Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Presa despre noi

http://www.aradon.ro/stiri/op

Dan Proca

http://www.aradon.ro/stiri/opinii/articol/e-nevoie-de-voci-in-ce...

E nevoie de voci, în cetate
PD-L domină autoritar viața politică, publică, administrativă, în Arad. Atât de autoritar, încât democrat-liberalii arădeni s-au dezobișnuit să audă și alte voci, prin preajmă. Ba chiar se enervează rău când se mai găsește cineva să opineze asupra unui aspect sau altul din urbe.

Tăcerea nu este o calitate, nu este întotdeauna „de aur”. O comunitate vie are nevoie de opinii, de dezbateri asupra devenirii obștei. De aceea, când se face auzită o singură voce, când ceilalți tac, ușor se instalează un „comando” dictatorial care să decidă după bunul său plac. Și, vai!, cât de periculos poate abuza de tăcerea, de complicitatea involuntară a comunității.

A nu ști să asculți și nici să accepți alte opinii, nu este o calitatea pentru un politician. Nici pentru un edil. Dimpotrivă, este un handicap care, în timp, va altera orice carieră politică. Nimeni nu le știe pe toate, nimeni nu este perfect. Dialectica gândirii este de neconceput fără dezbatere, fără o atitudine critică asupra unor programe, fapte, gesturi.

În condițiile liniștei apăsătoare și plictisitoare, care domină Aradul de ceva vreme, trebuie să ne bucure ieșirea la rampă a unor tineri arădeni, care simt nevoia să spargă tăcerea. Mă gândesc, în primul rând, la Claudiu Cristea, Cosmin Galu și ceilalți tineri din Mișcarea Arădeană. Faptul că iau poziție, săptămânal, față de varii aspecte ce privesc comunitatea arădeană nu poate fi decât în avantajul tuturor. Al edililor, pentru că se simt controlați, trași de mânecă, dacă e cazul, temperați în elanul specific voluntariștilor cu o părere extrem de bună despre ei înșiși; al cetățeanului, pentru că se simte reprezentat și apărat de abuzuri; în fine, repetata ieșire în public, luarea de atitudine în chestiuni de interes general îi impune pe acești tineri atenției și încrederii cetățenilor.

Personal, apreciez și tenacitatea Teodorei Hotăran. Semnalează nereguli, are inițiative de interes. Sper să reînvie și spiritul combativ al lui Tiberiu Dekany, după cum mizez pe tenacitatea lui Ciprian Luca. Aradul are nevoie imperioasă de un cor al cetății, în competiție cu cel al puterii. Oricare ar fi acea putere.

Tristan Mihuța

chiar daca editorialul este

Dan Proca

chiar daca editorialul este pesimist in ceea ce priveste viitorul mi-a placut si sper sa va placa si voua :

http://www.aradon.ro/stiri/opinii/articol/judet-apatic-politicieni-marun...

Judeţ apatic, politicieni mărunţi
Aradul are doi-trei politicieni, nu mai mulţi, care îşi merită această titulatură. În rest, oameni care au intrat în politică pentru a-şi găsi un rost.
Generaţia de politicieni a începutului anilor '90 a fost dominată de diletanţi. Poate că veneau înspre viaţa politică plini de ambiţii, de bune intenţii, dar amatorismul, politica făcută după ureche, le-a marcat activitatea. Şi a marcat, în rău, şi viaţa comunităţii noastre. Dacă am reitera numele politicienilor din anii '90, ba chiar şi de la începutul mileniului, am constata că multe nu ne mai spun nimic sau ne stârnesc ilaritate.

Ciudat este că nici acum, după două decenii de exerciţiu în democraţie, nu avem politicieni de anvergură. În PSD Arad nu găsim măcar un nume care să fie urmărit cu interes de arădeni. Intrarea intempestivă a lui Ciprian Luca în rândurile social-democraţilor părea să fie începutul formării unei pepiniere. Iată că nici n-a început bine şi a eşuat. Este el o victimă a rezistenţei forţelor anacronice din partid? Nu ştiu. S-ar putea să fie victima propriei nerăbdări. A faptului că a vrut să ardă etape, luând totul pe cont propriu. Oricum, a fost izolat în PD, acum în PSD, ceea ce ar trebui să-i dea serios de gândit.

