul arhitectural de o frumusețe unică și de o valoare estetică deosebită al orașului.

Incontestabil, de la Vitruviu până astăzi, valoarea esteticii în arhitectură este determinantă. Lăsând la o parte proporția de aur, dorința artistului sau toanele curentelor estetice, ne vom concentra atenția asupra detaliilor arhitecturale comunicate prin simboluri purtătoare de sensuri.

Nimic nu e întâmplător, nimic nu e doar decorativ. Căci simbolurile de pe clădiri ne comunică în câmp vizual invizibilul și inefabilul: aspirații, sentimente, credințe, mituri ... eu-l oamenilor unici și irepetabili care sau pentru care s-au ridicat aceste clădiri. 'Când oamenii construiesc, atunci ei își creează nu numai un mediu material, ci și unul de natură psihologică cu sens, o lume simbolică care reiterează o schemă specifică de valori și preferințe'. (Simboluri în Arhitectură, Octavian A. Iliescu)

Clădirile și monumentele din Arad abundă în decorații în stil floral, fațadele sunt inundate de vrejuri curbilinii, de frunze de viță-de-vie sau frunze de acantă, ghirlande de flori sau de elemente geometrice, antropomorfe sau zoomorfe.

Turnurile aristocrate, ferestrele zâmbitoare, bowindow-urile arogante, feroneriile dantelate și porțile deschise ale orașului vor să ne spună ceva. Fiecare clădire are, asemeni oamenilor, o personalitate unică și ne 'comunică' câte un mesaj, în antiteză cu superficialitatea, vremelnicia și lipsa de relevanță a mesajelor stridente care ne inundă astăzi. Dar câtă substanță simbolică se mai regăsește oare în construcțiile prezentului?

Haideți să descifrăm împreună simbolurile de pe clădirile vechi ale Aradului la Serile Mișcării Arădene!