Mega-fântâna. De ce s-au mărit taxele locale?
La conferința de presă susținută de Claudiu Cristea și Dan Proca s-a abordat problema mega-fântânii arteziene preconizată de "administrația Falcă" pe râul Mureș în zona cerntrală.
Cât e 16%?
Creșterea taxelor locale cu 16% pe 2013 însemnă, la nivelul întregului an, o sumă de peste 3 milioane de Euro.
Mega-fântâna: un proiect fantasmagoric
Mega-fântâna este o construcție total neavenită pe Mureș, într-o zonă dragă arădenilor, între podul Decebal și accesul pe pontoane în Ștrandul Neptun. Amplasamentul ocupat ar fi de 100x30m, fântâna ar urma să aibă 316 jeturi de apă și 2 tribune.
Costurile întregii investiții, conform Studiului de Fezabilitate supus votului CLM, se ridică la 5 milioane de Euro cu mult peste creșterea de taxe pe care o suportă arădenii datorită deciziei de mărire a impozitelor. Practic creșterea taxelor locale servește doar unui obiectiv megaloman și inoportun.
Impactul asupra esteticii urbane
Obiectivul este un kitsch care are mare succes în estul Turciei și în Ucraina. Întreg peisajul cursului Mureșului va fi alterat de acest obiectiv producându-se o schimbare a aspectului deja consacrat al promenadei și firului Mureșului.
Arădenii vor să conserve ceea ce este frumos în Arad iar unul din locurile care ne individualizeazâ este faleza Mureșului, cu verdeața și liniștea sa. Faleza are nevoie de igienizare, tăiat iarba, întreținere mobilier urban, amenajare piste pentru biciclete, iluminat, siguranță publică. Nu avem nevoie de operații estetice! Cei care doresc să facă din Arad un alt oraș sunt liberi să plece în alt oraș.
Impact asupra sporturilor nautice și pericol pentru înotători
Tradiția sporturilor nautice arădene nu are nevoie de prea multe prezentări. Dintre cei 31 de olimpici arădeni 9 sunt canotori. Voința este continuatorul Asociației Vâslașilor Murăș Arad care a fost fondată în 1890, fiind primul club de canotaj din Ardeal.
Zona amplasamentului are o lungime de 480 m, iar pistele de verificare și de antrenamente de viteză nu pot fi efectuate numai aici. Restul buclei Mureșului nu mai oferă condiții adecvate pentru canotori datorită pragurilor de pietriș, butucilor din albie, etc. Doar aici pista este dreaptă și are adâncime iar măsurarea performanțelor este relevantă. La schif deplasarea este cu spatele, slalomul fiind exclus.
Iată ce spune Legea 69/2000 la Art.82: Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic Român, federațiile sportive naționale și cluburile sportive care dețin bazele sportive nautice au dreptul de folosință gratuită și prioritară a luciului de apă pentru activitatea de pregătire și competițională.
Impact asupra mediului
Mureșul este un râu păstrat în stare aproape naturală chiar în zona Centrală. Pe amplasament există: 50 de specii de pește, scoici și cel puțin o familie de castori (specie protejată prin lege). În toată zona centrală ecosistemul va fi afectat - debitul artezienei fiind de peste 1.000 mc/oră!!!
Impact bugetar
Presiune financiară este asupra bugetului: "Investiție cu fonduri bugetare este soluția selectată ca optimă prin prezentul studiu de fezabilitate" -- așa prevede studiul de fezabilitate. Aradul alte priorități: sporturile nu își mai propun preformanță ci salvare: sporturile tradiționale arădene: nautice, tir, rugby, baschetul masculin, ICIM, UTA. Toate sunt în colaps.
Acțiune
- Sesizarea tuturor forurilor asupra îndeplinirii condițiilor de mediu: Garda de Mediu, Apele Române, Comisia Mixtă Hidrotehnică Romano-Ungară, autoritățile publice riverane.
- Sesizarea Ministerului Sportului, a federațiilor sportive și a Comitetului Olimpic.
- Atacarea în contencios administrativ pentru lipsa de transparență, lipsa de avize și încâlcarea legilor de mediu și legilor sportului.
Comentarii
Cit, Cit ?? va trebui sa-l mai suportam pe Falca, cit mai
dureaza supliciul pedelist , cit din suflarea noastra trebuie
(inca) sacrificata votului portocaliu,care iata- vrea acum mega-fantasmagorii ! Saracul MURES, sa ajunga sa sufere ca noi.....
Pe de o parte hotie, o alta deturnare de fonduri. Pe de alta parte, gustul indoielnic se va etala ostentativ... ca atat se poate. Cel mai grav este ca are si un scop politic, tigania asta se adreseaza cetatenilor cu gusturi asemanatoare cu cele a primarului, si, din pacate, sunt mult ai multi decat cei care condamna kiciul si tigania pe bani multi. Ce sa ii faci, cu un asa primar o sa stam toti in 20 ani intr-un oras vopsit auriu/portocaliu, cu vulturi si lei pe stalpi, iar la fiecare imobil construit, va trebui adaugat cel putin un "turnulet". Totul pe bani multi, platiti tot de idiotii astia...care ar vrea un oras normal si cu bun gust, pentru ca "aplaudacii" si cei care vor in oras fantani colorate....NU DAU BANI, EI ASTEAPTA AJUTOARE DE LA PRIMARIE SI SUNT CEI CARE SE INGHESUIE LA "MANIFESTARI" ELECTORALE CU MICI SI CARNACIORI".
Desigur,toti aradenii ne dorim un oras civilizat,curat,cu spatii verzi,bine intretinute,fantanile arteziene isi au si ele rostul lor,dar atunci cand nu mai avem alte prioritati.Cei care umbla pe jos pe str. din centru,p-ta M.Viteazu,Antonescu,Coposu,Muresanu, etc.pot sesiza cà fiecare pas facut pe trotuarele amintite, riscà sà-si rupa picioarele.Mai mult,oameni in varsta,cu bastoane ,mame cu carucioare de copii, au serioase probleme pe respectivele trasee si nu numai pe acelea ,ci pe toate str, adiacente.Credem cà repararea trotuarelor ar fi prioritatea pt. Primarie