Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Salvăm Teatrul Vechi!

01.02.2013 19:00 - 20:30 · florica.sarca
Salvăm Teatrul Hirschl
Salvăm Teatrul Hirschl

Evenimentele Serile Mișcării Arădene continuă 

  • vineri, 1 februarie 2013, de la ora 19:00
  • la Club Renaissance (Str. Unirii nr.18) 

cu un un proiect inițiat de Academia Arădeană de Lideri de curând: 'Salvăm Teatrul Vechi'.

Teatrul Vechi, construit la 1817 în stil baroc la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este primul edificiu de teatru permanent din țară. 

Până la ridicarea noii clădiri a teatrului (1874), pe scena lui s-au perindat mai toți marii artiști ai vremii. Aici, pare-se, a avut loc prima întâlnire (1868) a marelui Eminescu cu fondatorul Revistei Familia, Iosif Vulcan, pe când junele poet se afla la Arad, în calitate de sufleur al reprezentațiilor teatrale conduse de Matei Millo. Din 1907 clădirea a funcționat ca cinematograf până în anii '80, când a fost închis din cauza stării deplorabile a construcției. 

În 2011, Festivalul de Teatru Underground își mai desfășura reprezentațiile aici; de atunci ... e tăcere. Astăzi una dintre bijuteriile coroanei stă să cadă. Putem noi fi nepăsători?

Mișcarea Arădeană și întreaga societate civilă militează pentru conștientizarea publicului cu privire la semnificația culturală, socială și economică a patrimoniului și la responsabilitatea autorităților privind protecția legală a acestuia.

Academia Arădene de Lideri, unul dintre proiectele pentru comunitate ale Mișcării Arădene, și-a creat un obiectiv major din protejarea teatrului vechi și a tuturor valorilor culturale definitorii pentru identitatea noastră.

Salvarea de la prăbușire, restaurarea și integrarea Teatrului Vechi, din cadrul Complexului Hirschl, în circuitul turistic cultural Cetate - Turnul de Apă este esențială. Cum am putea să accedem spre titlul de Capitală europeană a culturii fără să ne punem în valoare monumentele purtătoare de istorie? 

Asemeni oamenilor, fiecare clădire are un început, un sfârșit ... și un istoric zbuciumat.

Din fericire, pentru Teatrul vechi, sfârșitul nu-i aici.