Nici în PNL Arad nu putem remarca un tânăr cu viitor în politică. Speranţele de ieri sunt dezamăgirile de azi. Tiberiu Dekany era o promisiune şi iată-l ajuns la periferia politicii. Fraţii Ţolea, Adrian şi Dacian, au ajuns în curtea PD-L (unde nu prea au loc să se remarce, din cauza rândului din faţă). Ţărăniştii i-au lansat pe Claudiu şi Adela Cristea, pe Cosmin Galu... Poate soarta nefastă a partidului, poate nehotărârea lor, lipsa de intuiţie i-a adus între parantezele politicii. Totuşi, orientarea spre Mişcarea Arădeană, din care a reuşit să facă o voce calificată a Aradului, ar putea fi colacul de salvare de care să se agaţe Claudiu Cristea. PD-L? Pare un club închiriat şi închis, în care cu greu mai poate accede cineva, iar ca să se afirme este şi mai greu, dacă nu imposibil.

Într-un cuvânt, mare penurie de oameni valoroşi în politica arădeană. Trecutul n-a lăsat nimic în urmă, prezentul e subţire, iar viitorul nu se întrevede.
T.M.

http://www.glsa.ro/informatii

Dan Proca

http://www.glsa.ro/informatii/actualitati/46119-miscarea_aradean...

Mișcarea Arădeană critică distrugerea spațiilor verzi
23.06.09, 01:13, Claudia_Untaru

Reprezentanții Mișcării Arădene critică modul în care autoritățiile locale „păstrează” zonele verzi ale orașului nostru.

Mai mult de atât, aceștia spun că edilul șef este un fel de măcelar al spațiilor verzi, deoarece reabilitările care se fac distrug aceste zone. „Suntem îngrijorați de lipsa de viziune a administrației locale în ceea ce privește protejarea calității vieții în Arad. Ultimele lucrări la infrastructura orașului nu au în vedere protejarea sau creșterea suprafeței de spațiu verde din oraș. Statisticile ne arată că în Arad spațiile verzi ocupă doar 32 ha din totalul de 3.984 de ha adică o medie de 4,6 metri pătrați pe cap de locuitor. Spre comparație normele UE sunt de minim 24 metri pătrați pe cap de locuitor în timp ce media orașelor europene se situează în jurul cifrei de 32 metri pătrați. Considerăm că artificiile găsite de autoritățile locale, de a înșela statisticile prin includerea în categoria spațiilor verzi a terenurilor de sub fostele rampe de gunoi precum și prin introducerea în intravilan a Pădurii Ceala, se fac pe seama sănătății arădenilor și pe cea a copiilor noștrii și nu reprezintă o soluție reală la problemele pe care le implică lipsa unor astfel de «oaze de sanătate și confort» în Arad”, ne-au declarat reprezentanții Mișcării Arădene.
Aceștia au dat și câteva exemple de zone în care pavelele și asfaltul au luat locul spațiilor verzi. Este vorba despre Piața Sârbească, Pădurice, străzile Decebal, Dragalina și zona UTA. De asemenea, aceștia vor elabora un proiect de hotărâre care să aducă elemente noi la elaborarea planurilor urbanistice care să pună mai multe condiții la întocmirea documentațiilor.

http://www.observator.info/ac

Dan Proca

http://www.observator.info/actualitate-1/miscarea-aradeana-cere-...

Mișcarea Arădeană cere oprirea masacrării spațiilor verzi
Dana Mirea, 22 iunie 2009 22:51

