Ştrandul - exclusivist şi imoral?
„Mişcarea Arădeană” acuză măsurile propuse pentru ştrand iar părerile sunt împărtăşite şi de alţii
„Mişcarea Arădeană” ia atitudine împotriva proiectului de hotărâre care face referiri la noul orar şi noile tarife de intrare pe Ştrandul Neptun. Claudiu Cristea, consilier local, Cosmin Galu, consilier judeţean, şi Ioan Ardelean au precizat ieri motivele pentru care proiectul nu ar trebui adoptat. „Reducerea programului de funcţionare nu are nicio raţiune economică sau socială. Acesta va lovi direct în investitorii de pe ştrand, investitori care pun la dispoziţie sute de locuri de muncă, în perioada estivală. Este o măsură care va accentua criza economică, prin scăderea consumului şi mărirea şomajului”, a declarat Cristea.
Imoral şi absurd
Un alt punct pe care reprezentanţii ONG-ului ar dori să îl schimbe este legat de perceperea tarifului pentru zona II: „Iniţiatorii proiectului spun că trebuie plătit bilet, deoarece oamenii au la dispoziţie servicii publice: iluminat, salubrizare, canalizare sau spaţii verzi. Şi în centru, sau în oricare alt cartier, avem aceste servicii, dar nimeni nu plăteşte pentru ele, deoarece ne sunt oferite din impozitele noastre. Cred că biletul de intrare în zona spaţiilor comerciale este imoral”.
Membrii mişcării mai susţin că un caz absurd este cel al proprietarilor de căsuţe. „Căsuţarii” trebuie de acum să plătească un abonament pentru a ajunge la imobilul lor, la proprietatea lor personală. „Ştrandul nu ar trebui să fie exclusivist, ci popular, să îşi permită oricine să intre. Din păcate, noile tarife îl transformă într-o zonă de agrement de lux”, a conchis Cristea.
Taxe neconstituţionale
Nu doar Mişcarea arădeană vede în proiect un atac direct la adresa comercianţilor, a vizitatorilor şi, implicit, a arădenilor de rând şi a libertăţilor câştigate prin legi. Leo Aslău, unul dintre oamenii de afaceri de la ştrand, a atras atenţia asupra ilegalităţii taxării intrării la ştrand, dar şi asupra unor posibile interese de protejare a unor patroni de baruri de pe centru.
„Sper că membrii administraţiei să ne demonstreze, referitor la orarul de funcţionare, că nu există interese comerciale din alte zone ale oraşului. Referitor la taxarea intrării pe ştrand, consider, în continuare, că dreptul de proprietate, conform Constituţiei şi Codului Civil, nu poate fi obstrucţionat prin impunerea de taxe, atât proprietarului, cât şi vizitatorilor. Zona comercială şi cea de căsuţe, fiind domeniu public, trebuie să aibă asigurat obligatoriu accesul liber”, susţine Aslău.
Taxaţi de 30 de ani
Nici titularii contractelor de închiriere a căsuţelor nu văd cu ochi buni proiectul iniţiat de opt consilieri PD-L. „Suntem în al 30 -lea an de când cei de la căsuţe trebuie să plătească bilet de intrare, ca să ajungă la proprietatea lor. Nu mi se pare corect şi este momentul ca CLM să facă distincţie între cei care merg la ştrand pentru bazine şi cei care nu folosesc bazinele. Nu mi se pare corect nici abonamentul propus, de 400 lei. Ar trebui acordate minim patru intrări libere pentru fiecare căsuţă şi câteva abonamente la un preţ rezonabil - 50 de lei pe sezon, de pildă”, ne-a declarat unul dintre „căsuţari”, Gheorghe Pintean.
Proiectul, la modificat
Proiectul care i-a pus pe jar şi pe foarte mulţi arădeni simpli (zeci de telefoane ne-au fost date la redacţie), va suferi modificări importante. Cel puţin aşa susţine Geanina Pistru, unul dintre cei opt iniţiatori ai proiectului. Viceprimarul ne-a declarat că toate propunerile făcute în cadrul dezbaterii au fost deja analizate de consilierii iniţiatori şi că multe dintre cele precizate de arădeni se regăsesc deja în structura actului.
Geanina Pistru susţine că orarul de funcţionare va fi schimbat şi va fi mult mai permisiv, că titularii căsuţelor vor primi două abonamente gratis şi că şi alte propuneri ale arădenilor se vor regăsi în proiect. Cel mai probabil azi, aleşii vor finaliza proiectul pe noua structură, iar modificările vor fi anunţate în cadrul unei conferinţe. „Nu suntem cei mai deştepţi, dar ascultăm sfaturile arădenilor. Sunt sigură că va fi bine pentru toţi”, a conchis Pistru.
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 12 săptămâni
în urmă cu 6 ani 13 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 14 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 21 săptămâni
în urmă cu 6 ani 23 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni
în urmă cu 6 ani 28 săptămâni