Aradul are parte de o dezvoltare iresponsabilă, care calcă în picioare spațiile verzi, sunt de părere membrii ONG-ului Mișcarea Arădeană: „Suntem îngrijorați de lipsa de viziune a administrației locale în ceea ce privește protejarea calității vieții în Arad. Ultimele lucrări la infrastructura orașului nu au în vedere protejarea sau creșterea mp de spațiu verde în oraș”, spune Claudiu Cristea.
Acesta a dat câteva exemple de abuzuri ale administrației asupra spațiilor verzi: la Pădurice, în Piața Sârbească, Bd. Dragalina, parcul de la UTA ș.a.
La Pădurice, construcțiile au devorat spațiul verde, situație creată și de clădirea noului sediu al Consiliului Județean Arad. În Piața Sârbească, în urma modernizărilor, verdele a fost acoperit cu pavele: „În loc să creeze un loc plăcut, s-a făcut o risipă de bani și locul a devenit gri”. Pe Bd. Dragalina s-a distrus spațiu verde pentru a se crea locuri de parcare cu pavele pentru autoturisme. Cristea spune că urmează un alt „măcel”, odată cu construirea unei benzi de coborâre de pe pod spre Colegiul Național „Moise Nicoară”.
În legătură cu introducerea unei parcele din pădurea Ceala în intravilan, pentru a spori spațiul verde, consilierul municipal a declarat: „Spații verzi de dragul statisticilor și împotriva sănătății arădenilor. Artificiile găsite de autoritățile locale, de a în-șela statisticile prin includerea în categoria spațiilor verzi a terenurilor de sub fostele rampe de gunoi precum și prin introducerea în intravilan a pădurii Ceala, se fac pe seama sănătății arădenilor și pe cea a copiilor noștri și nu reprezintă o soluție reală la problemele pe care le implică lipsa unor astfel de oaze de sanătate și confort în Arad”.
Totodată, Cristea anunță că lucrează la un proiect de hotărâre care să aducă elemente noi și condiții suplimentare la elaborarea planurilor urbanistice de orice fel. „Este nevoie de o clarificare și trebuie pretinse, pe lângă avize și acorduri, și obligața să se arate cum a fost îmbunătățită situația zonei respective referitor la spațiile verzi”.
“Este cunoscut faptul că lipsa spațiilor verzi într-un oraș duce la boli precum astmul bronșic, scolioza sau alte afecțiuni ale căilor respiratorii , boli care afectează în primul rând copiii care cresc într-un astfel de mediu, dar și adulții. Considerăm prioritară adoptarea de către administrație a unui plan strategic de management și dezvoltare a zonelor verzi”, susțin cei de la Mișcarea Arădeană.

Conferinta de presa de azi de

Dan Proca

Conferinta de presa de azi de la sediul MA :

http://www.aradon.ro/stiri/arad/articol/206mpotriva-masacrarii-s...

Împotriva masacrării spațiilor verzi
ARAD - Mișcarea Arădeană va promova un proiect de hotărâre CLM pentru stoparea masacrării spațiilor verzi.
Împotriva masacrării spațiilor verzi
Mișcarea Arădeană a criticat ieri aspru lucrările de modernizare prin care „se fac parcări în loc de spații verzi”. Președintele organizației, Claudiu Cristea, a subliniat că „spațiile verzi vor continua să fie măcelărite. Este o furie, o nebunie și nu sunt semne că se va opri. Este o ură aproape declarată pentru aceste zone verzi”.

Exemple

Critea a exemplificat prin lucrările din Piața Sârbească, la Pădurice, pe strada Corneliu Coposu, bulevardul Dragalina și a subliniat că dacă se execută lucrarea de realizare a unei benzi suplimentare de coborâre de pe podul Decebal, „va face ca teii din fața Colegiului Moise Nicoară să dispară”. Cristea a precizat: „joi am să inteprelez Primăria și primarul. Vreau să văd proiectul care a făcut obiectul acestei modernizări (n.r. - pe Dragalina). Cred că nu este un proiect care să transforme spațiile verzi în parcări”. Mai mult, a precizat că și acolo unde sunt spații verzi, dând exemplul falezei Mureșului, „sunt lăsate de izbeliște”.

Proiect

„Avem în vedere promovarea unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local în care să se prevadă că, la elaborarea unui Plan Urbanistic de orice fel, să se pună mai multe condiții în întocmirea documentațiilor. Să se aducă mai multă clarificare, să se prevadă obligația proprietarilor viitoarelor construcții să arate cum au îmbunătățit spațiile verzi”, a declarat Claudiu Cristea. Acesta a făcut totodată un apel la arădeni, să se implice, „să facă presiuni asupra administrației ca aceste masacre să înceteze”.

„Pe seama sănătății arădenilor”

„Statisticile ne arată că în Arad spațiile verzi ocupă doar 32 de hectare din totalul de 3.984 de hectare, adică o medie de 4,6 mp pe cap de locuitor. Spre comparație, normele UE sunt de minim 24 de metri pătrați pe cap de locuitor, în timp ce media orașelor europene se situează în jurul cifrei de 32 metri pătrați. Considerăm că artificiile găsite de autoritățile locale de a înșela statisticile prin includerea în categoria spațiilor verzi a terenurilor de sub fostele rampe de gunoi, precum și prin introducerea în intravilan a Pădurii Ceala, se fac pe seama sănătății arădenilor și pe cea a copiilor noștri și nu reprezintă o soluție reală la problemele pe care le implică lipsa unor astfel de oaze de sănătate și confort în Arad”, a precizat Cristea.

Boli respiratorii

Lipsa spațiilor verzi într-un oraș duce la boli precum astmul bronșic sau la alte afecțiuni ale căilor respiratorii, boli care afectează în primul rând copiii care cresc într-un astfel de mediu, dar și persoanele adulte. Deoarece creșterea emisiilor de poluanți atmosferici și creșterea temperaturii sunt cauzele diverselor îmbolnăviri din mediul urban, copacii pot proteja sănătatea prin îmbunătățirea calității aerului.

http://www.aradon.ro/stiri/ar

Dan Proca

http://www.aradon.ro/stiri/arad/articol/afise-dezlipite-pe-chelt...

Afișe dezlipite pe cheltuiala arădenilor
ARAD - Mișcarea Arădeană subliniază că afișele lipite ilegal au fost curățate pe cheltuiala arădenilor.
Reprezentanții organizației subliniază că orașul a scăpat de afișe pe banii din bugetReprezentanții organizației subliniază că orașul a scăpat de afișe pe banii din buget

Reacția partidelor politice și a autorităților la apelul Mișcării Arădene a fost una care a lăsat de dorit, însă, imediat după alegeri, orașul a fost curățat, pe banii arădenilor, de afișele electorale lipite ilegal, a ținut astăzi să precizeze Dan Proca, reprezentant al organizației.

„Absenteism masiv, fraude, mită și pomeni electorale, o campanie murdară, lipsa unor dezbateri pe programe electorale sunt doar câteva din caracteristicile alegerilor europarlamentare, încheiate recent”, susține Proca.

Întrebat dacă are dovezi pentru acuzele ridicate la fileu, Dan Proca a menționat că stau dovadă „acuzele pe care și le-au aruncat partidele politice, votarea masivă pe listele electorale suplimentare, autobuzele cu votanți care și-au pus ștampila în alte localități”.

„Vrem să anunțăm că, totuși, campania noastră a dat roade. Aradul a fost curățat de afișajul ilegal, în primele zile de după alegeri, însă regretăm că acest lucru s-a întâmplat, ca de obicei, pe cheltuiala arădenilor și nu pe cea a partidelor care au murdărit orașul”, a declarat Dan Proca.

S.B.

http://www.observator.info/po

Dan Proca

http://www.observator.info/politic-6/actiune-civica-de-indeparta...

Acțiune civică de îndepărtare a afișelor ilegale din municipiu
25 mai 2009 20:47

Mișcarea Arădeană își continuă demersul de a sesiza afișajul electoral ilegal, însă din cauza faptului că nu a fost luată nicio măsură, organizația îi invită pe toți cei care sunt deranjați de murdărirea cu afișe a spațiului public și de lipsa de reacție a autorităților, să li se alăture. Astfel, joi, la ora 19, la kilometrul 0, își dau întâlnire echipele de voluntari care vor străbate orașul pentru a rupe afișele electorale lipite altundeva decât în locurile special amenajate pentru acest lucru.
„Am constatat că partidele politice au continuat și chiar și-au intensificat afișajul ilegal în locurile publice, în municipiu și județ. Apelul nostru la o campanie electorală curată, cu respectarea normelor legale este ignorat cu bună știință de partidele politice. De asemenea, nicio instituție publică nu a luat măsuri în sensul îndepărtării afișelor ilegale. Justificările pe care le-au oferit reprezentanții poliției comunitare sunt puerile și denotă incompetență în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, spune Anca Vesa.
Ieri, reprezentanții ONG-ului au depus o sesizare scrisă la Biroul Electoral Județean, la Primăria Arad, Poliția Comunitară și Jandarmerie, în care erau indicate locurile unde sunt amplasate afișe ilegale în municipiu: Bulevardul Revoluției, Calea Aurel Vlaicu, Intersecția Podgoria, Calea Iuliu Maniu, Bulevardul Ștefan Augustin Doinaș, Piața Spitalului ș.a.
În sesizare este menționat și faptul că Mișcarea Arădeană va organiza joi „o primă acțiune civică de îndepărtare a afișelor ilegale”.
(D.M.)

Scuze am gresit

Vlad Botoș

http://www.miscarea-aradeana.

Vlad Botoș

http://www.miscarea-aradeana.ro/forum/organizatia-noastra/miscar...

Mi se pare bun articolul. Cred ca ar trebui postat.